Επιμόρφωση παραγωγών, τυποποιητών και ελαιουργών του Ρεθύμνου την Τετάρτη 24 Απριλίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άδελε
Το Φθινόπωρο θα ακολουθήσει επιμόρφωση για τους επαγγελματίες της εστίασης
Συνεχίζονται οι εκπαιδευτικές ενημερώσεις των ελαιοπαραγωγών στους Δήμους του νησιού μας, τις οποίες διοργανώνουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, με κύριο σκοπό την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων εφαρμόζοντας τις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές στον ελαιώνα τους.
Η ενημερωτική εκπαίδευση για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου «Kriti», θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 στις 17:30, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου στο Άδελε.
Αντικείμενο της εκπαίδευσης θα αποτελέσει η παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου. Τα ειδικότερα θέματα που θα αναπτυχθούν θα είναι η ποιότητα του ελαιόλαδου και οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν και δοκιμές αντιπροσωπευτικών δειγμάτων ελαιόλαδου.
Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι:
- Λευτέρης Αλυσσανδράκης, επικ. καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
- Ελευθερία Γερμανάκη, υπεύθυνη και επικεφαλής της Ομάδας Δοκιμαστών στο Οργανοληπτικό Εργαστήριο Κρήτης ΑΣΡ.
- Γιώτα Ψειροφωνιά, γεωπόνος ΤΕ MSc, εξωτ. συνεργάτιδα, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
- Βαγγέλης Καπετανάκης, ομότιμος καθηγητής, Τμήμα Γεωπονίας, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
- Μανώλης Καρπαδάκης, εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών και αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.
- Μαρία Σπαντιδάκη, χημικός – οινολόγος, MSc Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήρια Ελέγχου Ποιότητας «Χημικοτεχνική».
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια Κρήτης δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των παραγωγών μας, για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας έως και την ελαιοποίηση για να έχουμε αύξηση της παραγωγής και ποιότητα στο προϊόν.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες στο δημαρχείο Ρεθύμνου οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στη σημασία της επιμορφωτικής ημερίδας.
Ειδικότερα ο Λευτέρης Αλυσσανδράκης, επίκουρος καθηγητής Ασφάλειας και Ποιότητα Τροφίμων στο τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ στο Ηράκλειο, σημείωσε ότι πρόκειται για μια δράση που περιλαμβάνεται στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ της περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα. «Στο πλαίσιο αυτής της προγραμματικής θα οργανωθούν εκπαιδεύσεις σε κάθε δήμο των περιφερειακών ενοτήτων της Κρήτης. Όμως, υπάρχει μια καινοτομία, μια διαφορετικότητα σε σχέση με ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν, καθώς θα γίνουν επιπλέον εκπαιδεύσεις, εκτός από τους παραγωγούς και σε ελαιουργούς και για τυποποιητές. Κάθε τύπος εκπαίδευσης θα έχει διαφορετική θεματολογία προσαρμοσμένη στο target group των ανθρώπων που θα συμμετέχουν στην εκπαίδευση. Δηλαδή για τους ελαιουργούς θα είναι στοχευμένη η εκπαίδευση στο τι πρέπει να προσέχουν και πως μπορούν να βγάλουν ποιοτικότερο ελαιόλαδο μέσα στο ελαιουργείο. Συνολικά θα γίνουν 28 εκπαιδεύσεις από εμάς στις τρεις περιφερειακές ενότητες και αυτό το πρόγραμμα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Συμπληρωματικά να πω ότι είναι μια προσπάθεια που γίνεται στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού της περιφέρειας για την προβολή και την προώθηση των αγροτικών προϊόντων, γι’ αυτό η Περιφέρεια Κρήτης θέλει αυτή η προσπάθεια να μην μείνει εδώ, αλλά να συνεχιστεί. Διότι η μάθηση χρειάζεται επανάληψη και γι’ αυτό ήδη συζητάμε για το πως μπορούμε να συνεχίσουμε αυτήν τη δράση με -ενδεχομένως- διαφορετικού περιεχομένου δράσεις και πιο εξειδικευμένες για τα επόμενα χρόνια».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Νεκτάριος Παπαδογιάννης, στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανέφερε: «Η δια βίου εκπαίδευση έχει διάφορες πτυχές, που έχει να κάνει και με τις επαγγελματικές ομάδες. Μια βασική επαγγελματική ομάδα στον δήμο μας είναι και ο πρωτογενής τομέας, που έχει και τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η διασύνδεση του τομέα αυτού με την τριτοβάθμια εκπαίδευση για εμάς στο τμήμα Παιδείας είναι σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό με τη σημαντική βοήθεια του εντεταλμένου συμβούλου κ. Μανώλη Παυλάκη και του τμήματος Παιδείας, ενταχθήκαμε και εμείς στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης που υλοποιεί ο ΕΛΜΕΠΑ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, για τους ελαιουργούς, τους τυποποιητές και τους επαγγελματίες της εστίασης σε θέματα ποιότητας ελαιολάδου. Θα γίνουν τρεις εκδηλώσεις. Η μια θα γίνει στο ανατολικό Ρέθυμνο, στο πολιτιστικό κέντρο στο Άδελε, την επόμενη Τετάρτη στις 24 Απριλίου. Η δεύτερη θα οργανωθεί στο δυτικό Ρέθυμνο και η τρίτη θα γίνει γύρω στον Νοέμβρη, κατά πάσα πιθανότητα στο Σπίτι του Πολιτισμού και θα αφορά στην εστίαση. Θα συνεχιστούν αυτές οι δράσεις και με άλλες ενέργειες για τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε σε συνεχής συνεργασία με τον κ. Παυλάκη και με τους φορείς που παρέχουν τέτοιες εκπαιδεύσεις» και ευχαρίστησε τον πρώην πρύτανη του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλη Καπετανάκη και την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνης, ενώ κάλεσε όλους τους τοπικούς ελαιουργικούς συνεταιρισμούς να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Ο Μανώλης Παυλάκης, εντεταλμένος σύμβουλος αγροτικών θεμάτων δήμου Ρεθύμνης από την πλευρά του ευχαρίστησε το τμήμα Παιδείας του δήμου και το τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ:
«Για την προσπάθεια του να γίνουν αυτές οι εσπερίδες και στον δήμο μας και από το Γεωπονικό τμήμα του ΕΛΜΕΠΑ, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ενημέρωση του παραγωγού. Διότι οι παραγωγοί ασχολούνται κυρίως με το πως θα διαχειριστούν την ελιά για μια καλή σοδειά, κυρίως από λιπάνσεις, από ποτίσματα και από ψεκασμούς και είναι σημαντικό να γνωρίζει πως να διαχειριστεί τον καρπό μέχρι να πάει στο ελαιουργείο για να βγει το ποιοτικό λάδι. Γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να έρθει να ακούσει τους ειδικούς σε αυτό το κομμάτι, τους καθηγητές του πανεπιστημίου, για μια σωστή ενημέρωση», τόνισε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου.