Δυναμική ήταν η φετινή εκκίνηση της νέας τουριστικής σεζόν στο Ρέθυμνο, καθώς μετά από δυο και πλέον χρόνια πανδημίας, η τουριστική περίοδος ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου με ικανοποιητικές για την εποχή αφίξεις. Η πόλη και η ενδοχώρα του νομού πλημμύρισε από επισκέπτες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που επέλεξαν το Ρέθυμνο για τις διακοπές το Πάσχα και όχι μόνο. Η πόλη «ζωντάνεψε», η τουριστική κίνηση ενισχύθηκε, τονώνοντας τόσο τα εμπορικά όσο και τα καταστήματα εστίασης.
Η τουριστική κίνηση του Πάσχα, αλλά και η έλευση των πρώτων επισκεπτών, έφεραν μετά από χρόνια χαμόγελα αισιοδοξίας εν μέσω Απριλίου, με τις ξενοδοχειακές μονάδες να καταγράφουν πληρότητες σε τοπικό επίπεδο από 60% έως 70%.
Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται μια κάμψη στις αφίξεις, η οποία όμως χαρακτηρίζεται συνήθης και φυσιολογική, με διάρκεια ως τα μέσα Μαΐου.
Αναλυτικότερα, αυτή την περίοδο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία του νομού κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 50%, ενώ τον Ιούνιο αυτές σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Μπάμπη Μπιρλιράκη θα φτάσουν το 80%.
Οι κρατήσεις συνεχίζονται, ακόμα και αυτές της τελευταίας στιγμής, καταδεικνύοντας το έντονο ενδιαφέρον των ευρωπαίων να ταξιδέψουν, αλλά ταυτόχρονα υποδηλώνουν τη δημοφιλία του τουριστικού προορισμού του Ρεθύμνου. Η ροή των κρατήσεων είναι ικανοποιητική για τους επιχειρηματίες του τουρισμού, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορεί με τα μέχρι στιγμής στοιχειά να απέχουν από τις πληρότητες του 2018 και του 2019, όμως η τάση είναι τέτοια, που είναι πολύ πιθανό στο τέλος της φετινής σεζόν να έχουν φτάσει στα ίδια νούμερα.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι αγορές όπως αυτή της Αγγλίας, της Σκανδιναβίας και πιο συγκεκριμένα της Νορβηγίας και της Δανίας, αλλά και χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο δείχνουν να επανέρχονται μετά από μια διετία που η πανδημία είχε δημιουργήσει σημαντικές απώλειες για τον Ελληνικό τουρισμό.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης, τόνισε πως η δυναμική αρχή η οποία αποτυπώθηκε στο επιχειρείν την περίοδο του Πάσχα, αλλά και η ροή των κρατήσεων, δημιουργούν την αισιοδοξία για τη φετινή χρονιά. Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Αυτές τις ημέρες υπάρχει μια κάμψη μετά το Ορθόδοξο Πάσχα, από τις 25 Απριλίου, η οποία θα διαρκέσει ως τα μέσα Μαΐου. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία αυτή την περίοδο είναι περίπου στο 50%. Μετά τις 20 Μαΐου υπάρχει αύξηση των κρατήσεων μέχρι και τον Ιούνιο, διάστημα που συμπίπτει με την Πεντηκοστή, όπου οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε διακοπές και υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα στα ξενοδοχεία μας το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου. Η ροη των κρατήσεων είναι ικανοποιητική για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου μέχρι και τον Οκτώβριο. Είναι αρκετό ακόμα το περιθώριο για να πούμε ότι φτάνουμε τα νούμερα του 2018 και του 2019, όμως παρόλα αυτά οι τάσεις που υπάρχουν, δείχνουν ότι μπορεί να πάει προς τα εκεί».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι: «Φέτος προγραμματίζουμε βδομάδα-βδομάδα και μήνα-μήνα, έχουμε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όμως ακόμη υπάρχουν ζητήματα στην αγορά, που εύκολα μπορούν να ανατρέψουν τις καταστάσεις, όπως ο ενεργός πόλεμος στην Ουκρανία και ο κορονοϊός που και τα δύο αγγίζουν άμεσα τον τουρισμό».
Αγκάθι η ακρίβεια για το λειτουργικό κόστος των ξενοδοχείων
Ο στόχος για τον τουρισμό στην Κρήτη φέτος είναι να επιτευχθεί το 80-85% των αφίξεων του 2019.
Παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για την έκβαση της φετινής τουριστικής περιόδου, έκδηλη είναι και η ανησυχία που εκφράζεται αναφορικά με τις αυξήσεις στα λειτουργικά κόστη, αλλά και τις ελλείψεις σε προσωπικό στα ξενοδοχεία. Δεδομένο είναι άλλωστε, ότι η τουριστική αγορά φέτος, κινείται εν μέσω ενός πολέμου, της ακρίβειας, αλλά και της πανδημίας που δεν έχει τελειώσει.
Για τον λόγο αυτό, πράκτορες και ξενοδόχοι τονίζουν πως η οικονομική συγκυρία και τα δεδομένα που επικρατούν με τη ραγδαία αύξηση του ενεργειακού κόστους, που συνεπάγεται αύξηση του λειτουργικού κόστους των μονάδων σε ποσοστό 35%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους στους επιχειρηματίες του κλάδου. «Ανατιμήσεις υπήρξαν τα τελευταία χρόνια σε όλο το κομμάτι της παραγωγής ενός ξενοδοχείου από τα υλικά ως το ενεργειακό. Είναι πλέον σοβαρές και απρόβλεπτες οι ανατιμήσεις αυτές, ειδικά για τα ξενοδοχεία. Είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα της ακρίβειας και με αυτά να πορευτούμε. Δεν έχουμε άλλωστε άλλη επιλογή. Αυτό που για μας πρέπει να προέχει είναι να μην υποβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να έχουμε ευχαριστημένους και ικανοποιημένους πελάτες και να ψαχτούμε παραπάνω για τις τιμές των αναλώσιμων προϊόντων και σε ότι αφορά το ενεργειακό, να αναζητήσουμε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας» ανέφερε ο κ. Μπιρλιράκης.
ΞΕΕ: Πώς διαμορφώθηκε η πληρότητα των ξενοδοχείων τον Απρίλιο
Εν τω μεταξύ διενέργεια εβδομαδιαίας έρευνας πάνελ αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου, έχει αναθέσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) στο ΙΤΕΠ.
Βάσει των στοιχείων αυτών τα αποτελέσματα για τον Απρίλιο του 2022 έχουν ως εξής:
Ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας
– Ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων: 90,3%.
– Μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία: 48,7%.
– Μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας: 40,8%.
– Μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου: 62 ευρώ.
Ορεινά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας
– Ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων: 90,1%.
– Μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία: 37,7%.
– Μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ορεινών ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας: 34,3%.
– Μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου: 72 ευρώ.
Ξενοδοχεία πόλης συνεχούς λειτουργίας
– Ποσοστό ανοιχτών ξενοδοχείων: 90,4%.
– Μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία: 51%.
– Μέση πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων πόλης συνεχούς λειτουργίας: 45,1%.
– Μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου: 60 ευρώ.