14 °C Rethymno, GR
01/12/2022

ΤΟ 30% ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΙ

Δυναμική επιστροφή των Σκανδιναβών στην Κρήτη, θα ξεπεράσουν τους 400.000 τη φετινή χρονιά

-Οι κρατήσεις κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτές του 2019, αναφέρει η εμπορική διευθύντρια του μεγάλου τουριστικού οργανισμού Apollo, Νίνα Χόρνεβαλ

Η Κρήτη διατηρεί την πρωτιά στις επιλογές των Σκανδιναβών επισκεπτών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ρέθυμνο και Χανιά βρίσκονται στις δημοφιλέστερες περιοχές που κάθε καλοκαίρι γεμίζουν από τουρίστες από τη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το 30% των Σκανδιναβών επισκεπτών στο νησί είναι επαναλαμβανόμενοι πελάτες. Ωστόσο τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας του κορονοϊού οι απώλειες που καταγράφηκαν ήταν τεράστιες, αφού οι περιορισμοί για τον covid πάγωσαν τα ταξίδια. Φέτος οι Σκανδιναβοί επιστρέφουν δυναμικά στην Κρήτη, όχι όμως και πάλι στο επιθυμητό επίπεδο. Και αυτό γιατί οι εξελίξεις με τη ρωσοουκρανική κρίση είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία των τουριστικών κρατήσεων.

Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά η εμπορική διευθύντρια του μεγάλου τουριστικού οργανισμού Apollo, Νίνα Χόρνεβαλ αν και ο προγραμματισμός ήταν για 500.000 θέσεις τη φετινή σεζόν οι εξελίξεις περιόρισαν τις πτήσεις, άρα και τις θέσεις που δεν θα ξεπεράσουν τις 420.000. Ο αριθμός δεν είναι μικρός, όμως το δεδομένο είναι ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ καλύτερα. Βέβαια όπως προσθέτει η κ. Χόρνεβαλ στα πολύ θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι φέτος οι κρατήσεις είναι σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019, ενώ όπως εξηγεί όλες οι κρατήσεις που έχουν γίνει είναι προπληρωμένες.

Η κ. Χόρνεβαλ βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Ξενοδόχων όπως κάθε χρόνο, προκειμένου να συνομιλήσει με τους επιχειρηματίες του τουρισμού και τους φορείς για τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, την πορεία της φετινής σεζόν, αλλά και τον προγραμματισμό για το 2023 αναφορικά με τη σκανδιναβική αγορά.

Σε δηλώσεις της η κ. Χόρνεβαλ εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την εικόνα της φετινής σεζόν τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή μπορώ να δηλώσω με χαρά ότι πάμε πολύ καλά. Η αρχή της σεζόν ήταν δύσκολη πάλι. Εκεί που πήγαμε πάρα πολύ καλά το φθινόπωρο, ξαφνικά μας έρχεται η όμικρον και όλα παγώνουν. Δηλαδή από τα μέσα Νοεμβρίου ως και Χριστούγεννα δεν είχαμε ούτε μια κράτηση. Αυτό φυσικά μας έφερε πίσω και λέγαμε που θα πάει αυτή η σεζόν. Μετά την Πρωτοχρονιά ξαναρχίζουν οι κρατήσεις να μπαίνουν και πάμε ξανά αρκετά καλά. Και τότε μας κάνει η Ρωσία τη μεγάλη έκπληξη στην Ουκρανία, με απειλές προς την Σκανδιναβία και βέβαια οι Σκανδιναβοί είναι λαοί που δεν έχουν συνηθίσει σε αυτά. Εκεί βλέπουμε μια διαφορά στη συμπεριφορά των πελατών, υπάρχει ένας δισταγμός παρόλα αυτά πηγαίνουμε πολύ καλά και οι κρατήσεις είναι σε καλύτερα επίπεδα από το 2019. Αν δεν είχαμε τον πόλεμο σκεφτείτε σε τι επίπεδο θα ήμασταν».

Η εμπορική διευθύντρια του Apollo κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη δημοφιλία της Κρήτης στους Σκανδιναβούς, αφού είναι ο προορισμός της χώρας με τους περισσότερους επισκέπτες: «Η Κρήτη ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός προορισμός των Σκανδιναβών. Ήταν, είναι και θα είναι. Με αυτό το φοβερό νησί, με όλα αυτά που προσφέρει, με το κλίμα που έχετε, δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο Ελλάδας το ποσοστό των επαναλαμβανόμενων τουριστών είναι περίπου στο 25%, για την Κρήτη το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 30%. Οι μεγαλύτερες αγορές για εμάς είναι Σουηδία και Νορβηγία και Δανία. Η Φιλανδία είναι μια μικρότερη αγορά. Αν δεν κάνουμε απίστευτα λάθη σαν τομέας, η Κρήτη θα συνεχίσει να παίζει αυτόν τον ρόλο».

