Πρόταση για καθορισμό χρονικού ορίου για τη μουσική στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων
Η εύρυθμη λειτουργία της παλιάς πόλης σε ότι αφορά την αρμονική συνύπαρξη των επιχειρηματιών εστίασης και διασκέδασης με τους ξενοδόχους της περιοχής κυρίως στο κομμάτι που αφορά την ηχορρύπανση από την μουσική των καταστημάτων, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο της πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη.
Μια εξίσωση δύσκολη που η λύση της εξελίσσεται σε γρίφο, καθώς από τη μια φαίνεται πως υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων και από την άλλη το νομοθετικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται αναχρονιστικό.
Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν αντιδήμαρχοι, επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, της Δημοτικής Κοινότητας, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του υγειονομικού, αλλά και εκπρόσωποι των καταστημάτων εστίασης αναψυχής, ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων συζητήθηκαν τα προβλήματα που αφορούν στο ωράριο μουσικής, την ηχορύπανση, τις καταλήψεις τραπεζοκαθισμάτων αλλά και θέματα που έχουν να κάνουν με την άγρα πελατών.
Ο στόχος της συνάντησης σύμφωνα με τον Γιώργο Μαρινάκη ήταν: «Να μπορέσουμε, αν μπορέσουμε να συνεννοηθούμε, να βρούμε έναν τρόπο ειρηνικής κοινωνικής συμβίωσης και του επιχειρείν και των κατοίκων και τα όργανα τάξης να δείξουν κάθε φορά στα πλαίσια χρηστής διοίκησης εκείνη τη συμπεριφορά που δεν δημιουργεί ούτε την έννοια της καταδίωξης, αλλά ούτε και της υπόθαλψης της παραβατικότητας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στο αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο αλλά και τη συγχώνευση που επικρατεί τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή η νομοθεσία, στην τελευταία της εξέλιξη, έγινε υπό πίεση της μνημονιακής ανάγκης να φανούμε ότι επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην νομοθετήσουμε σωστά, να υπάρχουν πολλά κενά γκρίζες ζώνες, σύγχυση αρμοδιοτήτων και παράλληλα προβλήματα τα οποία τα βλέπουν.
Έχει ήδη συγκροτηθεί και έχει ήδη συγκληθεί επιτροπή που κάνει εργασίες από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να δοθεί ένα νομοθετικό τέλος σε μια πολυνομία η οποία τελικά ούτε οι διοικούμενοι ξέρουν τι να κάνουν, αλλά ούτε οι διάφοροι φορείς ποιες είναι οι αρμοδιότητες τους, οι ευθύνες τους και οι εξουσίες τους που μπορούν και πρέπει να ασκήσουν» τόνισε και πρόσθεσε ότι: «Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε αυτό που λέγεται Ρέθυμνο ως ένα εξαιρετικό τουριστικό προορισμό, ως μια πόλη που πρέπει να έχει ζωή που πρέπει να έχει επισκέπτες, που πρέπει να έχει οικονομική παρουσία και ένα κύκλο που να εξασφαλίζει στους πολίτες καλύτερο εισόδημα. Η έκκληση που κάνω είναι ότι όλοι πρέπει να δούμε αυτοκριτικά τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να έχουμε μια συνύπαρξη, αν δεν εξασφαλίσουμε αυτό μετά θα έχει τον λόγο ο αστυνόμος, ο δικαστής ο δήμαρχος η όποια επιτροπή κατά νόμο θεωρηθεί στο τέλος αρμόδια, γιατί υπάρχει ένα γαϊτανάκι με το θέμα μουσικής, ενώ πλέον δεν υπάρχει έκδοση άδειας μουσικής. Άλλο είναι η εξουσία της παράτασης μουσικής που είναι της δημοτικής κοινότητας και όχι του δήμου και άλλο είναι η ίδια η ύπαρξη της άδειας μουσικής».
Υγειονομικό: Στην πλειοψηφία τους οι τεχνικές εκθέσεις μουσικής των καταστημάτων δεν πληρούν τις προδιαγραφές
Οι εκπρόσωποι της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση αναφέρθηκαν στους ελέγχους που πραγματοποιούν και στις τεχνικές εκθέσεις που οφείλουν να έχουν οι επαγγελματίες για την αναπαραγωγή μουσικής και πρόσθεσαν ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Ειδικότερα ο Nίκος Βουμβουράκης εξήγησε ότι σε ότι αφορά τις άδειες μουσικής δίδονται με τη μέθοδο της γνωστοποίησης . Αρμοδιότητα όπως είπε της υπηρεσίας είναι να ελέγξει το καταστήματα υγειονομικά και να δει αν τηρούνται οι προϋποθέσεις της χρήσης μουσικής εσωτερικά και εξωτερικά, αλλά και τις τεχνικές εκθέσεις που οφείλουν να έχουν οι επαγγελματίες. «Δυστυχώς εδώ στο Ρέθυμνο βλέπουμε να έχουμε χώρο εσωτερικό στον οποίο γίνεται αναπαραγωγή της μουσικής και έχουμε ανοιχτές πόρτες παράθυρα άρα όχληση από μέσα και από έξω.Η δικιά μας θέση είναι ότι όσα καταστήματα έχουν πέσει σε παραπτώματα, δεν θεωρώ ότι πρέπει ο δήμος ή η δημοτική κοινότητα να τους επιβραβεύει, δίδοντάς τους παράταση για να κάνουν πάλι τις ίδιες παραβάσεις. Θεωρώ ότι όλοι πρέπει να συνυπάρξουμε και τα καταστήματα που μπορούν να αναπαράγουν μουσική πρέπει να εξυπηρετούν τους πολίτες και να προφυλάσσουν την υγεία και την υγιή διαβίωση των κάτοικων στη γύρω περιοχή. Το υγειονομικό δεν γνωμοδοτεί στον δήμο. Εκδίδει μια διοικητική πράξη ελέγχου και ο δήμος ή η δημοτική κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να την κρίνει. Είναι άμεσα εκτελεστέα. Και από την άλλη δεν είναι δυνατόν να έρχονται έγγραφα στο υγειονομικό που να λένε ότι υπάρχει κανονισμός πολεοδομίας που λέει ότι εγώ ενοχλώ, αλλά ο επιχειρηματίας που έχει από πάνω τουριστική μονάδα θα πρέπει να έχει μόνωση. Μέχρι στιγμής από τα καταστήματα που έχουν λάβει διοικητική πράξη καμία έκθεση δεν ήταν σωστή».
Από την πλευρά του ο κ. Μανόλης Περδικάκης εξήγησε ότι υπάρχει μια νομοθεσία από το 1985 που αναφέρεται στον ήχο και την ενόχληση, η οποία όπως πρόσθεσε αποσκοπεί στο να μην υπάρχει ενόχληση στο πλησιέστερο σημείο ενδιαφέροντος. «Εμπειρικά, να πω στους επιχειρηματίες ότι τα υπερβαίνουν τα όρια αυτά. Αυτό που δεν καλύπτει η νομοθεσία η οποία βασίζεται στη φυσική και στα μαθηματικά είναι το πως έχει διαμορφωθεί η πόλη μας. Από τη στιγμή που υπάρχουν τόσες πολλές επιχειρήσεις με αντικρουόμενα συμφέροντα οι μεν θέλουν να κοιμηθούν και οι άλλοι να διασκεδάσουν, είναι πολύ δύσκολα να συμβιβάσεις ειδικά όσον αφορά τον εξωτερικό χώρο. Όσον αφορά τον εσωτερικό υπάρχουν λύσεις. Αυτή η νομοθεσία επίσης δεν καλύπτει το κοινό αίσθημα δικαίου, καθώς εμείς ως ελεγκτές μπορούμε να βεβαιώσουμε παράβαση σε ένα καφενείο επειδή παίζει μαγνητόφωνο και στην ίδια κατηγορία βεβαιώνεται παράβαση σε κάποιον που θέλει να κάνει υπαίθριο κλαμπ στην παραλία το μαγαζί του. Αυτά είναι τα μειονεκτήματα της νομοθεσίας, κατά τα άλλα είναι φτιαγμένη και δομημένη έτσι ώστε να μη φτάνει η όχληση στον πιο κοντινό πολίτη. Άρα δεν είναι ζήτημα νομοθεσίας αλλά καινούριων δεδομένων στην πόλη και κυρίως αυτό αναγκάζει να πάρετε πολιτικές αποφάσεις. Η πλειοψηφία των εκθέσεων που έχουμε δει που διαπιστώνεται με αυτοψία δεν τεκμηριώνει ότι δεν ενοχλείται το πλησιέστερο σημείο ενδιαφέροντος, που μπορεί να είναι ξενοδοχείο ή σπίτι».
