Στην προσέλκυση Αμερικανών τουριστών στοχεύει ο δήμος Ρεθύμνου διευρύνοντας τις προοπτικές συνεργασίας και προσέλκυσης επισκεπτών που αποζητούν διακοπές με βιωματικές εμπειρίες και γνώσεις για την ιστορία του τόπου, την γαστρονομία, τη φύση και το περιβάλλον. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την περιήγηση, την περιπέτεια και ταυτόχρονα αναζητούν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.
Στο πλαίσιο αυτό δημοσιογράφοι, μπλόγκερς και ινφλουένσερς βρίσκονται στο νησί και χθες επισκέφτηκαν το δημαρχείο Ρεθύμνου, όπου είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο και την αντιδήμαρχο τουρισμού, προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες τους κατά την παραμονή τους στο νησί μας (στο Ρέθυμνο βρίσκονται από την Παρασκευή).
Ενθουσιασμένοι από την ομορφιά του τοπίου, την κρητική γαστρονομία και την ίδια τη φύση αναφέρθηκαν με διθυραμβικά σχόλια για τα όσα βιώνουν τις τελευταίες μέρες στον τόπο μας. Άνθρωποι που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για φυσιολατρικές διαδρομές, για παραλίες, για σπήλαια, για φαράγγια και ταυτόχρονα αποζητούν τη βιωματική εμπειρία, την επίσκεψη σε οινοποιεία και φάρμες και φυσικά τα μνημεία και τα μουσεία του τόπου. Χθες μάλιστα επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ελεύθερνας.
Μαζί τους και ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος, προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤΑ Αμερικής και Καναδά, ο οποίος σημείωσε με έμφαση πως ο Αμερικανός τουρίστας ταξιδεύει όλο τον χρόνο και αυτό είναι σημαντικό για ένα νομό σαν του Ρεθύμνου, που εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει ως μεγάλο στοίχημα την επέκταση της σεζόν και προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την προσέλκυση επισκεπτών περισσότερους και διαφορετικούς μήνες τον χρόνο:
Ο κ. Χαροκόπος μιλώντας για το προφίλ των Αμερικανών τουριστών ανέφερε: «Διαπίστωσα ότι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να μάθουν πολύ περισσότερα σε ένα προορισμό τουριστικό. Δηλαδή αποζητούν τον βιωματικό τουρισμό. Αυτό δηλαδή που μένει στη μνήμη του τουρίστα για να ξαναέρθει αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρει τις βιωματικές εμπειρίες του σε άλλους. Ερχόμενοι εδώ και ακολουθώντας ένα πρόγραμμα από δυτικά προς ανατολικά βλέπω ότι οι Αμερικανοί μπλόγκερς και δημοσιογράφοι, δεν πιστεύουν στα μάτια τους από όσα βλέπουν για την παραγωγή κρασιού, για την κρητική διατροφή, την κρητική φιλοξενία σε συνδυασμό με τον τουρισμό περιπέτειας, που για αυτούς είναι πολύ σημαντικό. Ο κόσμος έχει βαρεθεί το τυποποιημένο μοντέλο ήλιος και θάλασσα. Αναζητά κάτι άλλο, το οποίο θα του προσφέρει μεγαλύτερο χρόνο διακοπών και μεγαλύτερη ποιότητα. Το νησί μας τα προσφέρει απλόχερα» και πρόσθεσε ότι «Από την εμπειρία που μου προσκόμισε τα τελευταία τρία χρόνια που βρίσκομαι στην αγορά, θεωρώ ότι ο Αμερικάνος τουρίστας είναι ένας εναλλακτικός τουρίστας. Τον ενδιαφέρει πάρα πολύ, εκτός από τον ήλιο, το βουνό, η θάλασσα, το φαγητό. Τον ενδιαφέρει επίσης η βιωματική εμπειρία, να μάθει τα ήθη και έθιμα, τον τρόπο που μεγαλώνει ο κόσμος, πώς παράγονται τα προϊόντα, οι πρώτες ύλες, επιστροφή προς τα πίσω με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι τόσο το luxury έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στο δικό μας μυαλό ότι είναι ο Αμερικανός τουρίστας. Ο συνδυασμός των δύο, όμως, θεωρώ ότι απλόχερα μπορεί να του προσφέρει η Κρήτη και ειδικότερα το Ρέθυμνο, με αυτά που διαπίστωσα και εγώ ερχόμενος μετά από τόσο καιρό και την ανάπτυξη του νησιού. Από ότι έχω δει οφείλεται στη συνεργασία φορέων, δήμου, ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα. ο Αμερικάνος είναι ο ταξιδιώτης που ταξιδεύει 365 μέρες τον χρόνο. Δεν περιορίζεται σε έναν μήνα διακοπές το καλοκαίρι ή δύο περιόδους. Ουσιαστικά 5 με 6 φορές τον χρόνο ο Αμερικάνος έχει την οικονομική δύναμη να ταξιδέψει. Επειδή προβλέπεται μεγάλη ζήτηση από βόρεια Αμερική, Καναδά, Μέξικο κτλ. και η Κρήτη θα έχει σοβαρό μερίδιο, οι υποδομές του νησιού δεν πρέπει να καθιστούν το νησί προβληματικό στους μελλοντικός αριθμούς επισκεψιμότητας».
