8 °C Rethymno, GR
30/03/2023

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Δρομολογείται η κατασκευή δέκα παιδικών χαρών στο Ρέθυμνο

Στην κατασκευή τεσσάρων νέων παιδικών χαρών σε οικισμούς του δήμου και την ανακατασκευή ακόμα έξι προχωρά ο δήμος Ρεθύμνου. Ο διαγωνισμός του έργου  ολοκληρώθηκε και ο προσωρινός ανάδοχος που πρόεκυψε από την διαδικασία προσέφερε έκπτωση της τάξεως του 36%. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν  500.639,36 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους δήμου και Λατομεία. Σε επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου, θα γίνει η κατακύρωση του αναδόχου για να ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης και να ξεκινήσουν οι εργασίες στα  μέσα του καλοκαιριού καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν γίνει, θα κατασκευαστούν τέσσερις νέες παιδικές χαρές και θα ανακατασκευαστούν – εκσυγχρονιστούν ακόμα έξι υφιστάμενες, προκειμένου να καταστούν ασφαλείς και λειτουργικές.

Οι νέες παιδικές χαρές πρόκειται να κατασκευαστούν στις ΤΚ.:

  1. Αρμένων.
  2. Κούμων.
  3. Πρίνου.
  4. Κάστελου.

 Οι υφιστάμενες βρίσκονται:

  1. Ατσιπόπουλο.
  2. Βαλσαμόνερο.
  3. Γωνιά.
  4. Καλονύκτη.
  5. Μυριοκέφαλα.
  6. Κούφης.

Κάθε παιδική χαρά αντιμετωπίστηκε με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μεγέθους της, της θέσης της, του προσανατολισμού της και των πληθυσμιακών στοιχείων της περιοχής που κατασκευάζεται.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Άγγελος Μαλάς, ανέφερε πως πρόκειται για την κάλυψη μιας πάγιας ανάγκης των τοπικών κοινωνιών σε οικισμούς του μητροπολιτικού δήμου, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων, δίδοντας τη δυνατότητα στα παιδιά να παίζουν σε ασφαλείς και περιφραγμένους χώρους. «Για τον δήμο Ρεθύμνου αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία χώρων που θα μπορούν με ασφάλεια να παίζουν τα παιδιά, τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της τοπικής κοινωνίας, το οποίο σύντομα θα γίνει πράξη» είπε χαρακτηριστικά.

 

 Τεχνική περιγραφή του έργου

Σε όλες τις παιδικές χαρές θα γίνουν οι παρακάτω εργασίες και προμήθειες:

– Γενική εκσκαφή – διαμόρφωση επιφάνειας υποδοχής βότσαλου: Σε κάθε παιδική χαρά θα γίνει μια γενική επιφανειακή εκσκαφή περί τα 10-12 εκ. σε όλη την έκτασή της και θα διαμορφωθεί η επιφάνεια υποδοχής του βότσαλου, που θα αποτελέσει το τελικό δάπεδό της. Πριν την εκσκαφή, στις υφιστάμενες παιδικές χαρές θα γίνει προσεκτική αποξήλωση των παλαιών οργάνων και του ακατάλληλου αστικού εξοπλισμού και απομάκρυνσή τους.

– Δάπεδο: Σε όλες τις παιδικές χαρές θα τοποθετηθεί δάπεδο ασφαλείας από βότσαλο, πάχους ανάλογο με το μέγιστο ύψος πτώσης από το όργανο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του απαιτούμενου από τις προδιαγραφές οργάνων ύψους πτώσης.

Το υλικό θα συνοδεύεται από όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις και συνοδευτικά στοιχεία (επί ποινή αποκλεισμού).

– Φωτισμός: Σε όλες τις παιδικές χαρές θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα ανάλογα σε ποσότητα με την έκταση της Π.Χ. και των γύρω φωτιστικών πηγών.

– Καλαθάκια: Σε όλες τις Π.Χ. προβλέπεται η προμήθεια και τοποθέτηση κάδων (καλαθάκια) απορριμμάτων. Η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος και τη μορφή της Π. Χ. ώστε να καλύπτει λειτουργικά τους χρήστες.

– Καθιστικά: Σε όλες τις Π.Χ θα τοποθετηθούν καθιστικά παγκάκια, η ποσότητα των οποίων εξαρτάται από την έκταση και την μορφή της Π.Χ. Το παγκάκι θα είναι κατασκευασμένο από χυτοσίδηρο, επεξεργασμένο κατόπιν με υλικό για μέγιστη αντοχή στο χρόνο και στα φυσικά φαινόμενα, βαμμένο σε φούρνο με πολυεστερική εποξειδική βαφή πούδρας. Το κάθισμα και η πλάτη αποτελείται από σανίδες ενιαίου τροπικού ξύλου. Οι σανίδες θα στερεώνονται στις βάσεις με ανοξείδωτες βίδες. Όλες οι σανίδες στερεώνονται στη μέση με μια επιπλέον γαλβανισμένη μεταλλική ράβδο. Οι σανίδες έχουν υποστεί επεξεργασία με ειδικά υλικά, για την προστασία από τους μύκητες και τα έντομα, ενώ παρέχεται πλήρης αδιαβροχοποίηση και προστασία από την έκθεση στον ήλιο.

– Υπαίθρια κρήνη: Τοποθέτηση σε κάθε παιδική χαρά υπαίθρια κρήνης για την εξυπηρέτηση των χρηστών.

– Περίφραξη: Όπου δεν υπάρχει καθόλου περίφραξη περιμετρικά της παιδικής χαράς, θα κατασκευαστεί σενάζ οπλισμένου σκυροδέματος το οποίο θα φέρει σιδηρό κιγκλίδωμα απλής μορφής από ευθύγραμμες κατακόρυφες ράβδους. Τα κιγκλιδώματα θα χρωματιστούν σε χρώμα επιλογής της υπηρεσίας. Σε όποιες από τις υφιστάμενες παιδικές χαρές υπάρχει κιγκλίδωμα αυτό θα συντηρηθεί, εφόσον κριθεί κατάλληλο και βάσει προδιαγραφών, άλλως θα αντικατασταθεί με νέο.

– Τοποθέτηση νέων παιχνιδιών – εξοπλισμού: Προμήθεια εξοπλισμού της παιδικής χαράς αφορά στην προμήθεια, μεταφορά, τοποθέτηση και στερέωση στις προβλεπόμενες από την μελέτη θέσεις νέων σύγχρονων παιχνιδιών. Ενδεικτικά τα παιχνίδια που θα τοποθετηθούν είναι τραμπάλες, κούνιες τσουλήθρες, παιχνίδια για ΑΜΕΑ, ελατήρια, παιχνίδια αναρρίχησης.

 

Οι παιδικές χαρές

Κατάσταση       Τόπος   Εμβαδόν

1 Νέα    Αρμένων 184 τ.μ.

2 Υφιστάμενη     Ατσιπόπουλο      393 τ.μ.

3 Υφιστάμενη     Βαρσαμόνερο     103 τ.μ.

4 Υφιστάμενη     Γωνιά    336 τ.μ.

5 Υφιστάμενη     Καλονύκτης        337 τ.μ.

6 Νέα    Κάστελος           397 τ.μ.

7 Υφιστάμενη     Μυριοκέφαλα      110 τ.μ.

8 Υφιστάμενη     Κούφη   533 τ.μ.

9 Νέα    Κούμοι   294 τ.μ.

10 Νέα   Πρίνος   450 τ.μ.