14 °C Rethymno, GR
01/12/2022

ΥΨΗΛΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοφιλής προορισμός για γαμήλιο τουρισμό το Ρέθυμνο

-Ο δήμος Ρεθύμνου επενδύει σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού επενδύει ο δήμος Ρεθύμνου σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του και να προβάλλει και άλλες πτυχές της πόλης και των οικισμών του, που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τη γαστρονομία και τον αθλητισμό.

Σύμφωνα μάλιστα με την αντιδήμαρχο τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη, η στρατηγική του δήμου βασίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την γαστρονομία, τον αθλητικό και τον γαμήλιο τουρισμό. Πρόκειται για τους τομείς πάνω στους οποίους όπως ανέφερε γίνεται μια συστηματική δουλειά τα τελευταία χρόνια και που φέρεται να αποφέρει ήδη καρπούς. Ειδικά όσον αφορά τον γαμήλιο τουρισμό, σύμφωνα με την Πέπη Μπιρλιράκη, το Ρέθυμνο έχει καταφέρει να βρίσκεται ψηλά στην λίστα με τους δήμους της Ελλάδας που αξιοποιούν με επιτυχία τον «συνδυασμό» διακοπών από τη μία και κοινωνικών εκδηλώσεων από την άλλη, κατακτώντας τη 2η θέση μετά από τη Σαντορίνη. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου, όπως επεσήμανε η ίδια ότι από τις πρώτες κιόλας συναντήσεις – συζητήσεις που έγιναν στην αρχή της τουριστικής περιόδου, η δημοτική αρχή ήρθε σε επαφή με τις επιχειρήσεις και τις εταιρίες που διοργανώνουν γαμήλιες δεξιώσεις, με σκοπό να συζητηθούν οι προοπτικές και τα απαιτούμενα για να αναπτυχθεί περαιτέρω το είδος του γαμήλιου τουρισμού στο Ρέθυμνο. «Από τη συζήτηση που είχαμε μαζί τους, φάνηκαν όλοι ενθουσιασμένοι με την προοπτική της χρονιάς, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν κάνει και παύση των πωλήσεων γιατί δε προλαβαίνουν. Ο κορονοϊός είχε ακυρώσει και είχε αναβάλει πάρα πολλούς γάμους που τώρα γίνονται όλοι μαζί. Υπάρχει λοιπόν ένα «πεδίο δόξης λαμπρό» και ιδιαίτερα για τον γαμήλιο τουρισμό και μέσα στα ξενοδοχεία, αλλά και όλη την Περιφέρεια του δήμου και του νησιού μας», ανέφερε η ίδια.

Ο δήμος Ρεθύμνου, έχει επενδύσει πολύ σε αυτή την μορφή τουρισμού θεωρώντας πως αποτελεί ισχυρή τονωτική «ένεση» για την τοπική οικονομία, αφού είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται γύρω από τη διοργάνωση γαμήλιων δεξιώσεων. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά και η κίνηση σε επιχειρήσεις όπως χρυσοχοεία, καταστήματα ρούχων και ανθοπωλεία, καθώς και στα ξενοδοχεία και στις βίλες που φιλοξενούνται τα ζευγάρια, οι φίλοι και οι συγγενείς τους.

«Ο γαμήλιος τουρισμός περικλείει μέσα του όχι μόνο γάμους αλλά και επετείους και ανανέωση όρκων κ.ά.», εξήγησε η κυρία Μπιρλιράκη, ενώ πρόσθεσε ότι «τους «καρπούς» αυτού του είδους τουρισμού, τους απολαμβάνουν ήδη οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου και οι ξενοδόχοι, αλλά και οι πάρα πολλοί διοργανωτές γάμων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μας. Πιστεύουμε ότι ήδη σαν δήμος έχουμε βοηθήσει την ντόπια αγορά, κάνοντας όλη αυτήν την προετοιμασία και την οργάνωση με τις υπηρεσίες μας και το πολιτικό προσωπικό».