Ο διοικητής του ΑΤ. Ρέθυμνου Σωτήρης Τζατζάκης, ανέφερε ότι η όποια απόφαση για παράταση ωραρίου θα πρέπει να λαμβάνεται με μεγάλη υπευθυνότητα: «Εμάς η πόρτα μας είναι ανοιχτή και για τους καταγγέλλοντες και για τους καταγγελλομένους. Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας παρά την όποια κριτική. Δεν είμαστε απόλυτοι. Πιστεύω ότι για να λύσουμε το πρόβλημα δεν χρειάζεται υπερβολή από κανέναν. Καλό είναι οι αποφάσεις για παρατάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με μεγάλη υπευθυνότητα. Από κει και πέρα εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας, θα κάνουμε τους έλεγχους όπως οφείλουμε. Οφείλουμε να δείξουμε αυστηρότητα στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει καμιά συνεργασία».
Επαγγελματίες: «Να κάνουμε την αρχή με καθορισμό του ωραρίου μουσικής στον εξωτερικό χώρο»
Από πλευράς επαγγελματιών καταστημάτων της παραλίας ο Γρηγόρης Πολυμίλης ξεκαθάρισε πως πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση αναφορικά με την αναπαραγωγή μουσικής στον εξωτερικό χώρο. Από εκεί όπως είπε πρέπει να γίνει η αρχή και να καθοριστεί ένα όριο το ποιο θα τηρείται από όλους.
Ειδικότερα ανέφερε: «Το θέμα είναι εύκολο να λυθεί με συνεννόηση, κατανόηση και ανοχή από όλους. Υπάρχει λύση. Ο εξωτερικός ήχος δεν ελέγχεται. Πρέπει να πούμε τι ώρα θέλουμε να σταματάει ο εξωτερικός ήχος. Μόλις καταλήξουμε σε αυτό, το μέσα είναι διαχειρίσιμο. Όποιος ενοχλεί τον διπλανό του να τα βρει με την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Το θέμα λύνεται με συναίνεση, ώστε να μπορούν να λειτουργούν δωμάτια και επιχειρήσεις κα αυτός που ενοχλεί να βρει τη λύση και να τιμωρηθεί. Γιατί τώρα τιμωρούνται και αυτοί που δεν ενοχλούνται και αυτοί που ενοχλούν κρύβονται πίσω από αυτούς που δεν φταίνε».
Ο αντιπρόεδρος σωματείου εστίασης και αναψυχής Ρεθύμνου Χάρης Αυγουστάκης, ανέφερε: «Όσον αφορά ωράριο μουσικής, η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Στους εξωτερικούς χώρους να υπάρχει μουσική μέχρι μια συγκεκριμένη ώρα και μετά μεταφερόμαστε στους εσωτερικούς που μπορούν να ελεγχθούν καλύτερα».
Aναγκαίο ένα κανονιστικό πλαίσιο λένε οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος, απέδωσε την κατάσταση που διαιωνίζεται, στην έλλειψη ξεκάθαρων κανόνων, τονίζοντας πως: «Δεν μπορείς να συνυπάρξεις και να είσαι δίκαιος όταν δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο, όταν έχεις αντικρουόμενα συμφέροντα να επιχειρούν σε μια περιοχή. Πρέπει να καταλάβουμε τη γενεσιουργό αιτία του προβλήματος για να μπορέσουμε να το χτυπήσουμε στη ρίζα. Θα πρέπει να κοιταχτούμε μεταξύ μας, να πούμε αλήθειες, να καταλήξουμε στο τι πραγματικά θέλουμε στο Ρέθυμνο, σε ποια περιοχή το θέλουμε και να αρχίσουμε να το εφαρμόζουμε. Θα δώσει τη λύση αυτό το πράγμα προσωρινά.