Δυσεύρετοι είναι οι εργάτες γης και φέτος στο Ρέθυμνο αφού το πρόβλημα με την έλλειψη ανθρώπων που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα παραμένει και η αγωνία είναι διάχυτη για μια ακόμα χρονιά εν όψει και της έναρξης της συγκομιδής του ελαιοκάρπου.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί αλλοδαποί που απασχολούνταν στα χωράφια και στο ελιομάζωμα εγκατέλειψαν την χώρα μας για άλλες χώρες εξωτερικού, αναζητώντας (εκεί) καλύτερα μεροκάματα και καλύτερες συνθήκες ζωής κι εργασίας.
Όσοι παρέμειναν πίσω, είναι περιζήτητοι απ’ τον αγροτικό κόσμο και δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες ακόμα και αν τα μεροκάματα είναι υψηλά. Την ίδια στιγμή, σημαντικό μέρος του ντόπιου πληθυσμού παραμένει απρόθυμο ως προς την ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα.
Ωστόσο ειδικά φέτος που οι τιμές του λαδιού είναι στα ύψη, αναμένεται η ζήτηση για εργάτες γης να είναι αυξημένη αφού κανείς δεν θα θελήσει να αφήσει το προϊόν ανεκμετάλλευτο.
Το πρόβλημα απαιτεί συντονισμένες δράσεις και παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί με επιδότηση της εργασίας ώστε να υπάρχει κίνητρο για ανθρώπους που ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας κυρίως στη βόρεια Ελλάδα να ασχοληθούν με το λιωμάζωμα.
Από την άλλη όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το τελευταίο διάστημα σε συνεννόηση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Μετανάστευσης και Άσυλου ετοιμάζεται νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση παράτυπων μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ώστε να καλύψουν νομίμως τις ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα και την Κρήτη τόσο σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης, αλλά και σε άλλες εργασίες κατασκευής δημόσιων έργων.
«Το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργατών γης είναι μεγάλο και μας απασχολεί έντονα τα τελευταία χρόνια. Την περίοδο αυτή που ξεκινά η συγκομιδή της ελιάς υπάρχει μεγάλη ανησυχία από τους πολίτες για το αν θα βρουν εργάτες να μαζέψουν τις ελιές τους. Από τις πληροφορίες που έχουμε είναι σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία από το υπουργείο για να μπορούν να έρθουν εργάτες από άλλες περιοχές της χώρας. Αυτή η πρωτοβουλία είναι πάρα πολύ καλή, γιατί ουσιαστικά ικανοποιεί ένα αίτημα πάγιο του Εργατικού Κέντρου. Να έρθουν εργάτες γης από την υπόλοιπη Ελλάδα, που υπάρχει ανεργία πάνω από το 40% και να εργαστούν στον τόπο μας. Όμως όπως έχουμε πει και στο παρελθόν για να έρθουν οι άνθρωποι να εργαστούν, χρειάζονται στέγη και διατροφή καλυμμένη. Πληροφορούμαστε ότι με πρωτοβουλία που πάει να πάρει το υπουργείο, θα τους δοθούν κίνητρα για να κατέβουν και έστω να τους πληρώνουν μόνο το σπίτι για να μείνουν. Λένε ότι θα δοθεί κάποιας μορφής επιδότηση για το σπίτι ή για το φαγητό. Εμείς αυτό που έχουμε ζητήσει και που είναι στα σκαριά να υλοποιηθεί είναι να βοηθήσουν με τη μορφή voucher τους ανθρώπους από την υπόλοιπη Ελλάδα και να τους δώσουν κίνητρα για να μπορούν να έρθουν εδώ για εργασία. Συμφωνούμε όμως και με τη διαδικασία που αφορά στην νομιμοποίηση των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στον τόπο μας χωρίς άδειες. Θεωρούμε ότι αν η πολιτεία θέλει, μπορεί πολύ γρήγορα να δώσει λύση στο πρόβλημα που απασχολεί τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας και ειδικά εδώ στην Κρήτη όπου το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο «ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο Κώστας Νικολιδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου.
Εν τω μεταξύ προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γη που απασχολεί όλη τη χώρα συνεχίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην τηλεόραση Creta, ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε πως αναζητείται λύση στο πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα, με το ΥΠΑΑΤ να προσανατολίζεται και στους μετανάστες που μένουν παράνομα στη χώρα μας.
Ο κ. Αυγενάκης αναγνώρισε πως υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην έγκριση φακέλων για την απασχόληση εργατών γης από τρίτες χώρες.
«Σε ετήσια βάση χρειαζόμαστε 180.000 εργάτες γης. Οι χώρες που διαχρονικά κάλυπταν αυτή την ανάγκη είναι η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Βιετνάμ κ.ά. Γι’ αυτό τον λόγο και ζητήσαμε επιμόνως να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Εξωτερικών σε ενίσχυση των κατά τόπους πρεσβειών μας, ώστε να εξετάζονται οι φάκελοι αλλά όχι με διάθεση απόρριψης, γιατί αυτό συμβαίνει το τελευταίο διάστημα μονίμως, αλλά με πραγματική διάθεση ελέγχου του φακέλου του κάθε ενδιαφερόμενου να έρθει στην Ελλάδα για να εργαστεί κατόπιν αιτήματος συγκεκριμένης εταιρείας η οποία θα τον απασχολήσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συνέχισε:
«Επειδή το θέμα αυτό φαίνεται να καθυστερεί συζητήσαμε με τον αρμόδιο υπουργό για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Καιρίδη μια διαφορετική ιδέα, να δούμε και αυτούς οι οποίοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και εργάζονται. Είναι ένα θέμα το οποίο υπάρχει, νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ή τουλάχιστον υποκρινόμαστε ότι δεν υπάρχει. Είναι γεγονός ότι έχουμε αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους παρανόμως στη χώρα μας, που όμως για πάρα πολλά χρόνια ξέρουν τις ιδιαιτερότητες τις δυσκολίες εκτροφής αιγοπροβάτων στα βουνά ή σε μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες ή σε μεγάλες καλλιεργητικές μονάδες».
Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συντονισμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και με τη συνεπικουρία των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Εσωτερικών και φυσικά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζεται νομοσχέδιο ώστε να ξεκινήσει, με μια σειρά προϋποθέσεων, η διαδικασία νομιμοποίησης των απασχολουμένων εργαζομένων για μακρά περίοδο στη χώρα μας.
«Έτσι θα έχουμε σαφώς περισσότερο χρήμα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έχουμε διαφάνεια, θα έχουμε τάξη και κυρίως θα δώσουμε μια ανάσα σε ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται και σε εργοδότες οι οποίοι τους απασχολούν με την αγωνία πάντοτε να βρεθούν εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο», σημείωσε ο κ, Αυγενάκης.
«Θέλουμε με κάθε τρόπο να απαντήσουμε σε αυτό το αίτημα των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα και γι’ αυτό το λόγο κινούμαστε σε δύο επίπεδα», τόνισε ο υπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έλθει το συντομότερο δυνατό στη Βουλή, δίνοντας λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή.