11 °C Rethymno, GR
03/02/2023

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ

Με δύο rapid test την εβδομάδα και μάσκα επιστρέφουν στο ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

-Η απόφαση αφορά 1.957 ανεμβολίαστους νοσηλευτές και διοικητικούς - Το θέμα των γιατρών θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση

Το πρωτόκολλο επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών από την 1η Ιανουαρίου 2023 εισηγήθηκε η επιτροπή Εμπειρογνωμώνων, κατά τη χθεσινή της τακτική συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την εισήγηση, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα πρέπει να υποβάλλονται σε rapid test δύο φορές την εβδομάδα, καθώς και να κάνουν χρήση της μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιάς τους.

Σημειώνεται πως η εισήγηση ισχύει για τους διοικητικούς υπαλλήλους, νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία και στους υγειονομικούς χώρους.

Για τους γιατρούς, όπου υπάρχουν και οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί ως προς την τυχόν επιστροφή τους, θα υπάρξει νεότερη συνεδρίαση.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε χαρακτηρίσει «επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία» την επιστροφή των υγειονομικών στο ΕΣΥ.

«Στις δημοκρατίες προφανώς οι αποφάσεις γίνονται σεβαστές. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί, αλλά θα εφαρμοστεί αφού λάβουμε όλα τα μέτρα, ώστε να υπάρχει ένα αυστηρό πρωτόκολλο, για να μην υπάρχει επικινδυνότητα. Θα εφαρμοστεί υπό όρους προστασίας της δημόσιας υγείας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Πλεύρης: Πρόληψη, προσωπικός γιατρός, φαρμακευτική πολιτική στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας το 2023

Επίσης σε χτεσινή ή ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέματα «Βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα: Διασφαλίζοντας το μέλλον των συστημάτων υγείας» ο υπουργός Υγείας  κ. Πλεύρης παρουσίασε τις δράσεις στην υγεία που θα είναι προτεραιότητες του υπουργείου για το 2023.

Κεντρική κατεύθυνση όπως είπε είναι οι προληπτικές εξετάσεις και η διανομή πόρων στην πρόληψη, προκειμένου οι πολίτες να παραμείνουν υγιείς και γρήγορα να αντιμετωπίζουν την ασθένεια που έχουν εμφανίσει, όπως είπε και πρόσθεσε πως «επίσης σοβαροί πόροι δίνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω του προσωπικού γιατρού, όπου πλέον η δωρεάν κάλυψη στους πολίτες έχει φτάσει στο 52% και έχουν υλοποιηθεί 1.050.000 ραντεβού».

Με τα επιπλέον κίνητρα που θα υπάρξουν εντός του 2023 θα έχουμε πλήρη εφαρμογή του προσωπικού γιατρού και όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν προσωπικό γιατρό, επισήμανε.

 

Παρεμβάσεις

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπου από τη μια πλευρά διασφαλίζεται η παρουσία γιατρών στο ΕΣΥ και από την άλλη γίνεται πιο ελκυστικό για να έρθουν γιατροί και να στελεχώσουν τα νοσοκομεία μας και εξήγγειλε την επεξεργασία του νέου Χάρτη Υγείας όπου καμία δομή δεν κλείνει, αλλά αντιθέτως – όπως είπε – με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα αναβαθμιστούν και η κάθε μία θα έχει χαρακτήρα σύμφωνα με τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Προς αυτή την κατεύθυνση ανέφερε την καλύτερη χρηματοδότηση των νοσοκομείων μέσω του ΕΟΠΥΥ όπου θα υπάρξει πλήρη στήριξη βάσει των DRG’S που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κρήτη και αναφέρθηκε σε μία σειρά από δράσεις που έχουν να κάνουν με εξωνοσοκομειακή περίθαλψη, την κατ οίκον νοσηλεία και την ανακουφιστική φροντίδα.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε συνολικά στην φαρμακευτική πολιτική όπου με τις παρεμβάσεις που έγιναν «εξοικονομήθηκαν για τον Έλληνα φορολογούμενο 350 εκ. από τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να φύγει κανένα φάρμακο και αντιθέτως να ενταχθούν όλες οι νέες θεραπείες», όπως τόνισε.

Μάλιστα εξήγγειλε την αύξηση του προϋπολογισμού του φαρμάκου, ο οποίος θα γίνεται με ένα λελογισμένο τρόπο, ώστε τις καινοτόμες θεραπείες να τις λαμβάνουν οι ασθενείς που τις χρειάζονται, όπως είπε.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι ένα ολιστικό πλαίσιο για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ξεκινούν από την πρόληψη, την πρωτοβάθμια, στηρίζονται στον ΕΟΠΥΥ ενδυναμώνονται τα νοσοκομεία και ολοκληρώνεται οι εξωνοσοκομειακές παρεμβάσεις, κατέληξε ο κ. Πλεύρης.