Ενόψει της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26η Ιουνίου), το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας, η οποία προγραμματίζεται να υλοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024 και ώρες 09:00-14:00 και 18:00-21:00 έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου.
Στην εν λόγω δράση θα στηθεί ενημερωτικό περίπτερο, όπου θα γίνει διαμοιρασμός έντυπου ενημερωτικού υλικού και ενημέρωση- πληροφόρηση διερχόμενων πολιτών για θέματα που αφορούν την πρόληψη των εξαρτήσεων και για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου πρόληψης Π.Ε Ρεθύμνου.
H 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού γύρω από το φαινόμενο των εξαρτήσεων. Μόνη της, όμως, η μέρα αυτή δεν αρκεί για να μας προβληματίσει και να μας κινητοποιήσει προς θετικές επιλογές και υγιείς στάσεις ζωής. Η πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών και η προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας χρειάζεται να είναι διαρκής και να αφορά στην ευαισθητοποίηση του καθενός από εμάς ξεχωριστά και όλων μαζί για το τι συμβαίνει γύρω μας, καθώς και στη συνειδητοποίηση της ευθύνης που μας αναλογεί ως άτομα και ως σύνολα.
Η πρόληψη είναι μια δυναμική διαδικασία που στόχους έχει να αποτρέψει ή να αναβάλει την έναρξη της χρήσης ουσιών ή άλλων εξαρτητικών συμπεριφορών, να βοηθήσει όσους έχουν ήδη ξεκινήσει τη χρήση να μην αναπτύξουν διαταραχές χρήσης ουσιών (εξάρτηση) και τα συναφή προβλήματα υγείας και κοινωνικά προβλήματα που απορρέουν από αυτή και να ενθαρρύνει την υγιή και ασφαλή ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, ούτως ώστε να πραγματώσουν τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους. Αυτό το κατορθώνει συμβάλλοντας στην ανάπτυξη θετικών σχέσεων με την οικογένεια, το σχολείο, τους συνομηλίκους, τον χώρο εργασίας και την κοινωνία, με επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις.
Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης, για το σχολικό έτος 2023-2024, υλοποίησαν δράσεις στην τοπική κοινότητα (πόλη και επαρχία) της Π.Ε. Ρεθύμνου με συνολικό αριθμό ωφελούμενων 4068 άτομα. Πιο συγκεκριμένα:
1. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για την οικογένεια υλοποιήθηκαν:
Ομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν 205 γονείς, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις Διευθύνσεις των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέματα: « Βοηθώντας τα παιδιά να πιστέψουν στον εαυτό τους», «Η αξία των ορίων στη ζωή της οικογένειας», «Η μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο», «Δημοτικό…. ερχόμαστε», «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: ενημερωμένοι γονείς-προστατευμένα παιδιά», «Η αξία της επικοινωνίας στην οικογένεια», «Οι ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες των παιδιών στη νηπιακή ηλικία», «Καλλιεργώντας την ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών», «Επικοινωνώντας με τους εφήβους», «Βοηθώντας τα παιδιά να διαχειριστούν το θυμό τους», «Όρια και αγάπη: μπορούν να συνυπάρξουν στη ζωή των παιδιών μας», «Οι φόβοι των παιδιών» , «Αντιμετωπίζοντας την αδελφική αντιζηλία», « Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού».
Τέλος, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε κύκλος ομιλιών για γονείς με παιδιά στη νηπιακή ηλικία.
– Ομάδες εκπαίδευσης γονέων, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 52 γονείς. Πιο συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:
Ομάδα προετοιμασίας για νέους γονείς, αναφορικά με την εγκυμοσύνη τον τοκετό και τη γονεϊκότητα, σε συνεργασία με τη Μαιευτική- Γυναικολογική και Παιδιατρική κλινική του ΓΝ Ρεθύμνου, Ομάδα εκπαίδευσης γονέων στον Φουρφουρά, Δ. Αμαρίου.
2. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις για την εκπαιδευτική κοινότητα υλοποιήθηκαν:
– Επιμορφώσεις σε Συλλόγους Διδασκόντων σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 226 εκπαιδευτικοί. Πιο συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν:
«Διαχείριση της σχολικής τάξης», ΓΕΛ Περάματος, ΓΕΛ Σπηλίου, 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, 13ο ΔΣ Ρεθύμνου,
«Επίλυση των συγκρούσεων στο χώρο του σχολείου», 1ο Γυμνάσιο,4ο Γυμνάσιο
«Ψυχική Ανθεκτικότητα και Εκπαίδευση», ΕΕΕΚ Ρεθύμνου, 5ο Δ.Σ Ρεθύμνου, 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου
«Επικοινωνία σχολείου –οικογένειας», 5ο Γυμνάσιο
« Η συναισθηματική νοημοσύνη στο χώρο του σχολείου», Δ.Σ Ανωγείων
– Βιωματικά Εργαστήρια εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στα οποία συμμετείχαν συνολικά 30 εκπαιδευτικοί.
«Η δυναμική των ομάδων: Μεταμορφώνοντας την τάξη σε ομάδα», Σύλλογος Διδασκόντων του 13ου Δ.Σ. Ρεθύμνου, «Διαχείριση της σχολικής τάξης», Σύλλογος Διδασκόντων του 2ο Γυμνασίου Ρεθύμνου.
Επιμορφωτικές συναντήσεις μαθητών Α/θμιας εκπαίδευσης στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 789 μαθητές, στα ακόλουθα σχολεία: 15ο Δ.Σ, 16ο Δ.Σ, 10ο Δ.Σ, Δ.Σ. Επισκοπής, Δ.Σ. Πρινέ, Ειδικό Σχολείο, Δ.Σ. Ανωγείων, Δ.Σ Γερανίου, 6ο Δ.Σ, Δ.Σ. Ζωνιανών, 2ο Δ.Σ., 9ο Δ.Σ, Δ.Σ. Σταυρωμένου, Δ.Σ. Αγκουσελιανών, 1Ο Δ.Σ. Περάματος, Δ.Σ. Άδελε, Δ.Σ. Αγίου Νικολάου, Δ.Σ. Αργυρούπολης, 3ο Δ.Σ, 13ο Δ.Σ., 1Ο ΔΣ. Ατσιποπούλου, Δ.Σ. Πανόρμου, Δ.Σ. Φουρφουρά, Δ.Σ Απλαδιανών. Οι θεματικές των συναντήσεων αφορούσαν: «Φιλικές Σχέσεις», «Δημιουργώντας Υγιείς Σχέσεις», «Ο καλός συμμαθητής», «Σχολικός Εκφοβισμός», «Μετάβαση στο Γυμνάσιο», «Κοινωνικό και Βιολογικό φύλο: Δυνατότητες και Περιορισμοί» , «Ορθή χρήση του Διαδικτύου», «Ψηφιακό αποτύπωμα» και «Διαχείριση θυμού».
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης μαθητών Δημοτικού στο υλικό πρόληψης «Μαθαίνω – Επικοινωνώ – Συνεργάζομαι» του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου, το οποίο υλοποιήθηκε σε τάξεις των: 13ο Δ.Σ. Ρεθύμνου, 5ο Δ.Σ Ρεθύμνου, 2ο Δ.Σ Ρεθύμνου και στο Δ.Σ. Αποστόλων με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των μαθητών και την ενδυνάμωση των σχέσεων μέσα στην τάξη. Συνολικά, υλοποιήθηκαν 6 ομάδες (Γ΄-ΣΤ’ Τάξη), στις οποίες συμμετείχαν 109 μαθητές.
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης μαθητών Δημοτικού στο υλικό «Προαγωγή υγιών σχέσεων μεταξύ των φύλων» το οποίο υλοποιήθηκε σε τμήμα του 2ου Δ.Σ Ρεθύμνου και συμμετείχαν 17 μαθητές , με στόχο την κατανόηση των παραμέτρων που διαμορφώνουν στάσεις και πρότυπα συμπεριφοράς μεταξύ των φύλων και τη διερεύνηση των παραγόντων που διαμορφώνουν υγιείς σχέσεις.
Επιμορφωτικές συναντήσεις για μαθητές Β/θμιας εκπαίδευσης στις οποίες συμμετείχαν 2011 μαθητές στα ακόλουθα σχολεία: Γυμνάσιο Πανόρμου, 4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου, Γυμνάσιο Περάματος, ΓΕΛ Περάματος, Γυμνάσιο Επισκοπής, 5ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Ατσιποπούλου, Πειραματικό Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο, 3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, Γυμνάσιο, 1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, ΕΠΑΛ Γαράζου, Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, Εσπερινό ΕΠΑΛ Σπηλίου, ΕΠΑΛ Γαράζου. Οι θεματικές των συναντήσεων αφορούσαν:
«Πρόληψη της χρήσης Νικοτίνης», «Εφηβεία και Αλλαγές», «Φιλικές σχέσεις- Αντίσταση στην πίεση των συνομήλικων», «Πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού», «Μιλώντας για τις διαφυλικές σχέσεις», «Μαθαίνω να διαχειρίζομαι δημιουργικά το άγχος μου», «Μαθαίνω να διαχειρίζομαι δημιουργικά το άγχος μου κατά τη διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων», «Πρόληψη της χρήσης – κατάχρησης αλκοόλ», «Πρόληψη των εξαρτήσεων», «Μαθαίνω να διαχειρίζομαι το θυμό μου», «Πρόληψη των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας», «Διαφορετικότητα – ισότητα- συμπερίληψη», «Κίνδυνοι στον διαδικτυακό κόσμο: εκφοβισμός- doxxing», «Σχολική διαμεσολάβηση: πρόληψη και διαχείριση συγκρούσεων στο χώρο του σχολείου».
– Πρόγραμμα Εκπαίδευσης εφήβων μαθητών στο υλικό πρόληψης «Συζητήσεις εφήβων» το οποίο υλοποιήθηκε στα 2 τμήματα της Α΄ τάξης του 4ου ΓΕΛ Ρεθύμνου, με σύνολο συμμετεχόντων 44 μαθητές και στόχο την ενδυνάμωση τους και τη βελτίωση των διαπροσωπικών τους σχέσεων.
3. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους εκτός σχολικού πλαισίου λειτούργησε και αυτή τη χρονιά το Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού, καθώς και η Θεατρική Ομάδα Εφήβων του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου, η οποία ανέβασε τη θεατρική παράσταση «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ».
Τέλος, στελέχη του Κέντρου Πρόληψης συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές:
– σε εκδήλωση που διοργάνωσε το 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου με θέμα «Δικαίωμα στη διαφορετικότητα», όπου παρουσιάστηκε η ταινία μικρού μήκους «Και τα ομώνυμα έλκονται», η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου
– σε μουσική εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την Πρόληψη των Εξαρτήσεων, που διοργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής ψυχοκοινωνικης υγείας με αανκοίνωση του ευχαριστεί τους παρακάτω φορείς για την συνεργασία και την στήριξητ ων δράσεων που υλοποιεί:
– τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Καρβούνη Λάμπρο, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαραγκάκη Μανούσο, καθώς και την Υπεύθυνη Σχολικών Δράσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κα. Πετρογιάννη Κερασία για τη συνεργασία και την έμπρακτη υποστήριξη τους στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου,
– τους ιατρούς της Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής και της Παιδιατρικής Κλινικής του ΓΝΡ Ρεθύμνου για την άμεση ανταπόκρισή τους και τη σημαντική συμβολή τους στην επιτυχία της δράσης για τους νέους γονείς, κ. Αποστολάκη Παναγιώτη, Μαιευτήρα Γυναικολόγο – Διευθυντή της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, τον κ. Κονσολάκη Γιάννη, Μαιευτήρα Γυναικολόγο – Επιμελητή Α’ Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής, την κ. Γιαννούση Ελισάβετ, Παιδίατρο ΜSc- Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής και τον κ. Φιλιππάκη Δημήτριο, Ειδικευόμενο Παιδιατρικής Κλινικής,
– την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου για τη συνεχιζόμενη και γόνιμη συνεργασία που έχουμε
– τους Διευθυντές, τους εκπαιδευτικούς και τους εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Ρεθύμνου για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν και τέλος
– όλους τους γονείς, παιδιά και εφήβους που συμμετείχαν στις δράσεις του Κέντρου Πρόληψης για το σχολικό έτος 2023-2024.