Θετικές είναι οι εξελίξεις για δυο μεγάλα έργα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης που δρομολογούνται για το νησί, καθώς υπογράφτηκε από τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ταμείου Συνοχής Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου κ. Γιώργο Ζερβό η πρόσκληση.
«Μεταφερόμενα Έργα Ύδρευσης της περιόδου 2014-2020 για την αντιμετώπιση θεμάτων λειψυδρίας» στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή».
Στο πλαίσιο της πρόσκλησης η Γενική Γραμματεία καλεί τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ως δυνητικό δικαιούχο να εντάξει δυο σημαντικά για την Κρήτη έργα:
– «Αξιοποίηση Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου: Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού»
– «Ύδρευση Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη – Έργα επέκτασης του υδραγωγείου»
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά τις έντονες πιέσεις του ΟΑΚ προς τα υπουργεία για την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που είχαν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες και ανοίγουν τον δρόμο για την άμεση έναρξη των εργασιών σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο αντίστοιχα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος, παρότι η προθεσμία της πρόσκλησης αναφέρει να υποβληθούν προτάσεις το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2025, ο Οργανισμός θα καταθέσει όλα τα έγγραφα του φακέλου τα οποία είναι έτοιμα την επόμενη κιόλας εβδομάδα, για να εκκρεμεί μόνο η η τελική έγκριση από το ΟΠΣ (Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου). Στόχος είναι η σύμβαση του έργου να υπογραφεί τον επόμενο μήνα και ο εργολάβος να ξεκινήσει τις εργασίες στις αρχές του έτους.
«Είναι μια σημαντική μέρα για τον ΟΑΚ καθώς δυο εμβληματικά έργα με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα έρχονται ένα βήμα εγγύτερα στην υλοποίησή τους λύνοντας με οριζόντιο τρόπο, προβλήματα ύδρευσης της Κρήτης.
Από σήμερα ο Ο.Α.Κ. είναι ο δυνητικά «δικαιούχος» των έργων εξέλιξη που αμέσως μετά την ένταξη που ακολουθεί θα θέσει αυτό το αξιόλογο πλέγμα έργων ύδρευσης σε τροχιά υλοποίησης, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πως η συστηματική δουλειά και ο αναπτυξιακός ρόλος οργανισμών όπως ο ΟΑΚ πρέπει να ενισχύεται για να μπορεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις, να σχεδιάζει και εν τέλει να υλοποιεί – έργα παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές του τόπου μας.
Οφείλω να συγχαρώ τα στελέχη του οργανισμού και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη συστηματική προσπάθεια χωρίς την οποία δεν θα ήμασταν εδώ.
Ειδικά δε για το έργο αξιοποίησης του ταμιευτήρα φράγματος Ποταμών Αμαρίου, που αποτελεί μια συστηματική θεσμική διεκδίκηση των φορέων του Ρεθύμνου, θέλω να ευχαριστήσω από καρδίας τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταυρό Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη για τη συνεργασία και την ουσιαστική στήριξή τους σε όλα τα κρίσιμα στάδια ωρίμανσης του έργου» τονίζει ο πρόεδρος του ΟΑΚ Θοδωρής Νίνος.
Όπως πρόσθεσε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο ΟΑΚ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι διαδικασίες να «τρέξουν» με ταχείς ρυθμούς: «Θέλουμε να ξεκινήσουμε άμεσα. Αρχές του 2025, θέλουμε ο εργολάβος να δουλεύει. Του έχουμε ήδη δώσει το πράσινο φως να τρέξει τις μελέτες, – ένα δίμηνο χρειάζεται για την επικαιροποίηση των μελετών, γιατί θέλουμε να κάνει κάποιες διορθώσεις στις μελέτες».
Σε δήλωσή του ο διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης, ανέφερε: «Μια ακόμη δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, στηριζόμενη στη συνεργασία και τη συστηματική δουλειά, ανάμεσα στις υπηρεσίες και τα στελέχη του Ο.Α.Κ., την κεντρική εξουσία και τους τοπικούς εμπλεκόμενους φορείς. Ευχαριστούμε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την εμπιστοσύνη που δείχνει στον Ο.Α.Κ, δίνοντας του τη δυνατότητα να «τρέξει» – ως ενεργό μέρος της εθνικής αναπτυξιακής προσπάθειας – έργα ύδρευσης που υπερβαίνουν τα 37 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο της «Επέκτασης του Υδραγωγείου στο Φράγμα Αποσελέμη» αλλά και αυτό της «Αξιοποίησης του Ταμιευτήρα Φράγματος Ποταμών Αμαρίου», είναι παρεμβάσεις ουσίας, οι οποίες θα αλλάξουν για τις επόμενες δεκαετίες, την προοπτική και τη λογική του συστήματος υδροδότησης του νησιού. Είμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση, να προχωρήσουμε στην ένταξη που εξασφαλίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, την άρτια και σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτέλεση και ολοκλήρωση των έργων αυτών. Καθοριστική γι’ αυτή την ευχάριστη εξέλιξη, υπήρξε η συνδρομή του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του δημάρχου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Μαρινάκη, τους οποίους ευχαριστώ θερμά για την πολύτιμη συνεισφορά τους, αλλά και για το γενικότερο ενδιαφέρον τους για τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης».
Τι προβλέπει το έργο
Υπενθυμίζουμε ότι το έργο με τίτλο «Αξιοποίηση Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού» του Φράγματος Ποταμών είναι συνολικού προϋπολογισμού 22,744,480 ευρώ.
Κύριος του έργου θα είναι ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης. Φορέας κατασκευής έργου θα είναι επίσης ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ενώ Προϊσταμένη Αρχή θα είναι το Δ.Σ. του Ο.Α.Κ. και διευθύνουσα και επιβλέπουσα υπηρεσία η Διεύθυνση Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ. Με το έργο αυτό εξασφαλίζεται η υδροδότηση των δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, καθώς ημερησίως η ποσότητα νερού θα φτάνει τα 30.000 κμ. με δυνατότητα να ανέλθει και στα 45.000 κμ.
Παράλληλα, στην είσοδο του διυλιστηρίου προβλέπεται η κατασκευή υδροστρόβιλου που εξασφαλίζει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα και φθηνό νερό για τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., γιατί η επεξεργασία θα γίνεται με φυσική ροή. Τα οφέλη του έργου για τον νομό Ρεθύμνου από το συγκεκριμένο έργο είναι τεράστια με δεδομένο ότι θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή με την παροχή ποιοτικού και καθαρού νερού.
Ο τόπος εκτέλεσης του έργου είναι στη θέση Λουτράκι εκτός οικισμού Πρασσών δήμου Ρεθύμνης.
Μιλώντας για τη σημασία του έργου για το Ρέθυμνο ο Θοδωρής Νίνος υπογράμμισε ότι: «Η προσφορά του έργου στο Ρέθυμνο θα λύσει δια βίου το πρόβλημα υδροδότησης του δήμου. Σε δεύτερο χρόνο, θα καλύψει πολύ μεγάλες υδροδοτικές ανάγκες του δήμου Μυλοποτάμου, του παραλιακού βορείου μετώπου, με προφανή περιβαλλοντικά οφέλη.
Το έργο έχει συμβατική διάρκεια κατασκευής 36 μήνες, από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης και 12μηνη πιλοτική λειτουργία».