Η ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των Ρεθεμνιωτών, μέσα από την υιοθέτηση πρακτικών και δράσεων που στοχεύουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, βρίσκεται στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής Ρεθύμνου, που προσπαθεί μέσα από τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα να υλοποιήσει δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση της βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης. Εκτός από την ανακύκλωση πλαστικού χαρτιού, γυαλιού και μετά τους κόκκινους κάδους που ανακυκλώνονται ρούχα και παπούτσια το τελευταίο εξάμηνο ο δήμος σε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης προωθεί την ανακύκλωση τηγανόλαδου.
Πρόκειται για μια δράση που ξεκίνησε από το 2014 μέσα από τα σχολεία όπου είχαν τοποθετηθεί σχετικοί κάδοι και οι μαθητές έφερναν τα μαγειρεμένα έλαια στα σχολεία, από όπου γίνεται η συγκέντρωση τους και στη συνέχεια η διαχείριση. Με δεδομένο το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει από τη ρίψη τηγανόλαδου στους νεροχύτες και κατ’ επέκταση στις αποχετεύσεις, δήμος Ρεθύμνης και πολυτεχνείο Κρήτης ένωσαν τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν σε ευρωπαϊκά προγράμματα «Rocoil», «Compose» και Civitas Destinations» μέσα από τα οποία προωθούν την ανακύκλωση οικιακών ελαίων στους δημότες του Ρεθύμνου.
Η επέκταση του προγράμματος γίνεται με ένα νέο καινοτόμο σύστημα, μέσα από το οποίο σε διάφορα σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί τριάντα συνολικά «έξυπνοι» κάδοι για ανακύκλωση τηγανόλαδου, κίτρινου χρώματος. Οι τριάντα κάδοι έχουν «έξυπνα συστήματα» και κάθε φορά που γεμίζουν ενημερώνουν για την αναγκαιότητα να αδειάσουν.
Οι 30 κάδοι έχουν τοποθετηθεί σε κοινόχρηστους χώρους και φέρουν ειδικό αισθητήρα (smart sensor), ο οποίος αποστέλλει στοιχεία σχετικά με τη θέση του κάδου (GPS), το ποσοστό πληρότητάς του, τη θερμοκρασία και άλλα χρήσιμα δεδομένα σε διαδικτυακή πλατφόρμα.
Συγκεκριμένα, η διαδικτυακή πλατφόρμα έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει τις συντεταγμένες των κάδων σε ψηφιακό χάρτη της πόλης με μοναδιαία αρίθμηση για κάθε κάδο και εμφανίζει σε πραγματικό χρόνο, την κατάσταση πληρότητας των κάδων.
Τέσσερις χιλιάδες λίτρα χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων συγκεντρώθηκαν από την πόλη του Ρεθύμνου το τελευταίο εξάμηνο, μετά και την πιλοτική τοποθέτηση τριάντα συνολικά κάδων σε κεντρικά σημεία της πόλης, αριθμός που, σύμφωνα με την καθηγήτρια Σταυρούλα Τουρνάκη από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του πολυτεχνείου Κρήτης, είναι πολύ ικανοποιητικός και αποδεικνύει ότι υπάρχει ανταπόκριση από τους κατοίκους του Ρεθύμνου.
Σε σχετικές δηλώσεις της η κ. Τουρνάκη ανέφερε: «Έγινε η αρχή από τα σχολεία. Οι καλές πρακτικές, τα καλά αποτελέσματα, η αποδοχή που είχαμε τότε μας οδήγησε στο να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το σύστημα όσον αφορά τη διαχείριση του και να το εξαπλώσουμε και στους κατοίκους. Και έτσι δώσαμε έμφαση στο σύστημα που έχει να κάνει με τα οικιακά λάδια. Μετά το «recoil» αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε το σύστημα με αυτή την καινοτομική προσέγγιση των «έξυπνων κάδων» με το σύστημα παρακολούθησης και έξυπνης διαχείρισης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Αυτό τοποθετήθηκε πιλοτικά μέσα από το πρόγραμμα «compose» σε συνεργασία και με τη ΔΕΔΙΣΑ και πλέον η περαιτέρω εξέλιξη και προώθηση του αναλαμβάνεται από το πρόγραμμα civitas destination για να μπορεί να έχει συνέχεια, να υπάρχει συντήρηση και παρακολούθηση για να μπορεί να είναι βιώσιμο και να μην χρειάζεται οικονομική υποστήριξη».
