Την 1η Ιανουαρίου του 2025 θα εφαρμοστεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Το Εθνικό Δίκτυο θα εξαπλώνεται στις επτά υγειονομικές περιφέρειες κάθε μια εκ των οποίων θα έχει ένα συντονιστή. Το δίκτυο σε κάθε περιφέρεια θα λειτουργεί με ενιαία διοίκηση και επιστημονικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των ασθενών, όπως επίσης και ενιαία ιατρική και νοσηλευτική υπηρεσία.
Στους στόχους και τους σκοπούς δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου περιλαμβάνεται μια μεγαλύτερή ευελιξία και συνεργασία των δομών – κλινικών που αφορούν στην ψυχική υγεία, ενώ ταυτόχρονα οι προκηρύξεις για τη στελέχωσή τους θα είναι ξεχωριστές – ονομαστικές δηλαδή θέσεις, για το Εθνικό Δίκτυο Ψυχικής Υγείας. Η αναγκαιότητα του παραπάνω δικτύου προέκυψε όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου καθώς «-παρά τις σημαντικές προσπάθειες μετασχηματισμού του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας – ακόμη παρατηρούνται ζητήματα σχετικά με την ανομοιογένεια και την ανεπάρκεια των προσφερόμενων υπηρεσιών, των μεγάλων αναμονών και της κοινωνικής ένταξης. Με την προτεινόμενη αναδιοργάνωση και ενίσχυση του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, επιδιώκεται η βελτίωση και προαγωγή της ψυχικής υγείας, η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, η εξάλειψη των ανισοτήτων, η ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και η καταπολέμηση του στίγματος.
Αναφορικά με τη δεύτερη σημαντική μεταρρύθμιση, ως προς το μεγάλο «αγκάθι» της απεξάρτησης, η αιτιολογική έκθεση αναφέρει – παρά το σημαντικό έργο των οργανισμών απεξάρτησης όλα τα περασμένα χρόνια – ότι παρατηρούνται προβλήματα όπως: Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα, η αδυναμία συνδυασμού θεραπευτικών μεθόδων και τα αναπόφευκτα διαλείμματα μεταξύ των διαφόρων θεραπευτικών προγραμμάτων που θέτουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της θεραπείας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιφέρει την οργάνωση του κατακερματισμένου τοπίου και παροχή όλων των διαθέσιμων επιλογών απεξάρτησης και αποτοξίνωσης από έναν φορέα, τη μείωση του χρόνου αναμονής για ένταξη σε θεραπευτικά προγράμματα και τον περιορισμό των διαλειμμάτων μεταξύ προγραμμάτων, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα και διασφαλίζοντας το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα μέσω διαλειτουργικότητας υπηρεσιών».
Για τα παραπάνω ενημέρωσε σήμερα τη διοίκηση και τους διευθυντές της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας ο αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος που βρέθηκε στο Ρέθυμνο.
Ο κ. Βαρτζόπουλος συνοδευόταν από τον διοικητή της 7ης ΥΠΕ Νεκτάριο Παπαβασιλείου και την υποδιοικήτρια της Υ.Π.Ε. Μαρία Σπιθούρη και στελέχη της 7η Υ.Π.Ε. προκειμένου να ενημερώσει τη διοίκηση και τους διευθυντές του νοσηλευτικού ιδρύματος για τη νέα ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Ο ίδιος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στο ψηφιακό εργαλείο το οποίο χαρακτήρισε πρωτοποριακό αφού θα δίδει τη δυνατότητα συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης αλλά και θεραπείας για τον κάθε ασθενή.
«Βρέθηκα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, με σκοπό να συζητήσω με τους υπευθύνους τεχνικά ζητήματα, που έχουν σχέση με την εφαρμογή του νόμου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Εδώ και 1,5 μήνα, έχουμε μία ουσιαστική μεταρρύθμιση στον τομέα της ψυχικής υγείας. Δημιουργήθηκε το Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο εξαπλώνεται σε επτά Περιφερειακά, που είναι ένα ανά περιφέρεια. Έχουν ένα ενιαίο τρόπο λειτουργίας, ενιαία διοίκηση. Ένας από τους Υποδιοικητές της Υ.Π.Ε., θα είναι ο Διοικητής της 7ης Υ.Π.Ε., της Κρήτης δηλαδή.
Θα υπάρχει ενιαίο επιστημονικό συμβούλιο, στο οποίο μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία του Ε.Σ.Υ. θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των ασθενών. Θα υπάρχει ενιαία νοσηλευτική και μία ιατρική υπηρεσία. Ο λόγος που τα κάνουμε αυτά είναι για να έχουμε έναν εξειδικευμένο τρόπο διοίκησης, η οποία θα ανταποκρίνεται στις τοπικές ανάγκες του δικτύου και συγχρόνως για να υπάρχει μία καλύτερη και έγκαιρη ανίχνευση των περιστατικών. Στο Ρέθυμνο θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα πολύ πρωτοποριακό ψηφιακό εργαλείο, συνεχούς επιδημιολογικής επιτήρησης και διατήρησης της θεραπευτικής συνέχειας για κάθε ασθενή. Θέλουμε να ανιχνεύουμε εγκαίρως αυτούς που έχουν ανάγκη και να τους οδηγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και κατάλληλα στη δέουσα για αυτούς θεραπεία. Συζητήσαμε για αυτά τα ζητήματα και είμαι βέβαιος ότι η δημιουργία αυτού του δικτύου στην Κρήτη πρωτίστως και σε όλη την Ελλάδα της καινούργιας χρονιάς, θα μπορέσει και να δώσει τη δυνατότητα να αντιληφθούμε καλύτερα τις τοπικές ανάγκες και να δώσουμε λύση στα προβλήματα που πραγματικά υπάρχουν» τόνισε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Βαρτζόπουλος.
Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Νίκος Μαλλιαρός σε δήλωσή του τόνισε ότι: «Έγινε μία ενημέρωση για το καινούργιο νομοσχέδιο που αφορά την ψυχική υγεία και την αναδιοργάνωσή της. Ο υφυπουργός ήταν πολύ κατατοπιστικός και νομίζω οι οδηγίες που έδωσε τόσο σε εμάς, όσο και στο προσωπικό σχετικά με την ψυχική υγεία στην πόλη μας ήταν πολύ σημαντικές για να προχωρήσουμε».
Α. Χριστονάκης: «Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στοχεύει να κάνει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας πιο ανεξάρτητες και ευέλικτες»
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνης Αντώνης Χριστονάκης τόνισε ότι, ο σκοπός της μεταρρύθμισης είναι αφενός να υπάρξει μια αυτονομία στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας με διατήρηση του προσωπικού τους το οποίο θα μπορεί να είναι προσωπικό του Εθνικού Δικτύου.
Μεταξύ άλλων ο κ. Χριστονάκης τόνισε: «Αυτό το νομοσχέδιο θέλει να απεμπλέξει τις μονάδες και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, από τις υπόλοιπες υπηρεσίες των νοσοκομείων. Να τις κάνει περισσότερο ανεξάρτητες. Να μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα και να διασφαλίσουν την παραμονή του προσωπικού τους. Πολύ συχνά, οι ψυχιατρικές κλινικές, έχουν γίνει ο πρώτος στόχος όταν λείπει προσωπικό από άλλα τμήματα. Όταν λέμε προσωπικό εννοούμε νοσηλευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, όλοι. Κάποιες ειδικότητες, ούτως ή άλλως θα υπαχθούν στο ΕΔΙΨΥ. Αυτοί είναι οι ψυχίατροι, οι ψυχολόγοι και οι εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές. Οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι νοσηλευτές και άλλες ειδικότητες αυτοί θα επιλέξουν αν θέλουν να παραμείνουν στο νοσοκομείο ή αν θέλουν να πάνε στο δίκτυο. Η ψυχιατρική κλινική του Ρεθύμνου ουσιαστικά θα ανήκει στο δίκτυο, όμως πολλά πράγματα δεν θα αλλάξουν. Δεν θα φύγει από εκεί η κλινική, ούτε θα φύγουν από εκεί οι γιατροί, ούτε θα εφημερεύουν αλλού. Δεν θα αλλάξει κάτι. Το σκεπτικό του νομοσχεδίου είναι οι ψυχιατρικές δομές να μπορούν πιο εύκολα να αλληλεπιδρούν, θα είναι πιο εύκολη η διακίνηση των περιστατικών σε περίπτωση που μία κλινική είναι γεμάτη. Θα είναι πιο εύκολη η συνεργασία. Όλα αυτά είναι θεωρητικά βέβαια. Το κάθε δίκτυο θα προκηρύσσει τις δικές του θέσεις. Επίσης, θα έχει τις ανάγκες του και θα επικοινωνεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου τις ανάγκες του απευθείας. Μέχρι σήμερα οι ανάγκες στην ψυχική υγεία, πάντα ερχόντουσαν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες κλινικές. Πλέον θα υπάρχει ξεχωριστό κονδύλι για τη ψυχική υγεία» σημείωσε.
400-500 περιστατικά μηνιαίως στην ψυχιατρική κλινική του ΓΝΡ
Η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Ρεθύμνου στελεχώνεται με δυο μόλις ψυχιάτρους τη στιγμή που τα περιστατικά που διαχειρίζεται μηνιαίως ανέρχονται σε 500.
Με βάση τα όσα τουλάχιστον προβλέπει το νέο νομοσχέδιο οι ενδιαφερόμενοι γιατροί, νοσηλευτές εργοθεραπευτές θα έχουν τη δυνατότητα αν θέλουν να «μεταφερθούν» στο νέο αυτό δίκτυο σαν εργαζόμενοι.