Οι πτήσεις από τον τουριστικό οργανισμό έχουν προγραμματιστεί μέχρι και τον Νοέμβριο: «Το σχέδιο το αρχικό ήταν 500.000 θέσεις αυτή τη σεζόν μόνο με το δικό μας γραφείο την Apollo. Επειδή είχαμε αυτά τα προβλήματα από την αρχή, επειδή χάσαμε χρόνο, αναγκαστήκαμε να ακυρώσουμε πτήσεις τον Απρίλη και τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι θα πάμε λίγο πίσω και φαντάζομαι ότι θα καταλήξουμε στις 400-425.000 θέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεων είναι προ-πληρωμένες και όσες ακυρώθηκαν, ακυρώθηκαν την άνοιξη. Σχεδόν απίθανο να προσθέσουμε κι άλλες. Η πιθανότητα για μεγαλύτερες ποσότητες δεν είναι στις προ-πληρωμένες πτήσεις είναι στη δυνατότητα που προσφέρουμε να κλείσουν με αεροπλάνα της γραμμής και εκεί επίσης πακετάρουμε και τους στέλνουμε στους δικούς μας συνεργάτες. Εκεί υπάρχει μια λογική για μεγαλύτερες ποσότητες».

Ωστόσο η ακρίβεια είναι ένα δεδομένο που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και προκαλεί ανησυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος ο πληθωρισμός στη Σκανδιναβία είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 30 ετών «Η ακρίβεια είναι μια μεγάλη απειλή. Στη Σκανδιναβία ο πληθωρισμός είναι απίστευτος, στη Σουηδία είναι ο πιο υψηλός τα τελευταία 30 χρόνια. Τα καύσιμα για τα αεροπλάνα έχουν αύξηση 100%. Αυτό σημαίνει ότι θέλει μεγάλη προσοχή την επόμενη χρονιά» τόνισε η κ. Χόρνεβαλ.

«Υπό προϋποθέσεις οι αφίξεις φέτος στο Ρέθυμνο, θα φτάσουν το 80% του 2019»

Αναμφισβήτητα καλύτερη φαίνεται πως θα είναι η σεζόν του 2022 στο Ρέθυμνο. Μια χρονιά που ξεκίνησε με πολύ καλές προϋποθέσεις ήδη από τον Απρίλιο, ωστόσο από τη μια η πανδημία του κορονοϊού που δεν έχει περάσει, από την άλλη ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, δημιουργούν ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στον κλάδο. Πράκτορες και ξενοδόχοι εμφανίζονται αισιόδοξοι με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Το πρώτο δίμηνο (Απριλίου-Μαΐου) κινήθηκε σε καλά (φυσιολογικά για την εποχή) επίπεδα, ενώ και ο Ιούνιος αν και ξεκινά με πληρότητες της τάξεως του 70%, μετά το πρώτο δεκαήμερο, αυτές αγγίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 90%. Η εικόνα αυτή σύμφωνα με τις κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, διατηρείται μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα. Τα δεδομένα αυτά έχουν καλλιεργήσει ένα κλίμα ευφορίας στον τουριστικό κλάδο με τους επιχειρηματίες να εκτιμούν ότι μπορεί η φετινή σεζόν να αγγίξει η και να ξεπεράσει το 85% των αφίξεων του 2019.

Μοναδικό «αγκάθι» όπως λένε είναι η ακρίβεια και αυτό γιατί το τουριστικό πακέτο έχει ακριβύνει τη στιγμή που τα συμβόλαια που έχουν κλειστεί έγιναν με τιμές του 2019.«Είναι σαφώς καλύτερη η εικόνα των κρατήσεων, καθώς βλέπουμε ότι επανακάμπτουν. Πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε τα νούμερα του 2019 και ελπίζουμε κάποια στιγμή να τα ξεπεράσουμε κιόλας. Ξεκινήσαμε καλά φέτος υπό την έννοια ότι τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, Απρίλιο και Μάιο δεν είχαμε καθόλου πελάτες. Και το μισό εκατομμύριο και πλέον που έχουμε φέτος, σίγουρα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Παρόλα αυτά, δεν είμαστε ικανοποιημένοι στα νούμερα που είχαμε προ-υπολογίσει. Με όλα αυτά που έχουν γίνει είμαστε συγκρατημένα πλέον αισιόδοξοι. Πιστεύω ότι αν δεν μεσολαβήσει κάτι αναπάντεχο θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε το 80% των αφίξεων του 2019. σε απόλυτους αριθμούς αφίξεων. Τα έσοδα και τα έξοδα είναι ένα θέμα που μας πονάει. Στο τέλος της σεζόν πάρα πολλά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις παρότι θα δουλέψουν θα έχουν κόκκινα ταμεία. Μέχρι στιγμής η στάση της Τουρκίας δεν έχει επηρεάσει. Ελπίζω να μην συμβεί κάτι, εξάλλου τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι όλα αυτά που γίνονται, γίνονται για άλλους λόγους και δεν έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Μανόλης Τσακαλάκης.