Δυο είναι σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι που κατέθεσαν προσφορά στον διαγωνισμό που αφορά στη μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου.
Οι προσφορές άνοιξαν στις 12 Σεπτεμβρίου, και πλέον είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της αξιολόγησής τους από το ΤΕΕ το οποίο έχει οριστεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αναλάβει και να φέρει εις πέρας τη διαδικασία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος που υλοποιεί τα ΤΠΣ σε όλη τη χώρα, οι συμβάσεις θα πρέπει να έχουν υπογραφεί με τους αναδόχους ως τις 27 Δεκεμβρίου του 2022, όπως προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείο Ανάκαμψης από όπου και θα χρηματοδοτηθούν.
Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου του Τοπικού Πολεοδομικού σχεδίου του δήμου Ρεθύμνου ανέρχεται σε 1.372.461.90 (χωρίς ΦΠΑ) και αφορά σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες (Ρεθύμνου, Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά).
Αναλυτικά τα ποσά ανά μελέτες του ΤΠΣ του δήμου έχουν ως εξής:
Για Μελέτη Κατηγορίας (1) Χωροταξικές και Ρυθμιστικές Μελέτες: 284.344,62 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (2) Πολεοδομικές και Ρυμοτομικές Μελέτες: 426.516,94 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (27) Περιβαλλοντικές Μελέτες: 58.401,00 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (20) Γεωλογικές Υδρογεωλογικές Και Γεωφυσικές Μελέτες Και Έρευνες: 197.556,94 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (13) Μελέτες Υδραυλικών Έργων: 92.513,83 ευρώ.
Για Μελέτη Κατηγορίας (16) Μελέτες Τοπογραφίας:93.996,00 ευρώ.
Καθώς και: 172.999,40 ευρώ για απρόβλεπτες δαπάνες και 46.133,17 ευρώ για την πρόσθετη καταβολή.
Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 36 μηνών, δηλαδή σε τρία χρόνια.
Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο καθώς θα καθοριστούν οι χρήσεις γης, θα καταγραφούν τα αγροτικά δίκτυα, θα οριοθετηθούν τα ρέματα και θα χωροθετηθούν μεγάλης κλίμακας έργα και δραστηριότητας (σχολεία, νοσοκομείο, ΚΤΕΛ, λιμάνι κ.τλ.) καθορίζοντας τον πολεοδομικό σχεδιασμό και την οργάνωση του δήμου για την επόμενη 30ετία.
Μέχρι σήμερα υπάρχει το ΣΧΟΟΑΠ (Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων) της Δημοτικής Ενότητας Λαππαίων, το ΓΠΣ (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο) του δήμου Ρεθύμνου, ενώ τα ΣΧΟΑΠ στις δημοτικές ενότητες Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου είναι ημιτελή.
Μάλιστα σε πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Στέλιος Ξεζωνάκης πολιτικός μηχανικός και σύμβουλος του δημάρχου για πολεοδομικά θέματα, ενημέρωσε τα μέλη για την εξέλιξη και τη σημασία του παραπάνω σχεδίου. Συνέστησε δε τη συγκρότηση ομάδας εργασίας, προκειμένου να κατατεθεί μια πρόταση στον μελετητή, ώστε να υπάρχει μια βάση δεδομένων για τη μελέτη που θα εκπονηθεί. Ο ρόλος του δήμου είναι γνωμοδοτικός.
«Χρειάζεται μια σοβαρή δουλειά από τον δήμο καθώς ο δήμος θα πρέπει να κάνει μια πρόταση, για να γνωμοδοτήσει. Χρειάζεται μια ομάδα να δουλέψει και να δημιουργήσει την πρόταση του δήμου, η οποία θα είναι τεκμηριωμένη, αιτιολογημένη και με στοιχεία για να πειστεί ο μελετητής να τα υιοθετήσει και οι υπηρεσίες να την αποδεχτούν» είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο κ. Ξεζωνάκης.
Ο δήμαρχος έχει επανειλημμένως μιλήσει για τη σημασία των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και τις αναπτυξιακές προοπτικές του, καθώς εκτιμάται ότι με την υλοποίηση του έργου, θα μπει μια τάξη σε όλο τον δήμο και θα υπάρχει σαφής και ξεκάθαρος προσδιορισμός των χρήσεων γης και των ζωντανών, ενώ θα υποδειχτούν και οι χωροθετήσεις για μεγάλης κλίμακας έργα.
Όπως έχει επισημάνει πρόκειται για μια διαδικασία που θα καθορίσει όλες τις δραστηριότητες και τις χρήσεις γης, κάτι που θα επιτρέψει την αξιοποίηση και θα ανοίξει τον δρόμο για νέες και σημαντικές επενδύσεις.
Εξίσου σημαντικό ότι το ΤΠΣ αφορά πλέον συνολικά τον δήμο Ρεθύμνης, δηλαδή και τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες και όχι κάθε μια ξεχωριστά και για τον λόγο αυτό τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς, θα καθοριστούν χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο.