17 °C Rethymno, GR
26/03/2023

Δημοτικό Συμβούλιο Ρεθύμνου: «Φοβάμαι μη μου φέρουν το παιδί μου χτυπημένο από αδέσποτη σφαίρα»

Το νέο αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε στην πόλη του Ρεθύμνου, έξω από μπαρ τα ξημερώματα της Κυριακής, καυτηριάστηκε  στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε προ ημερησίας διάταξη συζήτηση, με όλες τις πλευρές να καταδικάζουν το περιστατικό και γενικότερα να εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο της εγκληματικότητας και τα διαδοχικά επεισόδια που συμβαίνουν μέσα ή έξω από καταστήματα που πηγαίνει η νεολαία να διασκεδάσει. Επεισόδια στα οποία πρωτοστατούν, όπως τονίστηκε, νεαρά άτομα που έρχονται στην πόλη για διασκέδαση κρατώντας όπλα.

Την συζήτηση άνοιξε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης, ο οποίος μεταφέροντας την αγωνία οικογενειών, κάτι που το γνωρίζουμε όλοι διότι και στο παρελθόν και αυτές τις μέρες ακούμε τι λένε οι γονείς νέων παιδιών, είπε ότι: «Χθες μου έλεγε ένας συνδημότης μας ότι «Δεν μπορώ να κοιμηθώ τα βράδια όταν λείπει το παιδί μου. Γιατί φοβάμαι μη μου το φέρουν χτυπημένο από αδέσποτη σφαίρα». Στην τοπική μας κοινωνία, στους συνδημότες μας επικρατεί μεγάλη ανησυχία».

Στις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων έγιναν σοβαρές επισημάνσεις και για ανοχή και για έλλειψη ουσιαστικών αστυνομικών ελέγχων που αν υπήρχαν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και πριν εκδηλωθεί μια εγκληματική ενέργεια από άτομα που κατεβαίνουν στην πόλη είτε οπλισμένα είτε και κατέχοντας πάσης φύσεως ναρκωτικές ουσίες που κανείς δεν ξέρει που καταλήγουν.

Επισήμανση όμως έγινε από τον ίδιο τον δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη και για τα πλημμελή αντανακλαστικά των επίσημων τοπικών θεσμών ως προς την διαχείριση τέτοιων υποθέσεων, λέγοντας: «Είδατε τα αντανακλαστικά της επίσημης πολιτείας. Τα είδατε πως λειτούργησαν. Έτσι νοιώθεις ανήμπορος. Όσοι έχουμε ασχοληθεί με το Ποινικό Δίκαιο ξέρουμε…». Προσθέτοντας ότι: «Ένας σοβαρός τροχονομικός έλεγχος σε μια περιοχή, περιορίζει την εγκληματικότητα πάνω από 70%. Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν αφήνεις να εκδηλωθεί τέτοια διάθεση. Διότι όταν ξέρει κάποιος πως θα γίνει έλεγχος στον ίδιο και στο Ι.Χ. του, δεν θα ‘ρθει στην πόλη κουβαλώντας μαζί του όπλα».

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Φουρφουλάκης, πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο τα όπλα. Εδώ έρχονται και κυκλοφορούν και με όπλα και με χασίς και με κοκαΐνη. Τα έλεγε ο συγχωρεμένος ο Μανώλης Λουκάκης πως το Ρέθυμνο είναι Κολομβία».

Για για να επαναλάβει ο κ.Μαρινάκης πως ο συστηματικός και στοχευμένος έλεγχος είναι το πρωτεύον: «Το θέμα είναι εντοπισμένο. Σοβαρός τροχονομικός έλεγχος. Κανείς δεν θα έρθει στην πόλη με μαχαίρια, πιστόλια και ναρκωτικά και ούτε θα φύγει μεθυσμένος όταν ξέρει πως θα δεχτεί έλεγχο».

Και διευκρίνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου ότι: «Εμείς δεν βάζουμε ταξικά, κοινωνικά ή βιοτικά κριτήρια για το ποιος θα «μπαίνει» στην πόλη. Εκείνο όμως που λέμε προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι υπάρχουν νόμοι και κανόνες και πρέπει να τους σέβονται όλοι. Και οι πολίτες και οι εφαρμοστές τους».

Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι θα συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή προκειμένου να γίνει συνάντηση με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή μόλις αναλάβει καθήκοντα για να συζητηθεί το πρόβλημα της εγκληματικότητας και να εισηγηθεί κάποιες προτάσεις ο δήμος: «Να ζητήσουμε έως και να απαιτήσουμε νέα πράγματα και ενέργειες ώστε να «μαζευτεί» αυτό το θέμα. Χρειάζεται αποφασιστικότητα από το κράτος, από τα θεσμικά όργανα. Για να περάσει το μήνυμα ότι «φίλε δεν σε παίρνει, δεν μπορείς να κάνεις αυτά τα πράγματα. Αλλά αυτό το μήνυμα για να περάσει πρέπει ο τρόπος διαχείρισης να είναι σταθερός. Μιλάμε για την διαχείριση της ασφάλειας και της ηρεμίας μιας περιοχής».

Ο Γιώργος Μαρινάκης,αναφερόμενος στους «πρωταγωνιστές» επεισοδίων και συμπλοκών,ανέφερε ότι:«Τυχαίνει να είναι πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι. Νεαρά παιδιά, που σημαίνει ότι πιθανόν να θέλουν άλλη καθοδήγηση. Εγώ δεν είμαι υπέρ των φυλακών και των φαραωνικών ποινών. Αλλά όμως δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή αυτή η κατάσταση»

Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πέπη Μπιρλιράκη, αναφέρθηκε στην ανησυχία των φορέων του τουρισμού για το ζήτημα της εγκληματικότητας, τονίζοντας ότι η πόλη οφείλει να διαφυλάξει τον όρο ασφαλείας του Ρεθύμνου καθώς πάντα κατά την προβολή του μπαίνει ως «επικεφαλίδα» και ως συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών. Δήλωσε δε την επιθυμία εκπροσώπων του τουρισμού να συμμετέχουν στις όποιες πρωτοβουλίες πάρει ο δήμος για το θέμα.