12 °C Rethymno, GR
21/03/2023

ΥΠΕΓΡΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥΣ

Δρομολογούνται έργα υποδομής και ανάπτυξης στον δήμο Ρεθύμνου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα τρία σημαντικά έργα στον δήμο Ρεθύμνου μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων με τους αναδόχους, που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Ρεθύμνου.

Πρόκειται για το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη στην περιοχή της Καλλιθέας, συνολικού προϋπολογισμού 919.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χορικών Επενδυσεων (ΟΧΕ), την τουριστική αξιοποίηση και ανάδειξη του σπηλαίου Γερανίου, συνολικού προϋπολογισμού 214.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται επίσης από το πρόγραμμα των ΟΧΕ, και το έργο των λειτουργικών και αισθητικών παρεμβάσεων στα νεκροταφεία των οικισμών, συνολικού προϋπολογισμού 146.000 ευρώ με χρήματα από πόρους του δήμου.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το έργο βιοκλιματικής ανάπλασης της οδού Κολοκοτρώνη, το οποίο θα εκτελέσει η κοινοπραξία «ΑΝΤΕΚΑ» των κ. Ανυφαντάκη και Κοτζεδάκη, αναμένεται να ξεκινήσει αφού προηγηθεί η σχετική εργασία από την ΔΕΗ, που αφορά στην υπογειοποίηση των καλωδίων της. Το έργο αυτό αφορά σε μια παρέμβαση που εντάσσεται στη φιλοσοφία του δήμου Ρεθύμνου σε σχέση με την ανάπτυξη δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας και έχει σχεδιαστεί με τρόπο που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους: «Το έργο αυτό είναι μια κατάδειξη πως πρέπει να είναι μια σύγχρονη γειτονιά της πόλης με όλες τις αναγκαίες λειτουργικές υποδομές, το αναγκαίο εύρος ενός δρόμου με πολύ μεγάλα πεζοδρόμια, με χώρους συνάντησης των ανθρώπων που κατοικούν εκεί, με φροντίδα για όλες τις ηλικίες από τα μικρά παιδιά μέχρι τους μεγάλους και με σύγχρονα βιοκλιματικά υλικά, το οποίο πλέον είναι επιταγή για να μπορεί κάθε έργο να χρηματοδοτηθεί. Προφανώς έργα, όπως αυτό της Κολοκοτρώνη θα δημιουργήσει μια σχετική αναστάτωση στην περιοχή. Η υπηρεσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει να είναι η όλη παρέμβαση πιο ανώδυνη για τους κατοίκους. Θέλουμε την κατανόησή τους, αλλά η κάθε γειτονιά που υποδέχεται ένα τόσο μεγάλο έργο είναι προφανές ότι θα έχει την σχετική της ταλαιπωρία. Όμως το όφελος θα είναι διαρκές και μόνιμο και θεωρώ ότι πολλοί θα ζηλέψουν αυτή την παρέμβαση και θα την ζητήσουν για τις δικές τους περιοχές. Ευτυχώς έχουμε αξιόπιστους αναδόχους, θεωρώ ότι όλα θα πάνε εξαιρετικά και είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει στην πορεία του κάθε έργου» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης και αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της ΔΕΗ συμπλήρωσε ότι:

