Ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 17 εκατομμύρια ευρώ που αφορά στη θωράκιση του λιμανιού του Ρεθύμνου από πλημμύρισα φαινόμενα δρομολογείται, μετά από σειρά ετών, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα αφού οριστικοποιήθηκε η διαδικασία εξασφάλισης της χρηματοδότησης του με το πόσο των 17.1 εκατομμύρια ευρώ μέσα από την έγκριση του τομεακού προγράμματος Μεταφορές 2021-2027 του υπουργείου Ναυτιλίας.
Την εξέλιξη αυτή που ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη του αναγκαίου για το Ρέθυμνο έργο επιβεβαίωσε και σε χθεσινές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Μανόλης Κουτουλάκης που βρέθηκε χθες στο Λιμενικό Ταμείο όπου είχε συνάντηση με την πρόεδρο Ρένα Κουτσαλεδάκη και τον λιμενάρχη Κώστα Καστρινάκη. «Η συγκυρία είναι ευτυχής, διότι σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης και σύσκεψης που είχαμε για το μεγάλο έργο της θωράκισης του προσήνεμου μόλου του λιμανιού, έχουμε την τυπική έναρξή του – είναι το πρώτο έργο το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το εγκεκριμένο νέο πρόγραμμα Μεταφορών 2021-2027.
Διαπιστώσαμε την πρόοδο της ωριμότητας και του υπουργείου Υποδομών και του Λιμενικού Ταμείου. Με πρόταση του υπουργείου Ναυτιλίας ένα έργο ετών, χρήσιμο για την πόλη, για το λιμάνι και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής παίρνει «σάρκα και οστά». Εδώ πρέπει να πούμε και για τη στενή συνεργασία που είχαμε με τον πρώην υπουργό, τον κ. Κεφαλογιάννη, ο οποίος στήριξε από την πρώτη στιγμή το συγκεκριμένο έργο και συντονισμένα» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Κουτουλάκης.
Παράλληλα στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν στην πράσινη ανάπτυξη του λιμανιού του Ρεθύμνου αλλά και σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού στο λιμάνι.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη ευχαρίστησε τον κ. Κουτουλάκη για τη συνεργασία και μίλησε για την αναγκαιότητα του μεγάλου έργου, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Είχαμε την χαρά να έχουμε στο Λιμενικό Ταμείο τον γενικό γραμματέα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον κ. Κουτουλάκη. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μαζί με την ηγεσία του υπουργείου έχει αφουγκραστεί τις ανάγκες που αφορούν το λιμάνι του Ρεθύμνου – όχι όμως μόνο το λιμάνι, αλλά γενικώς τις υποδομές που είναι αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου και στους τρεις δήμους. Για το θέμα του λιμανιού του Ρεθύμνου, απευθυνθήκαμε στην ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και ανταποκρίθηκε στο να χρηματοδοτηθεί η θωράκιση, η ασφάλεια δηλαδή του λιμανιού μας και της παλιάς μας πόλης γενικά, με ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) που θα είναι το επόμενο χρονικό διάστημα σε εξέλιξη: και ο διαγωνισμός και η χρηματοδότησή του με 17 εκ ευρώ, για να θωρακίσουμε το λιμάνι μας προκειμένου να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα. Η χρηματοδότηση του έργου των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ο ίδιος ο κ. Κουτουλάκης μάς είπε, είναι το πρώτο από τα 33 έργα που θα χρηματοδοτηθούν. Άρα, σημαίνει κάτι για το Ρέθυμνο αυτό: όλη η επιμονή μας, όλη η ετοιμότητά μας, εδώ και χρόνια, να ωριμάσουμε τις μελέτες αυτές, δεν πήγε χαμένη».
Παράλληλα όπως πρόσθεσε η κ. Κουτσαλεδάκη τέθηκαν στον γενικό γραμματέα και θέματα που αφορούν στη μελέτη του αμμώδους τμήματος, για την οποία ανέφερε ότι έχει προαναγγελθεί ότι θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 264.000 ευρώ «Αυτό σημαίνει, προσέγγιση με πράσινη συνείδηση του συγκεκριμένου τμήματος, που είναι μέσα στα «σπλάχνα» της παλιάς πόλης. Κάτω από το αμμώδες τμήμα υπάρχουν αγωγοί και μέσω της εξυγίανσης του εδάφους θα μπορέσει να γίνει επαναχρησιμοποίηση των υδάτων που υπάρχουν εκεί, έτσι ώστε τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο. Ταυτόχρονα, θα εξωραϊστεί η συγκεκριμένη περιοχή και να μπορεί να δώσει και να συνομιλήσει με την «πράσινη» συνείδηση, της smart city, της συνολικής πόλης του Ρεθύμνου. Παράλληλα, στη συζήτηση ο ίδιος ο κ. Κουτουλάκης μάς πρότεινε να μπορέσει το λιμάνι μας να τροφοδοτηθεί με έξυπνα συστήματα πράσινης ενέργειας, ως προς το κομμάτι της αφαλάτωσης νερού: τη χρησιμοποίηση δηλαδή θαλασσινού νερού. Μέσω συστημάτων δηλαδή να μπορεί να χρησιμοποιείται το νερό αυτό και να έχουμε αυτονομία και στο χώρο εδώ τόσο των μεγάλων πλοίων που έρχονται ή και των πλοίων αναψυχής – για τους ανθρώπους που μένουν στα πλοία, που έρχονται και επισκέπτονται τη μαρίνα μας» είπε η πρόεδρος του Λ.Τ
Επίσκεψη του γ. γραμματέα στον δήμο Αγίου Βασιλείου
Τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλη Κουτουλάκη υποδέχτηκε χθες στον δήμο Αγίου Βασιλείου ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης.
Η επίσκεψη του κ. Κουτουλάκη, όπως αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμά του ο δήμος, έγινε με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές.
«Ο κ. Κουτουλάκης είναι ένας φίλος της περιοχής μας και μας επισκέφθηκε για μια ακόμα φορά. Έχουμε στενή και ουσιαστική συνεργασία για διάφορα θέματα του δήμου μας, στα οποία ο γενικός γραμματέας έχει συμβάλει ουσιαστικά στην δρομολόγηση τους» ανέφερε ο δήμαρχος.
«Πολύτιμη ήταν η συμβολή και στο αίτημα μας για την με την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές για το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ από πόρους του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας για την ανακατασκευή του δικτύου υδροάδρευσης» συνέχισε ο κ. Ταταράκης και συμπλήρωσε:
«Επισκεφθήκαμε την πληγείσα περιοχή και συγκεκριμένα τα σημεία όπου θα κατασκευαστούν τα δίκτυα. Την υφιστάμενη δεξαμενή από την οποία θα ξεκινάει η παρέμβαση αλλά και όλη την περιοχή – Κρύα Βρύση και Μελάμπες – όπου θα κατασκευαστούν τα δίκτυα και μια ακόμα δεξαμενή. Ο γενικός γραμματέας είδε το μέγεθος της καταστροφής και αντιλαμβανόμενος τις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει δεσμεύτηκε για συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ. Τον ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή παρουσία του, την άμεση ανταπόκριση του σε κάθε αίτημα μας και την έμπρακτη στήριξη του δήμου Αγίου Βασιλείου καθώς έχει συμβάλει σε χρηματοδοτήσεις ύψους 500.000 ευρώ».