Η Δρ. Αλεξάνδρα Νικολάου, Ψυχίατρος και επιστημονικά υπεύθυνη της Δομής μιλώντας στην Τηλεόραση Creta καταγγέλλει πως οι θέσεις δεν προκηρύσσονται, ενώ περιγράφει την οριακή κατάσταση που βιώνει ο τομέας της παιδοψυχιατρικής στο νησί
Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καταγράφονται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων στην Κρήτη, με την κατάσταση να έχει φτάσει σε τέλμα. Παρά την ανάγκη για υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους, η έλλειψη προσωπικού και υποδομών έχει οδηγήσει το σύστημα στα όριά του. Γιατροί, ειδικοί ψυχικής υγείας και οικογένειες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρές δυσκολίες, καθώς οι διαθέσιμες δομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με τον χρόνο, με τους ελάχιστους παιδοψυχίατρους να δίνουν μάχη για να ανταποκριθούν σε έναν όγκο περιστατικών που ξεπερνά τις δυνατότητές τους. Η δραματική αυτή πραγματικότητα αποτυπώνεται και από τη Δρ. Αλεξάνδρα Νικολάου, Παιδοψυχίατρο και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου, η οποία μίλησε στην Τηλεόραση Creta και τη Μίρκα Οικονομοπούλου για τις σοβαρές ελλείψεις στο νησί αλλά και το Ρέθυμνο, ειδικότερα.
Σύμφωνα με την ίδια, οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί για την κατάσταση που επικρατεί: «Όταν διορίστηκα το καλοκαίρι του 2009 υπήρχε ένας παιδοψυχίατρος στα Χανιά, δύο παιδοψυχίατροι στο Κοινοτικό Κέντρο στο Ηράκλειο, τρεις παιδοψυχίατροι στην κλινική του ΠΑΓΝΗ. Πέντε χρόνια περίπου μετά, δεν υπάρχει κανένας παιδοψυχίατρος στα Χανιά, είμαι μόνο εγώ για όλη την Δυτική Κρήτη. Μια παιδοψυχίατρος για όλη την Ανατολική Κρήτη, κλειστή η κλινική και ένας γιατρός στο ΠΑΓΝΗ». Παράλληλα η κ Νικολάου, έθεσε σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ: «Η κλινική λειτουργεί; δεν λειτουργεί; υπολειτουργεί; αυτό θα πρέπει να μας το απαντήσει ξεκάθαρα η 7η ΥΠΕ και να μας πει: νοσηλεύει ή δε νοσηλεύει παιδιά η παιδοψυχιατρική κλινική; Και αν νοσηλεύει κάτω υπό ποιες συνθήκες γίνονται; Με ποιανού την υπογραφή λειτουργεί μια κλινική έχοντας μόνο έναν γιατρό στο δυναμικό της; Και με ποιανού την υπογραφή οι παιδοψυχιατρικές εφημερίες καλύπτονται από ψυχιάτρους ενηλίκων και όπως μας είπε και ο κ. Κλεοβούλο ενδεχομένως και από γενικούς ιατρούς».
Παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένων ιατρών δημιουργεί σοβαρό ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με την κ. Νικολάου: «Οι ψυχίατροι ενηλίκων προφανώς δεν είναι εξειδικευμένοι. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε και η ανάγκη να υπάρχει εξειδίκευση, ειδικότητα παιδοψυχιατρικής. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν στο γνωστικό τους αντικείμενο τη διάγνωση σε παιδιά και εφήβους και σίγουρα οι συνθήκες εφημέρευσης είναι επισφαλείς και για τα παιδιά και τους εφήβους και για τους ίδιους τους ιατρούς οι οποίοι καλούνται πάρα πολλές φορές παρά τη θέληση τους με εντέλλεσθε ».
Ανεπαρκής στελέχωση και έλλειψη υποδομών στο Ρέθυμνο
Την ίδια ώρα, το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, παρά την κάλυψη αναγκών ολόκληρης της Δυτικής Κρήτης, ενώ πέρα από την υποστελέχωση της Δομής, υπάρχει και σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα. Αυτό γιατί το Κέντρο συστεγάζεται φιλοξενούμενο στο κτίριο του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) αντιμετωπίζοντας μεγάλη στενότητα χώρου, που επίσης δημιουργεί αρνητικό περιβάλλον, παρεμποδίζοντας, έτσι, τη λειτουργία του Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε. Η κ. Νικολάου εξηγεί: «Εμείς στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ρεθύμνου– που να σημειώσω ξανά καλύπτουμε ολόκληρη τη Δυτική Κρήτη – λειτουργούμε με τέσσερα άτομα. Έναν γιατρό, μια νοσηλεύτρια που εκτελεί χρέη γραμματείας, έναν κοινωνικό λειτουργό και μια επισκέπτρια υγείας. Δεν έχουμε ενεργούς υπαλλήλους, ούτε λογοθεραπευτές, ούτε ψυχολόγους ούτε εργοθεραπευτές ούτε το λοιπό προσωπικό, σύνολο 13 άτομα σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης της Δομής. Καταλαβαίνετε, οι συνθήκες είναι κωμικοτραγικές. Όχι απλά τραγικές. Να προσθέσουμε, φυσικά, ότι δεν έχουμε κτιριακή υποδομή. Δεν έχουμε δικό μας χώρο. Φιλοξενούμαστε. Και ακόμα και αν θελήσει κάποιος να έρθει σαν υπάλληλος εργαζόμενος δεν έχει χώρους να εργαστεί. Έχουμε και αυτό το πρόβλημα».
Η κ. Νικολάου υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεσες προκηρύξεις θέσεων, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια, δεν γίνονται: «Όσον αφορά τις προκηρύξεις αρμόδια να απαντήσει είναι η 7η ΥΠΕ και το υπουργείο. Φυσικά και δεν γίνονται οι προκηρύξεις. Είναι κοινή λογική. Θα πρέπει να προκηρυχθούν όλες οι κενές θέσεις, όχι μόνο των γιατρών αλλά και του λοιπού προσωπικού για να στελεχωθεί μια Δομή. Θα πρέπει να υπάρχει κτιριακή υποδομή για να μπορέσει ένας γιατρός να έρθει να δουλέψει. Να έχει ένα γραφείο να δουλέψει. Να έχει επιστημονικές και ανθρώπινες συνθήκες για να δουλέψει. Και, φυσικά εννοείται, ότι θα πρέπει το μισθολογικό κριτήριο να ληφθεί και αυτό υπόψη καθώς και ειδικά κίνητρα για περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη και δυσκολία στη μετακίνηση γιατρών προς αυτές. Εννοείται ότι ξεκινάμε με το αυτονόητο το οποίο είναι η άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων ιατρικού και λοιπού προσωπικού. Κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή. Για να μπορέσει να γίνει ελκυστική η οποιαδήποτε θέση προκηρυχθεί».
Πάντως, αν η κατάσταση συνεχιστεί, η παιδοψυχιατρική περίθαλψη στην Κρήτη κινδυνεύει να καταρρεύσει, όπως είπε, πράγμα που σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Νικολάου, ήδη αποτελεί πραγματικότητα, καθώς το υφιστάμενο προσωπικό βρίσκεται σε οριακή κατάσταση: «Δεν είναι κάτι που φοβάμαι. Είναι μια πραγματικότητα, η οποία έχει ήδη αρχίσει να εγκαθίσταται, με τις παραιτήσεις των γιατρών, τη μια μετά την άλλη. Προφανέστατα θα εξουθενωθούμε όλοι, θα οδηγηθούμε σε παραίτηση παρότι το όνειρό μας είναι να στηρίξουμε μια δωρεάν και δημόσια υγεία. Και προφανώς, τα παιδιά της Κρήτης, οι έφηβοι της Κρήτης, οι οικογένειες των Κρητών θα μείνουν χωρίς παιδοψυχιατρική περίθαλψη που δικαιούνται, που πληρώνουν και θα φτάσουν να δίνουν από το υστέρημά τους σε ιδιώτες – εάν και εφόσον υπάρχουν γιατί και εκεί υπάρχει λίστα αναμονής – και όταν το παιδί τους αντιμετωπίζει μια οξεία κατάσταση, να ψάχνουν να βρουν κλινική για να νοσηλευτεί».
Επιμέλεια: Ραφαέλα Κουτάντου