Σε 12 μέρες ανοίγουν τα σχολεία και επιστρέφουν στα θρανία μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ήδη από πλευράς δήμου Ρεθύμνης που έχει την αρμοδιότητα της συντήρησής τους, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες και διαδικασίες, ώστε τα σχολικά συγκροτήματα να υποδεχτούν με τον καλύτερο τρόπο τους μαθητές τους. Οι τελευταίες εργασίες συντηρήσεων που υλοποιούνται με χρήματα της ΣΑΤΑ θα ολοκληρωθούν έως τις 10 του μήνα, όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Γεωργαλής, ενώ σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις σε πέντε σχολεία (1ο γυμνάσιο, 5ο, 6ο, 7ο και 13ο δημοτικό σχολείο). Στις περιπτώσεις αυτές όπως εξηγεί υπάρχει συνεννόηση με τους εργολάβους οι «δύσκολες εργασίες» που αφορούν στις θερμοπροσόψεις και τις αλλαγές κουφωμάτων να γινόταν σε ώρες και μέρες όπου το σχολείο θα είναι κλειστό ώστε να μην υπάρχει όχληση στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μεγάλος βραχνάς για τη δημοτική αρχή αποτελεί φέτος το κόστος της λειτουργίας και συντήρησης των σχολείων και αυτό γιατί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, τη στιγμή που οι ήδη χαμηλές κρατικές χρηματοδοτήσεις παραμένουν σταθερές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον δήμο Ρεθύμνου λειτουργούν 90 σχολεία και το κράτος διαθέτει 600.000 ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε 6.000 ευρώ για κάθε σχολείο ετησίως.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος το ποσό αυτό σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, ιδιαιτέρα μάλιστα τη φετινή χρονιά που το κόστος ενέργειας έχει διπλασιαστεί, ενώ οι ώρες που θα λειτουργούν τα σχολεία θα είναι αυξημένες μετά και την εφαρμογή του ολοήμερου προγράμματος που τίθεται φέτος σε ισχύ σε περισσότερα σχολεία.
Ο δήμος θα κληθεί για μια ακόμα φορά να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες των σχολείων από ίδιους πόρους, τους οποίους όμως όπως εξηγεί ο κ. Γεωργαλής, δεν διαθέτει με την έννοια ότι δεν περισσεύουν χρήματα από τα δημοτικά έσοδα. Προσθέτει επίσης ότι ήδη φέτος ο δήμος προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική καθαριότητα των σχολείων προσχώρησε στην ενίσχυση από ίδιους πόρους του έργου των σχολικών καθαριστριών με το ποσό των 275.000 ευρώ.
To κράτος οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, επισημαίνει και να χρηματοδοτεί επαρκώς τους δήμους για να μπορούν τα σχολειά να λειτουργούν αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα.
Χαρακτηριστικά, σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Γεωργαλής, ανέφερε: «Οι σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνουν από το υπουργείο ετησίως 600.000 ευρώ για λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 6.000 ευρώ ανά σχολείο τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν ούτε για πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Μέσα στα λειτουργικά έξοδα περιλαμβάνονται και τα είδη καθαριότητας οι μικροσυντηρήσεις των σχολείων, η συντήρηση των μηχανημάτων, οπότε το ποσό είναι ελάχιστο και δυσανάλογο των αυξανόμενων κάθε χρόνο αναγκών. Παλαιότερα το 2010 οι σχολικές επιτροπές του δήμου, όπως έχω υπολογίσει ελάμβαναν 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Και έχουμε τώρα μείωση κατά 50%. Το κενό αυτό το καλύπτει ο δήμος. Το υπουργείο ουδέποτε απάντησε στα επανειλημμένα αιτήματα μας για αύξηση της χρηματοδότησης για λειτουργικές ανάγκες των σχολείων αλλά και την αλλαγή των κριτηρίων για την κατανομή των ποσών. Αν το υπουργείο δεν ανταποκριθεί στο αίτημά μας, φέτος θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στα σχολεία με το ρεύμα και το πετρέλαιο. Και η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) έχει επανειλημμένως παρέμβει για το θέμα, εδικά φέτος που υπάρχει πρόβλημα στους δήμους με τις σχολικές καθαρίστριες και τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα».
«Με συμπληρωματικούς πόρους του δήμου εξασφαλίζεται η αποτελεσματική καθαριότητα των σχολείων»
Εν τω μεταξύ, την αύξηση των ωρών των σχολικών καθαριστριών προκειμένου να είναι αποτελεσματική η καθαριότητα όλων των σχολικών συγκροτημάτων του μητροπολιτικού δήμου έχει αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, που στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του, ενέκρινε το ποσό των 275.000 ευρώ, προκειμένου να αυξήσει κατά 150 ώρες τη μέρα το ωράριο των σχολικών καθαριστριών. Σημειώνεται ότι τα σχολεία του δήμου ανέρχονται σε 90. «Φέτος θα προσληφθούν 95 καθαρίστριες, κάποιες πλήρους ωραρίου, κάποιες πεντάωρες και κάποιες με τρίωρη απασχόληση. Ο δήμος διαθέτει επιπλέον 275.000 ευρώ από ίδιους πόρους για να γίνει σωστή καθαριότητα στα σχολεία αφού τα χρήματα του υπουργείου δεν επαρκούν. Οι 310 ώρες που διαθέτει ημερησίως το ΥΠΕΣ (με δικά του χρήματα) θα γίνουν 460 με τα χρήματα του δήμου. Είναι ένα πολύ σημαντικό κονδύλι και θα εξασφαλίσουμε σωστή καθαριότητα στα σχολεία του δήμου μας» εξήγησε ο κ. Γεωργαλής.
Σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης των σχολείων
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες συντήρησης στα σχολεία του δήμου οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί ως τις 10 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο: «Το επόμενο δεκαήμερο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη στις σχολικές μονάδες και αφορούν σε μικροσυντηρήσεις των σχολείων, βαψίματα, καθαρισμούς, βελτίωση γηπέδων μπάσκετ – βόλεϊ. Ωστόσο, οι μεγάλες εργολαβίες που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Έχουμε συνεννοηθεί με τους εργολάβους να εργάζονται μόνο σε αργίες και απογεύματα, ώστε να μην παρεμποδίζουν τη λειτουργία των σχολείων. Το έργο του 1ου γυμνασίου που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση, είναι σε φάση ολοκλήρωσης, στα δημοτικά σχολεία, ωστόσο οι εργασίες ξεκίνησαν πρόσφατα οπότε απαιτούνται αρκετές εργασίες με κουφώματα και θερμοπροσόψεις, οπότε θα υπάρξει σίγουρα μια όχληση. Όμως έχουμε πει οι δύσκολες παρεμβάσεις να μην γίνονται την ώρα του μαθήματος. Οι εργασίες αυτές θα ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2023. Το ευχάριστο είναι ότι όλα τα σχολεία είναι σε καλή κατάσταση».
Δρομολογείται η κατασκευή νέων σχολείων
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εργασίες κατασκευής του νέου 16ου δημοτικού σχολείου. Το έργο κατασκευής του 16ου δημοτικού σχολείου έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης» και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 3.530.000 ευρώ.
Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπογράφτηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται θα πρέπει να έχει περατωθεί σε δυο χρόνια, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2023.
Έτοιμα είναι και τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου, που έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση επίσης από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο εντάχθηκε στον άξονα «Αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος των δήμων», με προϋπολογισμό 4,3 εκατομμύρια ευρώ.
Το έργο αφορά την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου σε δυο συνεχόμενα δημοτικά οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.361 τ.μ.
Παράλληλα στα σχέδια του δήμου είναι η κατασκευή ενός νέου δωδεκαθέσιου δημοτικού σχολείου στο Άδελε σε οικοπεδική έκταση νότια του υφιστάμενου σχολικού συγκροτήματος.
Παράλληλα, ο κ. Γεωργαλής σημείωσε πως και για το 4ο νηπιαγωγείο που σήμερα στεγάζεται σε ιδιωτικό χώρο, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη από τον κ. Τσάκωνα και θα αποσταλεί στην Αθήνα ο φάκελος για έγκριση του κτηριολογικού.