17 °C Rethymno, GR
02/04/2023

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Διευκρινίσεις για την επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών ζητά η ΠΕΔ Κρήτης

Την τροποποίηση διατάξεων που αφορούν στην επιβολή αναδρομικών δημοτικών τελών προτείνει με έγγραφό της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης. Το έγγραφο υπογράφουν ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης και ο γραμματέας Γιάννης Μαλανδράκης.

Η πρόταση αφορά σε διατάξεις του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου 5027/2023 που αναφέρονται στη βεβαίωση και είσπραξη εσόδων δήμων, και καθορίζουν ότι «Αν οι υπόχρεοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση αναγκαίων στοιχείων ή υπέβαλαν δήλωση με ανακριβή ή ελλιπή στοιχεία, βεβαιώνονται σε βάρος τους οι οφειλές από τη γένεση της υποχρέωσης τους και τα πρόστιμα που τους αναλογούν κατά περίπτωση επί των οφειλών των πέντε τελευταίων ετών».

Όπως τονίζει η ΠΕΔ Κρήτης, «Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εξαιρούνται από την πενταετή παραγραφή ειδικά οι οφειλές από κάθε αδήλωτη ή ελλιπή επιφάνεια ακινήτου, οι οποίες θα βεβαιώνονται εις βάρος των ιδιοκτητών από τη  γένεση της υποχρέωσής τους. (Δηλαδή αναδρομικές χρεώσεις δεκαετιών).

Δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων και της μεγάλης αναστάτωσης που έχει προκληθεί στις Τοπικές Κοινωνίες από τις ανεφάρμοστες πρακτικά διατάξεις και λόγω των υπέρογκων ποσών που θα επιβαρυνθούν οι πολίτες, ζητούμε περαιτέρω διευκρινίσεις αναφορικά με το αν ισχύουν οι διατάξεις και εάν η ερμηνεία του νόμου είναι ορθή, ούτως ώστε να μην υπάρξουν παρανοήσεις.

Το έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης καταλήγει: «Εφόσον η αληθής έννοια της παρ. 2 άρθρ. 39 ν. 5027/2023 είναι ότι καθίσταται εφικτή η αναζήτηση οφειλών από τη γένεση της υποχρέωσης (ήτοι αορίστως από τη θέσπιση τους εν λόγω οικονομικού βάρους ή εν γένει οφειλής η ως άνω διάταξη του ν. 5027/2023 πρέπει να τροποποιηθεί και να προβλέπεται συγκεκριμένος χρόνος παραγραφής (αποσβεστικής προθεσμίας βεβαίωσης είσπραξης), στο πλαίσιο των κριθέντων με την απόφαση 1738/2017ΟλΣτΕ. Επίσης προτείνεται το συγκεκριμένο ζήτημα να αποτελέσει θέμα συζήτησης στο επόμενο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.»

Υπενθυμίζεται ότι την άμεση ανάκληση της επιβολής αναδρομικών δημοτικών τελών, ακόμη και 65 ετών, ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Στέλιο Πέτσα η Πομίδα.

Όπως αναφέρει η ομοσπονδία, με την αιφνιδιαστική εν κρυπτώ τροποποίηση της ρύθμισης για τα έσοδα των δήμων που ψηφίστηκε με τον νόμο 5027/2.3.23, το υπουργείο Εσωτερικών και οι δήμοι επιβάλουν χαράτσι αναδρομικών δημοτικών τελών ακόμη και από το… 1958 στους ιδιοκτήτες ακινήτων που κατά τη μεταβίβαση ακινήτων οι μηχανικοί ανακαλύπτουν κάποια αδήλωτα τετραγωνικά. Στην επιστολή επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «Με τη διάταξη αυτή, κάθε ανυποψίαστος πολίτης ο οποίος από τη λεπτομερή επιμέτρηση που κάνει σήμερα ένας μηχανικός για ταυτότητα κτιρίου λόγω συμβολαίου γονικής παροχής ή μεταβίβασης ακινήτου, διαπιστώνει για πρώτη φορά ότι κάποια τετραγωνικά μέτρα εμβαδού του ακινήτου του δεν είχαν δηλωθεί στον οικείο δήμο, θα χρεωθεί με αστρονομικά αναδρομικά ποσά πολλών δεκαετιών, που, ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα όπου τα δημοτικά τέλη είναι κατά κανόνα πενταπλάσια των οικιακών, θα υπερβαίνουν ακόμη και την αξία του ίδιου του ακινήτου, με τελικό αποτέλεσμα τη «δήμευσή» του, επειδή θα είναι αδύνατον να πληρωθούν. Ενώ το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και σύσσωμη η νομολογία, υιοθετούν την πενταετία, οι δήμαρχοι, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης θα «γδέρνουν» κυριολεκτικά τους πολίτες με απαράγραπτα αναδρομικά τέλη ακόμη και έως 30-65 ετών».