Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι επιχειρήσεις εστίασης του Ρεθύμνου, οι οποίες το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τους ιδιοκτήτες τους να αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στα αυξημένη λειτουργικά έξοδα τους. Η κίνηση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο με τους καταναλωτές να επιλέγουν τα Σαββατοκύριακα μόνο για έξοδο και αυτά πάντα με φειδώ και με παραγγελίες συγκρατημένες.
Η αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά και των πρώτων υλών, έχει τεράστιες επιπτώσεις στον κλάδο αλλά και στον ίδιο τον καταναλωτή, αφού οι τιμές έχουν ανέβει και αυτό είναι φανερό στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων, με αποτέλεσμα και οι έξοδοι να περιορίζονται αλλά και οι παραγγελίες να είναι με μέτρο και με βάση πάντα την τιμή του κάθε πιάτου.
Την ίδια στιγμή ήδη παρουσιάζονται ελλείψεις σε πρώτες ύλες, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης, σε κάποια προϊόντα όπως το ηλιέλαιο υπάρχει πλαφόν στην αγορά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ανδρέας Κλαψινός η κατάσταση είναι δραματική για τον κλάδο, ο οποίος προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από μια διετία υγειονομικής κρίσης, που εξελίχθηκε σε οικονομική με πολλαπλά lockdown και άδεια ταμεία. Οι επιπτώσεις το πολέμου που είναι σε εξέλιξη για τρίτη εβδομάδα, είναι επίσης καθοριστικές, επιφέροντας ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ούτε τη διάρκεια του, αλλά ούτε και τις περαιτέρω ω συνέπειες του.
Το ενεργειακό κόστος έχει διπλασιαστεί και για κάποιους έχει τριπλασιαστεί, η αύξηση των πρώτων υλών είναι εκρηκτική, τα έξοδα και οι οικονομικές υποχρεώσεις τρέχουν και οι επιχειρηματίες έχουν γονατίσει, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα δεδομένα. Η νέα τουριστική περίοδος που ξεκινά τον επόμενο μήνα, φαντάζει ως μια σανίδα σωτηρίας για τους ίδιους, οι οποίοι εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, με δεδομένη την εμπόλεμη κατάσταση που μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατρέψει το μέχρι σήμερα καλό κλίμα που υπάρχει.
Ο πρόεδρος του συλλόγου εστίασης Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός περιγράφοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο σε δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κίνηση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο τα Σαββατοκύριακα, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι να μην ανοίγουμε καν τα καταστήματά μας τις καθημερινές, αφού δεν έχει κίνηση από τη μια και από την άλλη είναι ένας τρόπος να περιορίσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Το ενεργειακό κόστος, μας έχει κυριολεκτικά «γονατίσει» και σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών οδηγούμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο. Έχουμε αυξήσει τις τιμές γύρω στο 5-10% γιατί δεν γινόταν διαφορετικά. Κάθε μέρα είμαστε αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, όπως είναι το ηλιέλαιο και το αλεύρι και μάλιστα σε μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν πλαφόν στην αγορά τους, διαθέτοντας ένα με δυο τεμάχια ανά επιχείρηση λόγω των ελλείψεων. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι καθημερινό και δεν ξέρουμε σήμερα τι μας περιμένει αύριο. Από την άλλη δεν μπορούμε να αυξήσουμε άλλο τις τιμές γιατί γνωρίζουμε ότι και οι καταναλωτές δεν μπορούν ν ανταποκριθούν. Η βενζίνη είναι στα ύψη, καλούνται και οι ίδιοι οι καταναλωτές να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, οπότε για όλους μας οι οικονομικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες και το κατανοούμε. Πραγματικά περιμένουμε να ανοίξει η σεζόν μετά τις 8 Απριλίου, μήπως αλλάξει λίγο η αρνητική αυτή εικόνα. Σίγουρο οι επιχειρήσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε τουρίστες θα ανοίξουν όταν θα επαναλειτουργήσουν τα περισσότερα ξενοδοχεία, διαφορετικά δεν έχει νόημα. Η οικονομική κατάσταση για το σύνολο των επιχειρηματιών είναι ασφυκτική. Τα ενοίκια τρέχουν, οι λογαριασμοί ρεύματος είναι δυσθεώρητοι και αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με διακανονισμούς, όλα έχουν πάει πίσω και η κατάσταση στον κλάδο είναι πολύ άσχημη. Αν η τουριστική σεζόν δεν πάει καλά, πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κύμα λουκέτων στην αγορά. Επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και ανασφάλεια και ζούμε υπό τον φόβο διακοπής του ρεύματος η του νερού».
Σύμφωνα μάλιστα με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), καταγράφεται μείωση τζίρου της τάξεως του 40%-50% στην εστίαση τους τελευταίους μήνες, με την αυξημένη κίνηση του Σαββατοκύριακου να μην μπορεί να αναπληρώσει τις μεγάλες απώλειες που υπάρχουν σε καθημερινή βάση. Όπως ανέφερε ο κ. Καββαθάς, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της συμμαχίας «Στηρίζω HORECA» από την έρευνα οικονομικού κλίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, προκύπτει ότι ενώ το προηγούμενο διάστημα 8 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης είχαν διατηρήσει στα ίδια επίπεδα τις τιμές, τώρα μία στις δύο θα προχωρήσει σε αυξήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις της εστίασης έχει διπλασιασθεί, ενώ το κόστος για αγορά πρώτων υλών έχει αυξηθεί κατά 44%.