Το τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης, πραγματοποιεί διήμερο Συμπόσιο για την επέτειο των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τον τίτλο «1922-2022: αναπαραστάσεις της Καταστροφής στον λόγο και στην τέχνη».
-Την Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου στις 7.00 μ.μ. θα μιλήσει στο Σπίτι του Πολιτισμού ο διαπρεπής Βρετανός νεοελληνιστής Ρόντρικ Μπήτον, με θέμα «Η «ιδέα του έθνους» και η Μικρασιατική Καταστροφή».
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γ. Μ. Κοντάκης και ο δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης.
Θα ακολουθήσει, στις 8.00 μ.μ., θεατρική παράσταση βασισμένη στο κεφάλαιο «Πάροδος» από το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου» του Σμυρνιού συγγραφέα Κοσμά Πολίτη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Χανιώτης σκηνοθέτης, συγγραφέας και ηθοποιός Μιχάλης Βιρβιδάκης.
Η παράσταση επιστρέφει στην ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών της Μικρασιατικής Καταστροφής, μέσα από την αριστουργηματική «Πάροδο» του Κοσμά Πολίτη, κεφάλαιο που παρεμβάλλεται στη μέση του εμβληματικού μυθιστορήματός του «Στου Χατζηφράγκου» και μας «εισάγει» στη μεγαλύτερη τραγωδία που βίωσε ο ελληνισμός από γενέσεως ελληνικού κράτους. Η λογοτεχνική αξία του είναι απαράμιλλη καθώς καταφέρνει να λειτουργήσει στη φαντασία μας τόσο μεταφορικά, σε σχέση με την αξία και την ομορφιά ενός τόπου, όσο και κυριολεκτικά, μεταφέροντάς μας στο επίκεντρο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του ’22 στην προκυμαία της Σμύρνης.
Η θεατρική παραγωγή συνδυάζεται με πρωτότυπη μουσική του πιανίστα-συνθέτη Δημήτρη Ντρουμπογιάννη, που θα εκτελεστεί ζωντανά επί σκηνής από τρεις μουσικούς.
Συντελεστές
Συγγραφέας: Κοσμάς Πολίτης
Σκηνοθεσία, θεατρική προσαρμογή κειμένου και αισθητική της παράστασης: Μιχάλης Βιρβιδάκης
Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης
Κοστούμια: Λουκία Χατζέλου
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί: Γιάννης Λύκος, Μικαέλα Παπά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μιχάλης Ναξάκης
Ηθοποιοί: Γιώργος Ραϊλάκης (Γιακουμής),Αιμίλιος Καλογερής (Συγγραφέας)
Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Ντρουμπογιάννης: πιάνο, Μπέλα Λιονάκη: ακορντεόν, Παναγιώτης-Χρήστος Τσόπελας: Λάφτα, κιθάρες.
– Την Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, στο Αμφιθέατρο Β΄ της Φιλοσοφικής σχολής, από τις 5.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη ημέρα του συμποσίου, που περιλαμβάνει τις εξής ομιλίες από γνωστές ερευνήτριες του πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών:
- Μαρίνα Δετοράκη, «Αϊβαλιώτικες μορφές: λαϊκές αγιογραφίες του Κόντογλου, πριν τον καταραμένο διωγμό».
- Αγγέλα Καστρινάκη, «Ελληνοτουρκικά ειδύλλια στη λογοτεχνία για τη Μικρά Ασία: πόθοι, έρωτες, ακόμα και γάμοι».
- Κωνσταντίνα Γεωργιάδη, «Μικρασιάτες πρόσφυγες στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη».
- Μαρίνα Αρετάκη, «Αναπαραστάσεις του 1922 στη σύγχρονη ελληνική πεζογραφία (2000-2022)».
- Παναγιώτα Μήνη, «Σύγχρονες τουρκικές ταινίες για τις μετατοπίσεις και τις ανταλλαγές πληθυσμών από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1919-1922».
Θα ακολουθήσουν δυο καταθέσεις μνήμης από συμπολίτες μας του Ρεθύμνου:
- Μιχάλης Τζεκάκης, «Μεγαλώνοντας δίπλα σε έναν Μικρασιάτη πρόσφυγα».
- Παρασκευάς Συριανόγλου, «Βιώματα μέσα στην προσφυγιά του Ρεθύμνου».
Το Συμπόσιο θα κλείσει η χορωδία του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών, που θα τραγουδήσει τραγούδια της Μικρασίας καθώς και του μεσοπολεμικού Ρεθύμνου, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Ανδρέα Γιακουμάκη.
Οι εργασίες της Πέμπτης θα μεταδοθούν με live streaming: https://video.ict.uoc.gr/live/show/438