Ανοιχτή η πόρτα του ΚΟΠΑ Ρεθύμνης για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάχρησης αλκοόλ
Ανοιχτή συνάντηση για τους πολίτες, με θέμα την προβληματική χρήση του αλκοόλ, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στον χώρο του κεντρικού ΚΑΠΗ Ρεθύμνου, με σκοπό την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το ευρύτερο κοινωνικό πρόβλημα της «κακής» κατανάλωσης αλκοόλ και τις συνέπειές του τόσο στην κοινωνία, όσο και στην υγεία του ανθρώπου.
Η δράση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων για την Ψυχική Υγεία (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ) Ρεθύμνου, σε συνεργασία με το ΚΟΠΑ Ρεθύμνου (Κλαμπ Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ), το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ και τον Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων Ατόμων από το Αλκοόλ «η Επιστροφή», με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν τα μέλη των ΚΟΠΑ Κρήτης, προκειμένου να παρουσιάσουν τη δράση τους, η οποία είναι εθελοντική και αφορά στην παροχή υποστήριξης σε άτομα και οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αλκοόλ. Επίσης, στον διάλογο συμμετείχε η αντιπεριφερειάρχης, Μαρία Λιονή και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής δήμου Ρεθύμνης, Άννα Ελευθεριάδου -Γκίκα.
Η προβληματική κατανάλωση του αλκοόλ αποτελεί τον έβδομο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο και αναπηρίες παγκοσμίως. Είναι αιτιολογικός παράγοντας για πάνω από 200 ασθένειες, όπως: καρκίνος, κίρρωση του ήπατος, παθήσεις καρδιάς και αγγείων, ψυχιατρικές και συμπεριφορικές διαταραχές. Επιπλέον είναι η αιτία θανάτων και αναπηριών από τροχαία ατυχήματα, τραύματα και επεισόδια βίας.
Το ΚΟΠΑ Κρήτης δραστηριοποιείται και στο Ρέθυμνο από το 2011, με τακτικές συναντήσεις των εγγεγραμμένων μελών του μια φορά την εβδομάδα, διάρκειας μιάμισης ώρα. Ο χώρος που έχει παραχωρηθεί από τον δήμο για τις συναντήσεις είναι αυτός του ΚΗΦΗ Ρεθύμνου και μπορούν να συμμετέχουν τόσο οι ίδιοι οι χρήστες αλκοόλ όσο και οι οικογένειές τους, δεδομένου ότι το πρόβλημα αφορά και ευρύτερα την οικογένεια.
Μια πόρτα ανοιχτή για όσους ανθρώπους αγωνίζονται να διαχειριστούν την κατανάλωση αλκοόλ αποτελεί το ΚΟΠΑ Ρεθύμνου, όπου μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια στο τηλέφωνο 6947349344 και να συμμετέχουν στην ομάδα αυτοβοήθειας των συναντήσεων που πραγματοποιούνται.
Η υπεύθυνη λειτουργίας του ΚΟΠΑ Ρεθύμνου, Μαρία Ζουρμπάκη, σε δήλωσή της μίλησε για την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία εφ όρου ζωής για τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη χρήση αλκοόλ, ενώ αναφέρθηκε στο δύσκολο στάδιο αναγνώρισης και κατανόησης του προβλήματος. Συγκεκριμένα τόνισε:
«Το ΚΟΠΑ Ρεθύμνου υποστηρίζει τους ανθρώπους που κάνουν την προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ, όπως και τις οικογένειές τους για να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και να την προχωρήσουν σε σταθερή βάση. Η προβληματική χρήση του αλκοόλ είναι ένα θέμα το οποίο δεν λύνεται, δεν είναι ότι θα υπάρξει αποχή και τελείωσε, αλλά συνοδεύει τα άτομα στη ζωή τους, οπότε θα πρέπει να έχουν μια διαρκή επαφή με το θέμα και να το επικοινωνούν, να το μοιράζονται, ούτως ώστε να μπορούν να στηρίζονται στην προσπάθειά τους. Στις συγκεντρώσεις μπορεί να είναι από πέντε μέχρι δεκαπέντε άτομα. Στις συναντήσεις έρχονται οι άνθρωποι που δεν κάνουν καλή χρήση στο αλκοόλ και μπορούν να έρχονται και οι οικογένειές τους ή οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά τους, οι οποίοι ξέρουν την προσπάθειά τους και τους υποστηρίζουν. Επίσης, μπορεί να έρθει η οικογένεια χωρίς ο ίδιος να το έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα. Δηλαδή όταν το πρόσωπο δεν έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, γεγονός που συμβαίνει συχνά, μπορεί να ξεκινήσει να έρχεται η οικογένεια, ώστε να μπορέσει να προσεγγίσει με τον σωστό τρόπο και να αναγνωριστεί το πρόβλημα. Το πρώτο θέμα είναι η αναγνώριση και μετά είναι η προσπάθεια».
Η ψυχολόγος και συντονίστρια του ΚΟΠΑ Ρεθύμνου από το 2011 μέχρι το 2018, Καίτη Ζαχείλα, σε δήλωσή της ανέφερε τον τρόπο λειτουργίας και τον χαρακτήρα του κλαμπ, τονίζοντας ότι δρουν εθελοντικά, καθώς επίσης μίλησε και για το προσωπικό που στελεχώνει και υποστηρίζει τους ανθρώπους που έχουν απευθυνθεί για βοήθεια σε αυτούς.
«Στη δομή της λειτουργίας δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κάποιος επαγγελματίας υγείας, απλώς είναι ένα συν εάν έχει ενεργοποιηθεί κάποιος εθελοντικά, γιατί όλα αυτά γίνονται σε εθελοντική βάση. Όλη η δράση των ΚΟΠΑ είναι εθελοντική. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάποιος ειδικός υγείας. Οι συντονιστές είναι άτομα που έχουν περάσει μια διαδικασία εκπαίδευσης, έχουν εκπαιδευτεί μέσα από άλλες ομάδες και μετά αναλαμβάνουν μια ομάδα. Είναι δύσκολο να αναγνωριστεί το πρόβλημα. Το πρώτο μελανό σημείο είναι ότι κανείς δεν αναγνωρίζει ότι έχει πρόβλημα. Ακόμα και η ίδια η οικογένεια χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να γίνει συνειδητοποίηση ότι όντως υπάρχει ένα θέμα. Όταν γίνει η συνειδητοποίηση είναι πιο εύκολο μετά να ζητήσει κανείς βοήθεια. Εμείς σαν ΚΟΠΑ εθελοντικά παρέχουμε αυτήν τη βοήθεια».