Δομές προσωρινής φιλοξενίας και όχι κλειστά κέντρα κράτησης ζητούν οι δήμαρχοι τη Κρήτης, τονίζοντας ότι αυτό είναι μια ρεαλιστική και αποδεκτή λύση, ενώ επανέλαβαν την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στα μόνιμα κέντρα κράτησης (φυλακές). Αυτό τονίστηκε χθες στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργης Μαρινάκης πρότεινε να πάρουν τη ευθύνη οι αυτοδιοικητικοί και συγκεκριμένα κάθε ένας από τους τρεις νομούς που τα νότια παράλιά του «πλήττονται» από το μεταναστευτικό και να αναλάβει να βρει χώρο για τη λειτουργία ενός χώρου προσωρινής διαμονής, ώστε να γίνεται εκεί η καταγραφή τους. Όπως είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης Creta o Γ. Μαρινάκης σήμερα πλήττονται οι δήμοι του νότιου Ηρακλείου, ο δήμος Αγίου Βασιλείου η Παλιόχωρα και η Γαύδος: «Οι τρεις πρωτεύουσες «παραλαμβάνουν το πρόβλημα» των νότιων παράλιων, το οποίο δεν μπορούν να το διαχειριστούν» όπως είπε γιατί είναι υποβαθμισμένη η δύναμη του λιμενικού σώματος και προτιμούν οι λιμενικοί να κάνουν τις ανακριτικές διαδικασίες κοντά στην έδρα τους. «Αν είχαν ενισχυθεί οι λιμενικοί σταθμοί της νότιας Κρήτης και υπήρχε η υπεραριθμία που απαιτείται να υπάρχει αυτή τη στιγμή λόγω των συνθηκών, θα κουβεντιάζαμε διαφορετικά. Όμως θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και να δίδουμε το καλό παράδειγμα» ανέφερε.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τις αρχές του έτους έχουν φθάσει στην Κρήτη περίπου 9.500 μετανάστες.
Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο και τη χωροθέτηση της δομής προσωρινής φιλοξενίας, όπως είπε ο δήμαρχος το κτίριο της Κιτρένωσης δεν αποτελεί μια μόνιμη λύση εκτός αν όπως πρόσθεσε γίνει σοβαρή παρέμβαση να γίνει μια μίσθωση και μια ανακατασκευή. Ο ίδιος ανέφερε ότι «Εν ανάγκη μπορούμε να καταφύγουμε και σε ιδιωτική περιουσία σε συνεννόηση με τον ιδιώτη, επειδή θέλουμε να είμαστε λογικοί και υπεύθυνοι θα βρούμε στο Ρέθυμνο λύση. Θα συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Εκεί στο Ηράκλειο βλέπω μια δυσκολία» υπογράμμισε.
Η στάση της αυτοδιοίκησης είναι υπεύθυνη, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργης Μαρινάκης επισημαίνοντας ότι «έχουμε αναλάβει ένα μερίδιο ευθύνης που δεν μας αναλογεί».
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης συμφωνεί πλήρως με την κυβέρνηση, στο ότι οι επαναπροωθήσεις όσων δεν έχουν δικαίωμα ασύλου πρέπει να είναι έντονες και διαρκείς, ώστε να πάρει το μήνυμα η πλευρά που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό.