Το κτίριο της οδού Δημητρακάκη, ιδιοκτησίας του πανεπιστημίου Κρήτης, η στατική του επάρκεια και η μελλοντική αξιοποίησή του μετά και την πρόσκληση χρηματοδότησης του υπουργείου Παιδείας, που υπογράφτηκε τη Δευτέρα και αφορά στην ενίσχυση και ανακαίνιση του κτιρίου, απασχόλησαν εκτενώς τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρεθύμνου.
Το θέμα έθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Μ. Μανουσογιάννης ο οποίος είχε αναφερθεί στην ετοιμορροπία και την επικινδυνότητα του κτιρίου, μέσω σχετικής ανακοίνωσής του τις προηγούμενες μέρες. Ο κ. Μανουσογιάννης καυτηρίασε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το γεγονός ότι επελέγη η λύση της αποκατάστασης και όχι της κατεδάφισης του κτιρίου, όπου όμως έλαβε διαβεβαιώσεις αφενός ότι έχουν ληφθεί όλα τα άμεσα μέτρα για το κτίριο το οποίο όπως τονίστηκε, με βεβαίωση της πολεοδομίας δεν είναι ετοιμόρροπο, καθώς έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες και αφετέρου τονίστηκε ότι στο κτίριο δεν υπάρχει παρανομία, καθώς έχει αξιοποιηθεί ο νόμος περί αυθαίρετων και το σύνολο των κτισμάτων έχει νομιμοποιηθεί.
Αναλυτικά, στη διάρκεια της συνεδρίασης ο κ. Μανουσογιάννης χαρακτήρισε «Κλαυσίγελο» το γεγονός ότι η πολεοδομία του δήμου Ρεθύμνου, η αρμόδια δηλαδή υπηρεσία για την στατική επάρκεια των κτιρίων, στεγάζεται σε αυτό τον χώρο αλλά και το γεγονός ότι δεν γίνεται κατεδάφιση του κτιρίου, αλλά ανακαίνιση των αυθαίρετων όπως είπε κατασκευών.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο αξίζεις» και πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Θοδωρής Νίνος, απαντώντας στον κ. Μανουσογιάννη τόνισε πως το πανεπιστήμιο που είναι ο ιδιοκτήτης του χώρου έχει νομιμοποιήσει τα αυθαίρετα κτίσματα του κτιρίου και ξεκαθάρισε πως έχουν γίνει όλες οι ενέργειες που προβλέπεται από τον νόμο και το κτίριο δεν είναι ετοιμόρροπο.
«Υπάρχει ένας νόμος σε ισχύ ο 4495/17 που δίνει τη δυνατότητα σε όσους έχουν αυθαίρετη κατασκευή στους ιδιοκτήτες είτε είναι δήμοι είτε ΝΠΔΔ είτε ιδιώτες υπό προϋποθέσεις με συγκεκριμένες διαδικασίες να το τακτοποιήσει. Το δικαίωμα αυτό το έχει και το πανεπιστήμιο που είναι ιδιόκτητης. Είναι άδικο για όλους όσους έχουν εργαστεί επί δύο συναπτά έτη για να φτάσουμε στην πρόσκληση που δημοσιεύτηκε απ’ το υπουργείο Παιδείας, την περασμένη Δευτέρα και η Λ.Σ να κάνει σπέκουλα σε ένα θέμα που σχετίζεται με ανθρώπινη ζωή και με την περιουσία του πανεπιστημίου Κρήτης» είπε ο κ. Νίνος.
Επικαλούμενος την ιδιότητά του ως πρόεδρος του ΟΑΚ συμπλήρωσε ότι: «Στα πλαίσια της νομοθεσίας περί νομιμοποίησης αυθαίρετων έχουν γίνει μελέτες, έλεγχος των κτιρίων, μελέτη στατικής επάρκειας για το κτίριο και σε εκτέλεση αυτών των μελετών προχωρά το πανεπιστήμιο σε αξιοποίηση και ενίσχυση του κτιρίου. Η διαδικασία για την τακτοποίηση κατά τον νόμο ισχύει για όλους. Αυτό εφαρμόζει και το πανεπιστήμιο. Έχει απόλυτο δικαίωμα να εφαρμόσει τον νόμο. Το υπ. Παιδείας κάνει πρόσκληση γιατί αντιλαμβάνεται την ανάγκη να ενισχυθεί το κτίριο. Μπορεί να είναι οξύμωρο ότι στεγάζεται εκεί η πολεοδομία, όμως το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί, βάση νόμου δεν υπάρχει καμία παρανομία».
