Εντείνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις στην αγορά των φαρμάκων στο Ρέθυμνο, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης στον νομό που συνεπάγεται αύξηση των αναγκών.
Τα μειωμένα αποθέματα των φαρμακειών και οι κλειστές λόγω καλοκαιρινής ραστώνης φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται να επιδεινώσουν μια ήδη προβληματική κατάσταση.
Οι μεν φαρμακοποιοί δείχνουν να την έχουν συνηθίσει κατά κάποιο τρόπο παραλαμβάνοντας κάθε εβδομάδα με πλαφόν τα σκευάσματα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους ασθενείς Έλληνες και ξένους επισκέπτες που αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί μαζί με το πρόβλημα της υγείας τους θα πρέπει να είναι αντιμέτωποι με ένα ακόμα ζήτημα, που αν μη τι άλλο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην θεραπεία τους.
Η αναζήτηση από φαρμακείο σε φαρμακείο για να προμηθεύουν συνταγογραφούμενο σκεύασμα ή έστω κάποιο γενόσημό του θεωρείται δεδομένη, καθόλου δεδομένο όμως δεν είναι αν τελικά κάπου θα βρουν αυτό που ψάχνουν.
Στα αντιβιοτικά υπάρχει έλλειψη, όπως και στα εισπνεόμενα, στα οφθαλμολογικά, στις κορτιζονούχες κρέμες, στα φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τα αντιψυχωτικά και σε πολλά ακόμα, όπως αναφέρει ο Ανδρέας Αντωνίου, γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου και μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου υποστηρίζοντας πως παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο κάθε φαρμακοποιός, αλλά και την συνεργασία του με τους συνάδελφους είναι αδύνατον να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, όταν υπάρχει τέτοιο έλλειμμα στην αγορά.
«Ανάλογα το είδους του φάρμακου υπάρχει πλαφόν.
Έχει υποσημείωση σε κάθε σκεύασμα για το πλαφόν. Σίγουρα τον Αύγουστο σε κάποια φάρμακα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα. Αυτό είναι δεδομένο. Η φαρμακαποθήκη μπορεί να μην κλείνει, κλείνουν όμως οι φαρμακευτικές εταιρίες, οι οποίες σταματούν την τιμολόγηση, οπότε η αποθήκη δουλεύει με τα αποθέματα που έχει, αλλά όταν ο πληθυσμός στην Κρήτη διπλασιάζεται το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση να καλύψουμε τις ανάγκες» προσθέτει ο κ. Αντωνίου.
Στο πλαίσιο αυτό προσφάτως ο ΕΟΦ έλαβε νέα απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Ο νέος κατάλογος περιλαμβάνει 105 κωδικούς, τη στιγμή που παράλληλα αναστέλλεται η προηγούμενη απόφαση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών.
Για ακόμη μία φορά, απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων από όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες, όπως σκευάσματα για τον διαβήτη, ηπαρίνες, ινσουλίνες, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, αντιβιοτικά.
Η νέα απόφαση απαγόρευσης θα έχει διάρκεια τρεις μήνες και πιο συγκεκριμένα έως τις 5 Νοεμβρίου 2024. Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ, θα παρακολουθεί την επάρκεια της αγοράς και θα διερευνά την περιορισμένη διαθεσιμότητα και τις διακοπές κυκλοφορίας που κοινοποιούνται από κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων, ασθενείς και επαγγελματίες Υγείας.
Παράλληλα ο ΕΟΦ προχώρησε σε αύξηση τιμών σε μια σειρά από φαρμακευτικά σκευάσματα, τα οποία στη χώρα μας πωλούνταν φτηνά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να μην επιθυμούν να συνεχίσουν τη διάθεσή τους, αφού δεν είχαν κόστος.
Ο ΕΟΦ ανήρτησε στην ιστοσελίδα του τις τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους (μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και έξι σκευάσματα που έλαβαν πρώτη φορά τιμή).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής λίστας, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Μάλιστα για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10%, ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570. Σε περίπου 100 φάρμακα υπερδιπλασιάστηκε η τιμή τους. Συγκεκριμένα, σε 100 φάρμακα η αύξηση κινήθηκε 100% φτάνοντας σε ένα σκεύασμα σε 448%!
Η πρώτη λίστα προτεινόμενων αυξημένων τιμών περιλάμβανε 461 σκευάσματα. Ωστόσο, τελικά τα φάρμακα για τα οποία αυξάνονται οι τιμές τους είναι πολύ περισσότερα. Τα 580 εξ αυτών είναι κατόπιν αιτήσεων των εταιρειών και τα υπόλοιπα είναι «επηρεαζόμενα», δηλαδή συμπαρασύρθηκαν από άλλα φάρμακα στην ίδια κατηγορία.
«Αυτό το μέτρο γίνεται προληπτικά, έτσι ώστε και καλά να μην αποσυρθούν κάποια φάρμακα από την ελληνική αγορά, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι ένα δωράκι για να αυξηθεί ο τζίρος των συγκεκριμένων εταιρειών. Η μόνη φορά που κάποιο μέτρο του υπουργείου είχε αποτέλεσμα ήταν η απαγόρευση των εξαγωγών για εννέα μήνες. Πρέπει το φάρμακο πανευρωπαϊκά να αντιμετωπιστεί ως ένα ανελαστικό, δεν μπορεί το ίδιο φάρμακο στην Ελλάδα να πουλιέται πενήντα ευρώ και στην Γερμανία να πουλιέται εκατόν πενήντα ευρώ ή στην Γαλλία ενενήντα ευρώ. Δεν λέω ότι πρέπει να αυξηθεί, λέω ότι πρέπει και στην Γαλλία και στη Γερμανία να πουλιέται πενήντα ευρώ, όσο είναι και στην Ελλάδα. Να μην υπάρχει συμφέρον. Ας απαγορεύσει εντελώς τις εξαγωγές. Ας ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας και τις κοινωνικές παροχές στην φαρμακευτική περίθαλψη. Αλλά ας μην επιβαρύνουν περαιτέρω την τσέπη του Έλληνα ασθενή. Ρεύμα ανεβαίνει, τρόφιμα ανεβαίνουν, φάρμακα ανεβαίνουν, νοσοκομεία δεν έχουμε, δεν πάει άλλο» κατέληξε ο κ. Αντωνίου.