Μπορούμε να βρούμε μια λύση για το πόσο θα παίζει η μουσική στους εξωτερικούς χώρους, θα πρέπει να ορίσουμε πότε θα πρέπει αυτή η διασκέδαση να κλείνει και όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν να μπαίνουν στους εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι εκρηκτικό όμως το μείγμα που έχει δημιουργηθεί και δεν έχουμε την πολυτέλεια πλέον να κοιτάμε μπροστά χωρίς να αντιλαμβανόμαστε τι έχει γίνει στο παρελθόν. Οπότε η πρόταση και η δική μας, την οποία καταθέτω δημόσια είναι ότι, ναι είμαστε υπέρ του να βρούμε τη δύσκολή αυτή λύση, αλλά θεωρώ ότι είναι μια μεταβατική διαδικασία, η οποία θα κρατήσει πιθανόν ένα χρόνο, δε θα ήθελα να εμπλακεί στη περίοδο των εκλογών, γιατί το αποτέλεσμα δε θα είναι το επιθυμητό και το καλό για τον τόπο. Θεωρώ λοιπόν ότι για να είμαστε ρεαλιστές αυτό θα απασχολήσει την επόμενη δημοτική αρχή».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο μπροστά ένας δήμος για όλους» Θωμας Κρεβετζάκης, ανέφερε ότι το θέμα της ηχορύπανσης είναι λάθος ότι περιορίζεται μόνο στην παραλία. « Νομίζω ότι όλα αυτά ξεκινάνε με τον λανθασμένο τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τον εξωτερικό κοινόχρηστο χώρο. Θα πρέπει να πάμε στην εφαρμογή ενός κανονιστικού πλαισίου από τη στιγμή που μπαίνουμε στη λογική ότι θέλουμε να συνεργαστούμε. Ένα πρώτο κανονιστικό πλαίσιο κατ’ εμέ θα ήταν αυτό που θα απαγόρευε τα ηχεία στον εξωτερικό χώρο, γιατί στην παλιά πόλη έχουμε πολλά εστιατόρια που έχουν δυνατή μουσική που ενοχλούν, αντίστοιχα στην παραλία στις προσόψεις των κτιρίων, επειδή είναι μια ζώνη με έντονο επιχειρείν, θα μπορούμε να τους δίνουμε τη δυνατότητα λειτουργίας ηχείων στον εξωτερικό χώρο σε ένα χρονικό όριο το οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε π.χ. 1 που είναι ένας ρεαλιστικός στόχος και από εκεί και ύστερα να μεταφέρεται στο εσωτερικό των καταστημάτων που εκεί έχει βρεθεί λύση παγκοσμίως με μονώσεις».
«Απαραίτητη για την πρόοδο της πόλης μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη της επιχειρηματικότητας και των κατοίκων. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Ένα μακροπρόθεσμα είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στη σύνταξη ενός κανονιστικού πλαισίου που θα καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού. Αυτό δε μπορεί να γίνει σε μια μέρα και θα πρέπει να είναι και για κοινόχρηστο χώρο και για τραπεζοκαθίσματα και για όλα. Εκεί θα πρέπει να λάβουν μέρος όλοι οι ενδιάμεσα εμπλεκόμενοι, να δούμε το νομικό πλαίσιο και βραχυπρόθεσμα είμαι σύμφωνος με αυτό που είπε όσον αφορά το θέμα της ηχορύπανσης ο κ. Πολυμίλης, δηλαδή να δοθεί λύση από τους επιχειρηματίες με συνεννόηση και με την επιτήρηση του δήμου» ανέφερε από την πλευρά του ο Σταυρος Βουρβαχάκης επικεφαλής της παράταξης Ρέθυμνο ενεργοί πολίτες.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης από την πλευρά του τόνισε: «Θεωρώ ότι ως δημοτικοί σύμβουλοι έχουμε υποχρέωση να εξασφαλίσουμε στους κατοίκους ένα υγιεινό και ένα περιβάλλον χωρίς παρενέργειες, που θα τους βοηθά να ζήσουν ήρεμα και ταυτόχρονα βεβαίως έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε και στους επιχειρηματίες πως θα δουλέψουν και πως θα λειτουργήσουν μέσα σε αυτήν την πόλη. Είναι αλήθεια ότι η νομοθεσία δε λύνει το πρόβλημα του πως έχει διαμορφωθεί η πόλη. Να ξεκαθαρίσουμε ότι προτεραιότητα έχουν οι άνθρωποι που θέλουν να κοιμηθούν, που θέλουν να ζήσουν. Υποχρεωτικά το μεγάλο μαχαίρι θα πρέπει να γίνουν από τη μεριά αυτών που ενοχλούν».