Μνημόνιο Συνεργασίας υπογράφηκε εχθές, στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, μεταξύ δήμου Ρεθύμνης και Ταμείου Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά («Unicef»). Το μνημόνιο που υπέγραψε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης και ο διπλωματικός εκπρόσωπος της Unicef στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil, παρουσία της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Ρεθύμνης, κ. Άννας Ελευθεριάδου-Γκίκα και της κ. Κλεοπάτρας Λαϊνά, Διοικητικού στελέχους της Unicef Greece, έχει ως βασικούς άξονες την πρόληψη της παιδικής και έμφυλης βίας, την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, την πραγματοποίηση κοινών δράσεων για την εκπλήρωση των δικαιωμάτων των παιδιών – ιδίως εκείνων που βρίσκονται σε ευάλωτη θέση – καθώς και η υποστήριξη του έργου Κέντρου Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Όπως επισημάνθηκε από τον εκπρόσωπο της «Unicef», Dr. Ghassan Khalil, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο είναι οι πρώτες πόλεις της Κρήτης με τις οποίες συνάπτεται σχετική συμφωνία συνεργασίας, ενώ μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εξέφρασε την ελπίδα του για εμφανή βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών: «Είμαι ευγνώμων για τη στήριξη που επιδεικνύει ο δήμαρχος Μαρινάκης στα δικαιώματα των παιδιών. Υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο να ενισχύσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες προστασίας των παιδιών στο Ρέθυμνο. Αυτή η διαδικασία είναι πολλή σημαντική και η Unicef ανυπομονεί για χειροπιαστά αποτελέσματα, με τη βελτίωση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών, τόσο στο Ρέθυμνο όσο και στην Ελλάδα συνολικά».
Στα πλαίσια εφαρμογής του μνημονίου, καταρτισμένα στελέχη του οργανισμού της «Unicef» και της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου Ρεθύμνης θα συνεργαστούν και με παιδοκεντρικές μεθόδους θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα των παιδιών και θα επιχειρήσουν να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο, προλαμβάνοντας μεταξύ άλλων φαινόμενα βίας και κακοποίησης τόσο στο σχολικό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Μαρινάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε τη σημαντικότητα αυτού του μνημονίου και εστίασε στην ανάγκη εφαρμογής σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών, με τους αρμόδιους να λαμβάνουν επιτέλους τις ευθύνες τους: «Υποδεχτήκαμε στο Ρέθυμνο τον κ. Χαλίλ, τον διπλωματικό αντιπρόσωπο της Unicef, ειδικό για τα θέματα της παιδικής βίας και ιδιαίτερα της σχολικής βίας. Υπογράψαμε, λοιπόν, ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ατού του παγκόσμιου οργανισμού και του δήμου μας ώστε να κάνουμε δράσεις και να μεταφέρουμε καλές πρακτικές και από άλλες χώρες ούτως ώστε αυτό το πολύ άσχημο φαινόμενο που παρατηρείται – όχι μόνο στα σχολεία μας αλλά και στους δημόσιους χώρους – να το περιορίσουμε αν δεν μπορούμε να το εξαλείψουμε άμεσα. Θεωρώ ότι είναι θέμα παιδείας, τα παιδιά μας δεν ευθύνονται επειδή δεν έχουν τύχει της καλής διαπαιδαγώγησης – τόσο και από τους γονείς όσο και από τους εκπαιδευτικούς τους. Είναι η ώρα της ευθύνης. Σήμερα, μάλιστα, συμπίπτει αυτό το μνημόνιο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Παραβρέθηκα σε μερικά σχολεία και επεσήμανα κατά την επίσκεψή μου ότι πρέπει να σκύψουμε στα παιδιά μας όλοι. Και οι γονείς και οι δάσκαλοι αλλά και οι φορείς ώστε να τα διαπαιδαγωγήσουμε επιτέλους σωστά. Το σχολείο πρέπει να είναι σχολείο βιωματικό. Ώστε τα παιδιά μας να καταλάβουν ποια είναι η ουσία της παιδείας. Γιατί μάλλον έχουμε μια σύγχυση μεταξύ φοίτησης και εκπαίδευσης. Δεν φοιτούμε απλά σε σχολεία. Πρέπει και να εκπαιδευόμαστε»