Ο κ. Νίνος ξεκαθάρισε ότι το κτίριο της οδού Δημητρακάκη έχει 187 τ.μ. αυθαίρετα τα οποία έχουν τακτοποιηθεί. Τα 1255 τ.μ. είναι με οικοδομική άδεια. Αν κατεδαφίζονταν το κτίριο και είχαμε εκ νέου ανέγερση όπως διευκρίνισε θα κατασκευάζονταν 800 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο θα έχανε από την αξιοποίηση 455 τ.μ. «Άρα είναι σαφές γιατί επιλέγουν ενίσχυση και διατήρηση υφιστάμενου κτιρίου» είπε και πρόσθεσε ότι «Στα πλαίσια αυτά ενημερώνω το σώμα ότι προχωράμε τον άλλο μήνα σε κατάθεση των δικαιολογητικών που απαιτούνται για το έργο. Θεωρούμε ότι το επόμενο δεκάμηνο θα μπει σε τροχιά υλοποίησης. Το έργο θα εξασφαλίσει την απόλυτη στατική επάρκεια και αντισεισμική λειτουργικότητά του, βελτιώνοντας την αρχιτεκτονική του όψη».
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όπως πρόσθεσε ο κ. Νίνος στο ισόγειο του κτίριο προβλέπεται να γίνουν επτά καταστήματα, στον 1ο όροφο γραφεία αυτόνομα στον 2ο όροφο ενιαίο γραφείο και στον 3ο όροφο σχεδιάζεται ένα εκπαιδευτήριο.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι από πλευράς πανεπιστημίου έγιναν μετά τις υποδείξεις της πολεοδομίας, όλες οι εργασίες καθαίρεσης των τμημάτων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν επικινδυνότητα. «Κανουμε χρήση λελογισμένη στο κτίριο για να μην προκύπτει επιβάρυνση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρινάκης ενώ ο κ. Νίνος πρόσθεσε ότι με έγγραφο της πολεοδομίας, του Ιουνίου του 2022, υπάρχει βεβαίωση ότι έλεγξε το κτίριο και δεν προκύπτουν συνθήκες ετοιμορροπίας.
«Υπήρχαν πολύ σοβαρές συζητήσεις όλο το προηγούμενου διάστημα και μου έκανε την τιμή και ο πρύτανης και ο αντιπρύτανης Σπανουδάκης που χειρίζεται τα θέματα και άκουσαν τη γνώμη μου. Η επιλογή καθαίρεσης του κτιρίου θα σήμαινε για το πανεπιστήμιο απώλεια δόμησης, την οποία μπορεί να τη νομιμοποιήσει με ελάχιστο κόστος. Δεύτερον πρέπει να συνεκτιμηθούν τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα που θα δημιουργήσουμε με την κατεδάφιση. Προσωπικά θεωρώ εξαιρετική την εξέλιξη τη χρηματοδότησης του έργου. Όσον αφορά την επιλογή μας να πάμε σε αυτό το κτίριο έγινε σε συνεννόηση με την αντιπεριφερειάρχη, γιατί εκτός από την πολεοδομία στεγάζεται εκεί και η Διεύθυνση Γεωργίας, για να μην γίνει ο χώρος κατάληψη από διάφορα στοιχεία» είπε ο Γιώργος Μαρινάκης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη μεταστέγαση του κτιρίου της πολεοδομίας ο δήμαρχος τόνισε πως υπάρχει προοπτική να στεγαστεί στο κτίριο ιδιοκτησίας του στην οδό Μοάτσου (εκεί που σήμερα στεγάζεται το ΙΚΑ), σε χώρο του πρώην δημαρχείου Νικηφόρου Φωκά, στον χώρο που σήμερα στεγάζεται το 16ο Δ.Σ, διαβεβαιώνοντας ότι θα βρεθεί χώρος όταν φτάσει η ώρα. Και όπως είπε θα γίνει η καλύτερη επιλογή.