Έργα τρισδιάστατα, γλυπτά και ζωγραφικές κατασκευές, 25 στον αριθμό, αποτελούν την ατομική εικαστική έκθεση του γνωστού σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου με τίτλο «Selfies» που εγκαινιάστηκε το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον εκθεσιακό χώρο – γκαλερί «16 Φωκίωνος Νέγρη», στην Αθήνα.
Έργα με στοιχεία ανατρεπτικά, απρόσμενα και χιουμοριστικά, τα οποία φιλοτέχνησε την τελευταία τριετία αρχής γενομένης από την καραντίνα. Εδώ το κοινό διαπιστώνει μια άλλη καλλιτεχνική πλευρά του Δ. Χαντζόπουλου. Όπως ο ίδιος εξ άλλου αποκαλύπτει, η ανάγκη του για χειροτεχνία, τον έκανε να περάσει από τις δυο διαστάσεις του χαρτιού και της οθόνης του ipad – όπου συνήθως σχεδιάζει – στις τρεις διαστάσεις των γλυπτών και των κατασκευών.
Χωρίς να αναστέλλει την κυρίως σκιτσογραφική – γελοιογραφική δουλειά του – για την οποία κυρίως είναι γνωστός -καταπιάστηκε με χειροποίητες φιγούρες του τρισδιάστατου κόσμου και μέσα από παράδοξες μίξεις υλικών, ξύλινες επιδαπέδιες και επιτοίχιες κατασκευές, ζωγραφικά έργα με πηλό και papier-mâché, έχει δημιουργήσει μορφές από τον κόσμο της ζωγραφικής, της λογοτεχνίας, της σύγχρονης κουλτούρας, της πολιτικής αλλά και απ’ τον κόσμο των δικών του γελοιογραφιών, μεταφέροντας τους επισκέπτες σε ένα σκηνικό φαντασίας, ερμηνεύοντας καθένας με τον δικό του τρόπο τις δημιουργίες του καλλιτέχνη.
Όπως υπογραμμίζει για τα έργα του Δ. Χαντζόπουλου ο ιστορικός τέχνης Πέτρος Μαρτινίδης: «Χειροτεχνική δεξιότητα και ευφυΐα, παραδοξολογία και δοσοληψίες με το φαντασιακό (…) παντού, οι ζωγραφικές φιγούρες διατηρούν τις ερριμμένες σκιές τους. Με τα πρόσθετα στοιχεία να ρίχνουν και τις δικές τους σκιές, με οποιονδήποτε φωτισμό, το αποτέλεσμα είναι μια ιλιγγιώδης ανάμειξη σκιών. (…) Όποιους λογαριασμούς κι αν ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Χαντζόπουλος με τα στοιχειά της φαντασίας του, σ’ ένα όργιο «πολυδιάστατων σκιών», το να τριγυρίζει κανείς ανάμεσά τους προσφέρει μια υπέροχα αλλόκοτη αίσθηση.
Σαν να συναναστρέφεται κωμικούς επιγόνους της ιαμβικής ποίησης, ταυτόχρονα με σύγχρονες διασημότητες της stand-up comedy – απολύτως ιλαρών στην standing up σιωπή τους».
Για την έκθεση του Δημήτρη Χαντζόπουλου, ο εικαστικός και συλλέκτης έργων τέχνης, Σωτήρης Φέλιος, που είναι και ο ιδιοκτήτης του εκθεσιακού χώρου «16 Φωκίωνος Νέγρη», σημειώνει:
«Στον κόσμο της τέχνης, οι καλύτεροι δημιουργοί είναι αυτοί που με το ταλέντο τους ρίχνονται με πάθος, μ’ όλη την καρδιά τους, σ’ εκείνο που κάνουν, στο έργο τους. Σ’ αυτή τη δημιουργία τους, που έχει πάνω της όλα τα σημάδια της πρωτοτυπίας, του ταλέντου, της εξυπνάδας και της αισθητικής τους (που είναι ένας τρόπος απόδοσης μιας πραγματικότητας) μπορούμε να δούμε και να καταλάβουμε την ουσία της εικαστικής απλότητάς τους, που «τρέχει» στον χρόνο.
Οι εικαστικές δημιουργίες του Δημήτρη Χαντζόπουλου νομίζεις πως έχουν στην αφετηρία της σύλληψής τους, μία αποδόμηση με χαρακτηριστικά ανατίναξης. Είναι έτσι; Δεν νομίζω.
Ο Δημήτρης Χαντζόπουλος είναι ο «βοών εν τη ερήμω». Εμείς είμαστε η «έρημος» και ο Δημήτρης Χαντζόπουλος που μας βλέπει αμέριμνους και απαράσκευους – και για το κενό και για το χάος (η εσωτερική ερημία) – μας ζωγραφίζει μικρά θαύματα, μην και συνέλθουμε καθώς τα απολαμβάνουμε (;).
Μπορεί να επιμένει στο ότι με τη μεγάλη τέχνη – και η τέχνη του Δ.Χ. είναι μεγάλη – η ανορθολογική διαταραχή μας αντιμετωπίζεται;
Δεν ξέρω.
Νομίζω – βλέποντας τα έργα του – ότι θέλει να γίνει κάτι, έτσι που να μην πιστεύουμε στα μάτια μας και να δούμε αλλιώς.
Αυτό το λέω, γιατί νομίζω ότι η επιλογή του Δημήτρη Χαντζόπουλου κάθε φορά φαίνεται ότι προκύπτει και μέσα από παράδοξους συνειρμούς, που φανερώνουν βαθιά γνώση και ποιητικότητα μαζί· και η ποιητικότητα μπορεί – ποιος ξέρει; – και να σώζει.
Η τέχνη του Δημήτρη Χαντζόπουλου δεν λέει ψέματα. Και μας ανοίγει τα μάτια και το νου και, αν μας έχει μείνει και μια στάλα νους, ευφραινόμεθα».
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από τους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης, της πολιτικής, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η έκθεση του σκιτσογράφου – καλλιτέχνη, που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς, κατά κάποιο τρόπο έχει άρωμα Ρεθύμνου αφού τόπος έμπνευσης των έργων του ήταν το εργαστήριο – ησυχαστήριό του στην Καρέ Ρεθύμνου.