13 °C Rethymno, GR
28/01/2023

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ 7Η ΥΠΕ

Δρομολογείται η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών υγείας του Ρεθύμνου

Επίσκεψη στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, όπου και συναντήθηκε με τον Διοικητή, κ. Παπαβασιλείου Νεκτάριο. Κατά τη συνάντηση εργασίας που ακολούθήσε τέθηκαν όλα τα κρίσιμα σε επίπεδο υγειονομικών υποδομών ζητήματα για το Ρέθυμνο. Ξεκινώντας, ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής ευχαρίστησε τη Διοίκηση και τα στελέχη της 7ης ΥΠΕ για τη σταθερή και γόνιμη συνεργασία μέσα από την οποία αναπτύχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα μια πραγματικά ουσιαστική διαδικασία αλληλεπίδρασης ωριμάζοντας σημαντικά έργα για τις υγειονομικές υποδομές του Ρεθύμνου.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε ότι “παρά τις αυξημένες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε σε υγειονομικό επίπεδο την τρέχουσα κυβερνητική περίοδο, καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα παρεχόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να προχωρήσουμε για πρώτη φορά σε έναν πλήρη σχεδιασμό άμεσης αναβάθμισης των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών. Ωριμάζοντας παρεμβάσεις που προσεγγίζουν τα 10 εκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε σε συνεργασία με τη διοίκηση και τα στελέχη της 7Ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων ενίσχυσης και ανάπτυξης των υφισταμένων υποδομών”.

Από τη μεριά του ο Διοικητής κ. Παπαβασιλείου Νεκτάριος τόνισε πως με συστηματική δουλεία μέχρι το 2025 στο Ρέθυμνο θα έχει υλοποιηθεί η μεγαλύτερη σε επίπεδο δημόσιας υγείας παρέμβαση από τη δεκαετία του 1980, την ιδία στιγμή που θα έχουν προχωρήσει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσης για ένα νέο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αρχικά τέθηκε η πορεία των ήδη γνωστών παρεμβάσεων που αφορούν:

  • Την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου «Επέκταση – Αναδιαρρυθμίσεις στο Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου» συνολικού κόστους 753.000 ευρώ η οποία έχει ήδη ανατεθεί σε ανάδοχο και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΠΑ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

  • Την «Ενεργειακή Αναβάθμιση Υποδομών και Εξοικονόμηση Ενέργειας με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου» που εκτελείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 με συνολική εγκεκριμένη χρηματοδότηση ύψους 5.387.800 ευρώ.

Στη συνέχεια, στο πλαίσιο της σύσκεψης πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη αναφορικά με την πορεία ένταξής των προτεραιοτήτων σε επίπεδο Ρεθύμνου σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε σχετικά με την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης του σχεδιασμού για την αναβάθμιση των ΤΕΠ σε 80 από τα 107 νοσοκομεία της χώρας και των 168 από τα 312 Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατομμύριων ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση το Ρέθυμνο θα αναβαθμίσει κτιριακά και εξοπλιστικά το σύνολο των Κέντρων Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας ( Κ.Υ Περάματος, Σπηλίου, Αγίας Φωτεινής, Ανωγείων) και παράλληλα θα αναβαθμιστεί πλήρως το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου. Οι σχετικοί διαγωνισμοί θα ολοκληρωθούν εντός του 2023 έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές παρεμβάσεις. Με βάση τα παραπάνω διασφαλίζεται η ένταξη του συνόλου της στόχευσης για το Ρέθυμνο σε επιλέξιμα έργα με βάση τις προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι εργασίες θα αφορούν κατά περίπτωση εσωτερικές αναδιαρρυθμίσεις, αντικατάσταση πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, εξοπλισμούς διευκόλυνσης πρόσβασης, αποκατάσταση φθορών των κτιρίων, θερμομόνωση και αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και ανακατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών δικτυών, αναβάθμιση περιβάλλοντος χώρου και δημιουργία ιατρείων για τη διαχείριση χρόνιων νοσημάτων.

Ο πίνακας των ήδη εγκεκριμένων παρεμβάσεων για το Ρέθυμνο κατά την τρέχουσα Κυβερνητική περίοδο.

 

ΔΟΜΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΕΡΓΟ

ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ- ΑΝΑΔΙΑΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

753.000,00 €

ΕΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Κ ΕΚΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

5.387.800,00 €

Ε.Π ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2014-2020

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΕΠ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

100.000,00 €

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΠΗΛΙΟΥ

900.000,00 €

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ

900.000,00 €

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ

900.000,00 €

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ

750.000,00 €

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΗΔΗ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

9.690.800,00 €

 

Αμέσως μετά ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε εκ νέου την πρόταση που έχει υποβάλει στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και ζήτησε από τον κ. Παπαβασιλείου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες της 7Ης Υγειονομικής Περιφέρειας σε σχέση με το νέο νοσοκομείο Ρεθύμνου και τον εθνικό χάρτη υγείας τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Έχουμε αποδείξει ότι όταν συνεργαζόμαστε διεκδικώντας συγκεκριμένους στόχους με προσεκτικά βήματα πετυχαίνουμε περισσότερα. Με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η διαδικασία καθολικής ενσωμάτωσης των προτάσεων για το Ρέθυμνο σε επίπεδο Ταμείου Ανάκαμψης, είναι επιτακτικό να προχωρήσει ο επόμενος μεγάλος στόχος που δεν είναι άλλος από το σχεδιασμό ωρίμανσης των προπαρασκευαστικών ενεργειών για ένα νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο. Μετα την αποδοχή της σχετικής πρότασης που είχα καταθέσει στον Πρύτανη του Π.Κ κ. Κοντάκη και την ακόλουθη απόφαση παραχώρησης από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα όλες τις ενέργειες ωρίμανσης για το σημαντικό αυτό έργο». Ο κ. Παπαβασιλείου ανέφερε πως ήδη έχει λάβει πρωτοβουλίες ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση και επανέλαβε πως υπάρχουν πλέον οι κατάλληλες συνθήκες και οι τοπικές συμφωνίες που μας επιτρέπουν να δούμε την προοπτική αυτή περισσότερο από ποτέ.