Ο δήμος Ρεθύμνου διαθέτει διοικητικούς υπάλληλους και υποδομές αποκλειστικά για το κομμάτι του γαμήλιου τουρισμού. Όλοι οι αντιδήμαρχοι συμμετέχουν εθελοντικά σε πολιτικούς γάμους, και εκτός δημαρχείου, όλες τις ημέρες της εβδομάδας συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων. Μάλιστα, στην ιστοσελίδα του δήμου υπάρχουν αναρτημένα όλα τα απαραίτητα έγγραφα (έντυπα, αιτήσεις, άδειες) που απαιτούνται προκειμένου κάποιος τουρίστας να μπορέσει να παντρευτεί στο Ρέθυμνο. «Έχουμε δώσει ιδιαίτερη ένταση από το 2007 σαν τμήμα Τουρισμού, μαζί με τη Διοικητική Υπηρεσία που ασχολείται με τους πολιτικούς γάμους και μαζί με τους αντιδημάρχους. Το να μπορεί ο αντιδήμαρχος να κάνει επίσημο γάμο σε χώρους του δήμου που είναι εκτός κτιρίου, μέσα σε μια ρομαντική ατμόσφαιρα στη θάλασσα, σε παραλία ή μέσα σε μνημεία, κατευθείαν αποτελεί «πόλο έλξης» για τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα πρωτότυπο μέρος για να κάνουν το γάμο τους. Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί ένα ολόκληρο πακέτο το οποίο ωφελεί όλη την αγορά της πόλης», διευκρίνισε η κα. Μπιρλιράκη.

 

Υψηλές πληρότητες στα ξενοδοχεία τον Απρίλιο και τον Μάιο

Σε ότι έχει να κάνει με τη μέχρι στιγμής πορεία της τουριστικής κίνησης η αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι το Ρέθυμνο αποτελεί έναν από τους λίγους προορισμούς της Ελλάδας που σημείωσε μεγάλη πληρότητα στα ξενοδοχεία ήδη από τον Μάιο. Βέβαια, οι πρώτοι τουρίστες στο Ρέθυμνο έχουν έρθει ήδη από τις αρχές του Απρίλη, γεγονός χαρακτηρίζεται ως ένα πολύτιμο «bonus» από τους επαγγελματίες του τουρισμού. «Είχαμε πολλά χρόνια να ζήσουμε τόσο καλό Απρίλιο και φυσικά έχοντας υπόψιν μας και τις τελευταίες σεζόν που ξεκινούσαν Ιούνιο, ο Απρίλιος ήταν για εμάς ένα πολύ μεγάλο συν. Παράλληλα, τώρα τον Μάιο εκτός από τις καλές πληρότητες στα ξενοδοχεία μας, όσοι τουρίστες κυκλοφορούν στο Ρέθυμνο είναι άνθρωποι που καταναλώνουν και στην αγορά και στα εστιατόρια και τα καταστήματά μας. Αυτό δείχνει ότι και οι αγορές που έχουμε απευθυνθεί και η προώθηση που δε σταματήσαμε να κάνουμε όλη τη διάρκεια του κορονοϊού έχει αποδώσει. Πιστεύουμε ότι από αρχές Ιουνίου θα υπάρχει περίπου ίδια εξέλιξη και στην υπόλοιπη Κρήτη και Ελλάδα. Η σεζόν διαφαίνεται εξαιρετική, γεγονός που συζητάμε και με αεροπορικές εταιρίες και με tour operators. Οι επαφές που έχουμε συνεχώς δείχνουν ότι εκτός απροόπτου η σεζόν αυτή θα εξελιχθεί πολύ καλά, τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη. Από εκεί και πέρα πάντα φοβόμαστε το φθινόπωρο και τα νέα κύματα των ιών και πάντα υπάρχει και μια επιφύλαξη σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις εξελίξεις που έχουμε τις γεωπολιτικές».

Κλείνοντας, η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στις επικείμενες δράσεις τουριστικής προώθησης του Ρεθύμνου, όπως είναι η Γιορτή της Κρητικής Διατροφής που θα πραγματοποιηθεί 1 με 7 Ιουλίου στον Δημοτικό Κήπο, καθώς και στον Παγκόσμιο Τελικό Κολύμβησης σε Ανοιχτή Θάλασσα που θα πραγματοποιηθεί 28 με 30 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή 24 χωρών. «Θα επισκεφθεί πολύς κόσμος το Ρέθυμνο για αυτό το αθλητικό γεγονός και θα δοθεί μεγάλη ώθηση και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Ήδη αρκετοί ξενοδόχοι έχουν λάβει αιτήσεις από τις αποστολές των ομάδων, για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες», κατέληξε η κυρία Μπιρλιράκη.