«Μια πολύ σημαντική παράμετρος της ολοκλήρωσης των έργων, όχι μόνο της Κολοκοτρώνη, αλλά και των καθέτων δρόμων της πόλης που είναι μια προηγούμενη εργολαβία, που έχουμε εγκαταστήσει εργολάβο και καθυστερεί, είναι ότι πρέπει να προηγηθεί υπογειοποίηση των δικτύων από τον εργολάβο της ΔΕΗ. Υπήρχε ένα θέμα μέχρι να οριστεί ο νέος εργολάβος. Ελπίζουμε αυτά τα θέματα να ξεπεραστούν γρήγορα, αφορούν μόνο την ΔΕΗ, η οποία μάλιστα πληρώνεται προκαταβολικά το ήμισυ της αξίας του έργου που θα κάνει και στο τέλος τα υπολογιστικά. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η όποια καθυστέρηση δεν έχει να κάνει με αδράνεια της υπηρεσίας μας ή του αναδόχου μας, έχει να κάνει με τον ρυθμό και τη δυνατότητα εκτέλεσης των έργων, τα οποία κάνει ο δήμος Ρεθύμνης μαζί με την ΔΕΗ. Τα έργα της ΔΕΗ προηγούνται, αφού πρόκειται για έργα υποδομής, ώστε να γίνει μετά η ανάπλαση από πάνω».

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς συμπλήρωσε ότι:

«Το έργο αυτό ουσιαστικά διαμορφώνει έναν δρόμο περίπου 3,5 μέτρων, για την κυκλοφορία των οχημάτων με τα απαραίτητα πεζοδρόμια, τα οποία είναι πολύ μεγάλα σε πλάτος. Τοποθετούνται οι απαραίτητες θέσεις στάθμευσης οχημάτων και προφανώς όλος ο εξοπλισμός για τη λειτουργία του δρόμου αυτού. Επιπλέον, διαμορφώνεται μια μικρή πλατεία επιφάνειας 110 τ.μ. ανατολικά του σχολείου. Υπάρχει μια ιδιαίτερη μορφολογία, μια πολύ όμορφη αρχιτεκτονική. Θεωρώ ότι με τη βιοκλιματική αναβάθμιση που έχει μελετηθεί το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει πάρα πολύ την Καλλιθέα και θα δημιουργήσει συνθήκες γειτονιάς, κάτι το οποίο είναι επιδιωκόμενο και θα είναι και ο άξονας του νέου ΕΣΠΑ. Ανατολικά του 6ου δημοτικού σχολείου διαμορφώνεται και μια παιδική χαρά με όργανα και τον απαραίτητο φωτισμό που χρειάζεται».

Το έργο τουριστικής ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου, το οποίο θα υλοποιήσει ως ανάδοχος ο κ. Ανυφαντάκης, έχει σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια για αυτό και η δρομολόγησή του γεμίζει ικανοποίηση τόσο τον δήμο Ρέθυμνου όσο και τους κατοίκους της περιοχής.

Αντικείμενο του έργου είναι:

Η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου του σπηλαίου για την άνετη προσπέλαση των επισκεπτών από τον δευτερεύοντα ασφαλτοστρωμένο δρόμο προς το σπήλαιο.

Η διαμόρφωση της εισόδου με θολωτή στοά από σκυρόδεμα. (Η είσοδος θα γίνει στο υψόμετρο του σημερινού ανοίγματος και της υπάρχουσας εισόδου).

Η διαμόρφωση οριοθετημένου διαδρόμου για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο. Στο ίδιο μήκος αμέσως μετά την είσοδο, διαμορφώνεται καλύτερα η υπάρχουσα κλίμακα με επαρκές πλάτος, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανοκίνητο κάθισμα για ΑΜΕΑ στον χειρολισθήρα του κιγκλιδώματος.

Για ένα εμβληματικό έργο, που αναδεικνύει ένα σπήλαιο με ιδιαίτερο παλαιοντολογικό και επιστημονικό ενδιαφέρον έκανε λόγο ο δήμαρχος επισημαίνοντας πως: «Είναι ένα σπήλαιο που φιλοδοξούμε να γίνει επισκέψιμο. Υπάρχει μια πολύ σοβαρή μελέτη η οποία έγινε με πολύ κόπο από την υπηρεσία και αφού ξεπεράσαμε πλήθος προβλημάτων ιδιοκτησιακών, αδειοδοτικών εγκρίσεων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να το δώσουμε στην κοινωνία και τους επισκέπτες μας. Αυτό το έργο το βλέπω σαν τον προπομπό του άλλου έργου που είναι το καταδυτικό πάρκο, το οποίο είναι στην ίδια περιοχή. Όλοι ξέρουμε ότι αυτή η περιοχή του Γερανίου και η ευρύτερη λεκάνη είναι η Κνωσός της παλαιοντολογίας. Υπάρχουν ευρήματα τα οποία βρίσκονται στα καλύτερα μουσεία του κόσμου. Είναι μια περιοχή η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία και η ανάδειξη του σπηλαίου και αργότερα του καταδυτικού πάρκου θα δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη προσέλκυση επισκεπτών. Φυσικά θα το απολαύσουν και οι ντόπιοι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο».

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων συμπλήρωσε πως: «Πλέον μας αφήνει το περιθώριο να αισιοδοξούμε ότι την επόμενη χρονιά το σπήλαιο αυτό να είναι έτοιμο. Περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου με τις απαραίτητες βέβαια εργασίες που αρμόζουν σε έναν τέτοιο χώρο, τη διαμόρφωση μίας θολωτής εισόδου, έναν οριοθετημένο διάδρομο για την κίνηση των επισκεπτών μέσα στο σπήλαιο, τη διαμόρφωση μια κλίμακας ώστε να μπορούμε να έχουμε προσβασιμότητα για άτομα ΑμΕΑ και προφανέστατα όλες τις εγκαταστάσεις ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για να λειτουργεί άρτια η δομή αυτή. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο για εμάς, είναι μια αναβάθμιση του οικισμού που δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή και θεωρώ ότι θα προκαλέσει την προσέλευση πλήθος κόσμου, είτε ντόπιους είτε τουρίστες. Θα δώσει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία στην περιοχή, γιατί συνδυαστικά με κάποια άλλα έργα που αφορούν το Γεράνι και το δυτικό Ρέθυμνο θα είναι ένας πυρήνας επισκεψιμότητας και περαιτέρω ανάδειξης της περιοχής».

Παρεμβάσεις στα νεκροταφεία

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και λειτουργική αναβάθμιση των νεκροταφείων, τη σχετική σύμβαση υπέγραψε ο κ. Περδικάκης και αφορούν τους οικισμούς Κυριάννας, Χάρκια, Κάστελλου, Καβουσίου, Αστερίου, Χαμαλευρίου, Μυριοκεφάλων, Γερανίου, Πρινέ, Ελεύθερνας, Άνω Βαλσαμόνερου, Καπεδιανών Βιράν Επισκοπής, Έρφων, Γωνιάς και Πίκρη: «το έργο αυτό χρηματοδοτείται στην ουσία από ανταποδοτικούς πόρους από το νεκροταφείο του Ρεθύμνου, για να δώσουμε τη διάσταση που πρέπει να ξέρουν οι συμπολίτες μας, ότι οι πόροι των νεκροταφείων είναι ανταποδοτικοί πόροι και τα έσοδα προκύπτουν κυρίως από το νεκροταφείο του Ρεθύμνου. Όμως, προφανώς αποτελεί σεβασμό και προς τα χωριά μας και προς τους νεκρούς μας να υπάρχει μια καλή λειτουργική κατάσταση, γι’ αυτό κάθε χρόνο υπάρχει παρόμοιο έργο» ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε ότι: «Τα νεκροταφεία είναι ένα έργο συνεχιζόμενο, αφορά τις τοπικές κοινότητες και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται ώστε να είναι λειτουργικά και να μπορούν να επιτελούν τον σκοπό για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Το έργο έχει έναν προϋπολογισμό της τάξεως 140.000 ευρώ, υπάρχει μια κατανομή ανά οικισμό, η οποία συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα έργα είτε έχει να κάνει με τους τάφους, είτε έχει να κάνει με διάφορες άλλες αισθητικές παρεμβάσεις στα συγκεκριμένα σημεία».