Η κ. Τουρνάκη πρόσθεσε ότι: «Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι αρκετά καλή. Είναι συνεχώς αυξανόμενη η ανταπόκριση. Μέχρι σήμερα έχουμε επιλέξει και χωρίς επαρκή ενημέρωση πάνω από 4.000 λίτρα λαδιού το τελευταίο εξάμηνο από τους τριάντα κάδους. Τα σχολεία τώρα θα μπουν πιο δυνατά στο σύστημα με είκοσι κάδους που θα ενσωματωθούν στο «έξυπνο σύστημα». Πιστεύω ότι μπορεί να πάει πολύ καλύτερα, θα κάνουμε επιπλέον ενημέρωση στην κοινωνία και στα σχολεία σε συνεργασία με τον δήμο, με το τμήμα παιδείας, το τμήμα προγραμματισμού και το τμήμα καθαριότητας».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Δημήτρης Λελεδάκης ανέφερε: «Θα πρέπει να γίνει συνείδηση πλέον στους πολίτες ότι τα χρησιμοποιημένα τηγανόλαδα πρέπει να εναποτίθενται στους ειδικούς κάδους αυτούς μέσα σε μπουκάλια, γιατί όταν τα πετάμε στον νεροχύτη δημιουργούμε πρόβλημα και στους σωλήνες αλλά ταυτόχρονα μολύνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα. Παράλληλα είναι σημαντικό ότι το τηγανόλαδο μετά θα αξιοποιηθεί και θα μετατραπεί σε βιοντίζελ.
Πρόκειται για «έξυπνους κάδους» που έχουν δηλαδή αισθητήρες και ενημερώνουν αυτόματα για την πληρότητά τους αλλά και για το αν υφίστανται βανδαλισμούς, αν μετακινούνται κ.τ.λ.». Στόχος είναι να συγκεντρώνονται όσο το δυνατόν περισσότερες ποσότητες λαδιού, ώστε αυτές να μην καταλήγουν στις αποχετεύσεις και να δημιουργούν ζημιές και σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον. Ότι μπορεί ο δήμος Ρέθυμνου σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ανακύκλωσης και της ποιότητας ζωής των πολιτών είμαστε παρόντες».
Oι στόχοι αφορούν:
- Τη δημιουργία ενός έξυπνου συστήματος και αποτελεσματικού δικτύου κάδων συλλογής τηγανέλαου για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του συγκεκριμένου απορρίμματος, το οποίο μέσω της διαδικασίας ανακύκλωσης μετατρέπεται σε πηγή ενέργειας
- Την αύξηση του ποσοστού των χρησιμοποιημένων τηγανέλαιων που συλλέγονται (και έτσι δεν απορρίπτονται στα συστήματα αποχέτευσης με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, τη θάλασσα και τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του δήμου για την επεξεργασία των λυμάτων και τη συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης-περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τον δήμο)
- Τη μελέτη και δημιουργία μιας πλήρους αλυσίδας για τη βιώσιμη παραγωγή βιοντίζελ τοπικά και με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας
- Την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την ανακύκλωση.