Επενδύουμε στη βιωσιμότητα του προορισμού Ρέθυμνο
Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες από την Αμερική ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, τόνισε ότι το «Ρέθυμνο δεν είναι ο τόπος που πας, αλλά ο τόπος που επιστρέφεις» και επεσήμανε στους δημοσιογράφους ότι στόχος είναι η ποιότητα του προορισμού και της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου με το ενδιαφέρον όλων να είναι στραμμένο στη βιωσιμότητα του προορισμού «Θέλω να πω για το Ρέθυμνο, όπως λέει ο ποιητής «Δεν είναι ο τόπος που πας, αλλά ο τόπος που επιστρέφεις». Νομίζω πως αυτή είναι κάθε φορά η προσδοκία μας. Οι επισκέπτες μας να γίνουν πρεσβευτές του τόπου, αλλά και των ανθρώπων μας, γιατί πράγματι η Κρήτη είναι ένας ολοκληρωμένος προορισμός. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Υπάρχει η παραλία και ο ήλιος, αλλά υπάρχουν και άλλα πολύ πιο σπουδαία πράγματα που ξεκινούν από την ιστορία του τόπου, την ποιότητα των ανθρώπων και της φιλοξενίας τους. Η δική μας φιλοδοξία και επιδίωξη είναι γρήγορα να αναβαθμίσουμε τον τουριστικό προορισμό. Η περίοδος μετά τον κόβιντ είναι μια περίοδος υπερβολικής μετακίνησης των ανθρώπων και αυτό δεν είναι βέβαιο ότι είναι καλό για τους προορισμούς. Είναι πολύ σημαντική η ικανότητα αυτής της απότομης εισροής. Μας ενδιαφέρει αυτοί που θα έρθουν να φύγουν ευχαριστημένοι, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι να μην υποφέρουν από τον υπερβολικό τουρισμό, όπως και η φύση. Μας ενδιαφέρει εκείνοι που έρχονται να έρχονται όχι επειδή βρήκαν last minute ευκαιρία, αλλά επειδή επιλέγουν να έρθουν σε εμάς. Από την άλλη μεριά, βλέπουμε όλοι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θέλουμε να είναι πάρα πολύ ελαφρύ για τον τόπο μας, προσπαθούμε να κάνουμε το νησί μας, την πόλη μας και όλο τον δήμο μια βιώσιμη κοινότητα που σέβεται το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και να γίνουν οι επισκέπτες μας συμμέτοχοι σε αυτήν την προσπάθεια και όχι υπερβολικοί καταναλωτές. Εμείς εδώ πιστεύουμε στον τόπο μας ότι όταν υπάρχει πρόβλημα κάπου αλλού είναι σαν να το έχουμε και εμείς. Έτσι θέλουμε να νιώθουν και οι επισκέπτες μας. Διεκδικούμε τον σεβασμό και την εκτίμηση και εμείς ανταποδίδουμε τη φιλοξενία μας, την ιστορία μας, τον τόπο μας και την ποιότητα των ανθρώπων μας».
Η Πέπη Μπιρλιράκη, αντιδήμαρχος τουρισμού, ανέφερε: «Ο δήμος Ρεθύμνου έχει προσηλωμένη στόχευση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο ποδηλατικός τουρισμός, ο γαμήλιος και ο γαστρονομικός τουρισμός. Στα τελευταία ταξίδια μας στην Αμερική έχουμε γνωριστεί με τα στελέχη του ΕΟΤ και με δημοσιογράφους που ασχολούνται με τις μορφές αυτές τουρισμού και στο πλαίσιο αυτό βρέθηκαν στο Ρέθυμνο. Ακολουθούν ένα πρόγραμμα που έχει διοργανώσει ο δήμος Ρέθυμνου προκειμένου να γνωρίσουν τις τουριστικές υποδομές αλλά και τους ανθρώπους του τόπου, τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας και ενημέρωσης για την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας και την κρητική γαστρονομία, την ευεξία, την ξεκούραση. Προσπαθούμε σε συνεργασία με τον ΕΟΤΑ να γίνει γνωστός ο προορισμός μας μέσα από τα κείμενα και τις φωτογραφίες των φιλοξενούμενων δημοσιογράφων».
Γοητευμένοι από τις ομορφιές του τόπου, την κρητική κουζίνα και τη φιλοξενία
Γοητευμένοι δήλωσαν οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι και μπλόγκερς από Νέα Υόρκη και Καναδά κατά την παραμονή τους στον τόπο μας. Ο Μiles Marshall lewis συμμετείχε την Κυριακή και στον αγώνα δρόμου, αφού είναι λάτρης του τρεξίματος: «Από τη στιγμή που έμαθα για τον αγώνα που γινόταν, μου έκανε μεγάλη εντύπωση και επειδή τρέχω ήθελα να τρέξω. Ήθελα και εγώ να έχω μια εμπειρία μαζί με τους ανθρώπους του τόπου, του Ρεθύμνου. Δεν ήταν εύκολο γιατί δεν είχα προετοιμαστεί, δεν είχα καν αθλητικά παπούτσια να τρέξω. Ήταν μια εμπειρία που ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν επιτυχία, γιατί το έκανα μαζί με τους ανθρώπους του Ρεθύμνου. Το 2019 έτρεξα στον πολύ φημισμένο μαραθώνια της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν ο καλύτερος αγώνας που έχω τρέξει στη ζωή μου. Αλλά του Ρεθύμνου ήταν από τους καλύτερους πέντε αγώνες που έχω τρέξει».
Η Birmani Rios ευχαρίστησε την αντιδήμαρχο τουρισμού που όπως είπε «έχει κάνει το παν για να γνωρίσουμε την όψη του Ρεθύμνου. Θα ήθελα να ξέρετε ότι όλοι που είμαστε εδώ, εκτιμούμε πάρα πολύ όλη τη δουλειά που έχει γίνει για το πρόγραμμα που έχετε ετοιμάσει για εμάς. Όλοι οι Κρητικοί πρέπει να είναι πάρα πολύ υπερήφανοι για τον παράδεισο που ζουν. Είναι μια φοβερή ευκαιρία για εμάς που έχουμε γνωρίσει για τους Κρητικούς, την ιστορία σας, την αρχαιολογία σας και τη δύναμη που έχετε. Έχουμε δοκιμάσει την υπέροχη και απίστευτη γαστρονομία. Έχουμε δει υπέροχες παραλίες, σπηλιές και βουνά, στο μεταξύ φάγαμε και άλλα φαγητά. Έχουμε πάει σε φοβερά μέρη, έχουμε δοκιμάσει πολλά κρασιά και σε συνδυασμό με το φαγητό έχουμε πραγματικά εκπλαγεί».
Ο Cahiro o Doherty, είπε: «Ήταν μια πλήρης εμπειρία. Η γεωγραφική πολυμορφία ήταν πρωτοφανής, από τα βουνά μέχρι της παραλίες είναι τόσο διαφορετικά. Είμαστε στην καρδιά του πολιτισμού, ο κόσμος της Κρήτης έχει περάσει πάρα πολλά. Η εμπειρία αυτή μου δίνει πολύ κουράγιο για να γράψω πολλά πράγματα, δεν ξέρω από που θα αρχίσω μα γράφω».
Η Sabrina Pirillo από την πλευρά της είπε: «H Κρήτη, είναι ένα κρυμμένο διαμάντι. Χαίρομαι πάρα πολύ που είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε και σε αυτήν τη μεριά της Κρήτης, δεν έχει καμία σχέση με τα Χανιά και είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που μπορέσαμε και ήρθαμε εδώ. Όταν επιστρέψουμε θα σας στείλουμε τον λογαριασμό για τον διαιτολόγο μας και τον προπονητή μας, γιατί πραγματικά τα δοκιμάσαμε όλα. Η οικογένειά μου δεν θα με γνωρίσει μόλις επιστρέψω. Εάν μείνω κι άλλο θα πηγαίνω όλη μέρα στα μονοπάτια, στα βουνά και θα κολυμπάω», ανέφερε χαριτολογώντας και συνέχισε λέγοντας πως «Εγώ είμαι από τον Καναδά και έχουμε μια ελληνική κοινότητα εκεί και είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω φαγητά και την εμπειρία των Ελλήνων εκεί, αλλά η εμπειρία εδώ έχει ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες που είχαμε. Είχα πάντα στο μυαλό μου να έρθω. Όταν σκέφτεσαι Ελλάδα, σκέφτεσαι τα πιο μικρά νησιά και η ευκαιρία που είχα να έρθω εδώ ήταν πραγματικά το κάτι άλλο. Στις δουλειές που κάνουμε δεν είναι μόνο ο προορισμός, αλλά και οι άνθρωποι. Σε αυτήν την περίπτωση και τα δύο συγκλίνουν».
Οι δημοσιογράφοι χθες επισκέφτηκαν την Ελεύθερνα και σήμερα έχουν προγραμματίσει επίσκεψη στα νότια του Ρεθύμνου και στο Αμάρι, ενώ θα επισκεφθούν και το οινοποιείο του Κουρκουλού.