Στην εκδήλωση- ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο δήμος Πλατανιά και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, με θέμα «Γερμανικές Επανορθώσεις: Μνήμη και Λήθη», υπό την αιγίδα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, στις εγκαταστάσεις της Ο.Α.Κ. αναλύθηκε ο αντίκτυπος των θηριωδιών και των καταστροφών που προκάλεσαν τα Ναζιστικά στρατεύματα τόσο στην Ελλάδα – και ιδιαίτερα την Κρήτη – όσο και Παγκοσμίως, αναδεικνύοντας τη σημασία της αποκατάστασης της μνήμης των θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και η βαθύτερη κατανόηση των Ιστορικών γεγονότων που στιγμάτισαν την Ανθρωπότητα.
Xαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων απηύθυνε ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Γερμανικές Επανορθώσεις: Μνήμη και Λήθη» που διεξήχθηκε σήμερα στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωση, ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, βουλευτής Χανίων τόνισε ότι η υπόθεση του κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων παραμένουν ανοιχτά θέματα για τις ελληνικές κυβερνήσεις, σημειώνοντας τα εξής:
«Οι πάγιες θέσεις της Ελλάδας γύρω από αυτό το ζήτημα βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα και στα επιχειρήματα του διεθνούς δικαίου. Αυτό επαναλαμβάνουν σταθερά οι ελληνικές κυβερνήσεις και αυτό τόνισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Προέδρου στη Αθήνα, τον περασμένο Οκτώβριο.
Η διεκδίκηση των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου από την ελληνική πλευρά φυσικά και δεν αποτελεί απλώς ζήτημα οικονομικής αποζημίωσης. Είναι ταυτόχρονα ζήτημα ηθικής αναγνώρισης των δεινών που υπέστη ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της κατοχής και ιστορικής δικαίωσης για τα θύματα των θηριωδιών και τις οικογένειές τους. Η ιστορική μνήμη και όχι η λήθη είναι ο θεμελιώδης πυλώνας για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας και επομένως η επίλυση του ζητήματος των αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου είναι μέρος αυτής της προσπάθειας».
Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν διακεκριμένες προσωπικότητες, οι οποίες φώτισαν διαφορετικές πτυχές του θέματος μέσα από την Επιστημονική, Πολιτική και Ιστορική προσέγγιση.
Συγκεκριμένα, μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακάριος με θέμα, «Ένα μικρό τεκμήριο από τις βάρβαρες πράξεις των Ναζιστών Γερμανών, στα Ιερά της Ορθοδόξου Πίστεως στην Εκκλησίας της Κρήτης», ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, δήμαρχος Καλαβρύτων και πρόεδρος των Μαρτυρικών Χωριών με θέμα, «Τα Μαρτυρικά Χωριά και τα Ολοκαυτώματα», ο Νικόλαος Χριστοδουλάκης, τ. Υπουργός με θέμα «Τη διεκδίκηση του Κατοχικού Δανείου», καθώς και ο Προκόπιος Παυλόπουλος, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας με θέμα «Τις απαιτήσεις της Ελλάδος από τη Γερμανία για το Κατοχικό Δάνειο και τις αποζημιώσεις».