Οι θέσεις των 30 κάδων που φέρουν τον ειδικό αισθητήρα είναι:
- Μαρίνα, 2. Κουμπές, 3. Σαρακίνα (τέρμα Αποστολάκη), 4.Κουμουνδούρου
- Τρανταλλίδου (νοσοκομείο), 6. Κονδυλάκη (ΙΚΑ), 7. Περιφερειακός (Ηλιοβασιλέματα), 8. Μάχης Ποταμών, 9. Κολοκοτρώνη (τέρμα)
- Οπλαρχηγού Παχλά, 11. Καστελλάκια, 12. Δασαρχείο (Μισσίρια), 13. Μάχης Κρήτης, 14. Πλατανιάς, 15. Πάργκινκ Συνατσάκη
- Καζαντζάκη (Σχολή Αστυφυλάκων)
- Ατσιπόπουλο, 18. Γάλλου, 19. Άδελε (δημαρχείο), 20. Λούτρα, 21. Κυριάννα, 22. Τσεσμές, 23. Γωνιά (Αθάνατος δημαρχείο)
- Γεράνι, 25. Επισκοπή, 26. Αργυρούπολη, 27. Αρμένοι, 28. Ρουσσοσπίτι, 29. Χρωμοναστήρι, 30. Πρινές
Ανακυκλώνουν τηγανόλαδο και οι επιχειρηματίες εστίασης
Την ίδια στιγμή μεγάλη είναι η ανταπόκριση των επιχειρηματιών εστίασης στην ανακύκλωση των μαγειρεμένων ελαίων των καταστημάτων τους τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη μη επιβάρυνση των αποχετεύσεων ιδίως της παλιάς πόλης. Τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια οι επιχειρηματίες εστίασης έχουν συμφωνήσει με εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και οι οποίες ανά τακτά διαστήματα συγκεντρώνουν τα έλαια των εστιατορίων έναντι ενός όχι ευκαταφρόνητου αντιτίμου.
Ο πρόεδρος Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση από τους συνάδελφους επιχειρηματίες σε αυτή τη δράση καθώς πλέον υπάρχει και ανάλογη ανταπόδοση (0,65 ευρώ/λίτρο). Ιδιωτικές εταιρείες που περνούν μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα τους καλοκαιρινούς μήνες, μας αφήνουν ήδη βαρέλια ανάλογα με την κατανάλωση που κάνει το κάθε μαγαζί (2-4) και παίρνουν 2 αφήνουν 2. Παλιά έδιναν ένα 20-25% αλλά μετά που μπήκαν και άλλες εταιρείες στην αγορά, αυξήθηκε το ποσοστό και πλέον μας συμφέρει να τα παίρνουν οι ιδιωτικές εταιρείες».
Ο εστιάτορας Όθωνας Χριστουλάκης από την πλευρά του είπε: «Το τηγανόλαδο είναι προϊόν το οποίο είναι στον δρόμο της εκμετάλλευσης και υπάρχει ενδιαφέρον από 4-5 εταιρίες που συγκεντρώνουν τα μαγειρεμένα έλαια από καταστήματα της πόλης με ένα οικονομικό αντίτιμο. Υπάρχει ευαισθητοποίηση από τους συναδέλφους και θεωρώ ότι πέραν της ευαισθητοποίησης για τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ορθή διαχείριση ων δικτύων είναι και το κίνητρο ότι εισπράττει κάποια χρήματα».
Εναλλακτική διαχείριση άδειων μελανοδοχείων και toner από τον δήμο Ρεθύμνης
Εν τω μεταξύ η διεύθυνση καθαριότητας του δήμου Ρεθύμνης, υποστηρίζοντας σταθερά, με στοχευμένες πρωτοβουλίες και αξιοποίηση κάθε σύγχρονης δυνατότητας και μέσων προστασίας του περιβάλλοντος, συμμετέχει στην εναλλακτική διαχείριση άδειων μελανοδοχείων και toner.
Παρακαλεί λοιπόν τις υπηρεσίες, τις επιχειρήσεις και τους συμπολίτες να αποστέλλουν στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας, στα Μισίρια, όλα τα άδεια μελανοδοχεία και toner ώστε να προωθούνται προς διαχείριση.
Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και πληροφορίες σχετικά με τη δράση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθημερινά (εργάσιμες ώρες) στο τηλ: 28310 57940.
«Ελπίζοντας στην ανταπόκριση και συνεργασία όλων των δημοτών, είμαστε στη διάθεση τους ώστε μαζί να προστατεύσουμε το περιβάλλον του τόπου μας και να καλλιεργήσουμε μια υγιή νοοτροπία στα παιδιά μας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.