Στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» στο Ωδείο, παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου το νέο βιβλίο της αρχαιολόγου Ειρήνης Γαβριλάκη με τίτλο «Οι νύχτες πριν» από τις εκδόσεις «Ναυτίλος». Πρόκειται ουσιαστικά για 21 μικρές ιστορίες με έμμετρο λόγο σε αρκετές από αυτές αλλά με συγκεκριμένο ρυθμό σε όλες από αυτές, εμπνευσμένες από τη γενεσιουργό νύχτα του Ησιόδου.
Το βιβλίο παρουσίασε η φιλόλογος Στέλλα Πυθαρούλιου με τη συμμετοχή της μουσικού και καθηγήτριας στο τμήμα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΤΕΙ Κρήτης, Κατερίνας Τζεδάκη.
Στην παρουσίαση συμμετείχε η θεατρική ομάδα του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου με την σκηνοθέτη Σάννα Σαρρή, ενώ τον συντονισμό είχε ο Αντώνης Πρεντάκης. Ο συνδυασμός των παραπάνω στοιχείων υπό τους ήχους μουσικής μαζί με τις τοποθετήσεις της συγγραφέως και των ομιλητών, δημιούργησαν ένα ζεστό ποιητικό περιβάλλον για το κοινό που ταξίδεψε στις «21 Νύχτες» του βιβλίου, σε μια ξεχωριστή βιβλιοπαρουσίαση.
Ε. Γαβριλακη: «Κατάθεση ψυχής το συγκεκριμένο βιβλίο»
Η Ειρήνη Γαβριλάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» για το νέο της βιβλίο, ανέφερε: «Το βιβλίο περιέχει 21 μικρά κείμενα, μερικά είναι ποιητικά στη μορφή, όλα όμως έχουν ένα ρυθμό καθώς έτσι είναι ο τρόπος που γράφω. Τα κείμενα αυτά περιγράφουν τη νύχτα, κατά τον τρόπο που τη συνέλαβε ο Ησίοδος, ουσιαστικά τη γενεσιουργό νύχτα εκ της οποίας γεννιούνται όλα τα υπόλοιπα.
Εγώ η ίδια υπαινίσσομαι νύχτες που μας οδηγούν, κάπου και που συνδέονται με την προσωπική μας εξέλιξη και μας κάνουν να ταξιδεύουμε, μέχρι την κοινή εμπειρία. Σαν αποτέλεσμα, θεωρώ ότι είναι ένα βιβλίο, ειλικρινές, τουλάχιστον στον βαθμό που με αφορά. Πρόκειται για μια ειλικρινή κατάθεση προς όλους τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται. Είναι αρκετά προσωπικό με την έννοια ότι αυτού του τύπου τα βιβλία ξεκινούν από κάτι δικό σου που είναι βαθιά μέσα σου ή κάτι που επεξεργάζεσαι και τώρα που αισθάνομαι ότι μπορώ να πω τα πράγματα λίγο πιο ολοκληρωμένα τόλμησα αυτό το δεύτερο.
Όπως όλα τα βιβλία, έτσι και αυτό είναι κατάθεση ψυχής, το μήνυμα που δίνουν όλα τα βιβλία και αυτό μαζί είναι ότι μέσα σε ένα σύστημα που καμιά φορά, είναι ισοπεδωτικό, βαρύ, δύσκολο και ξένο το βιβλίο αποτελεί την προσωπική μας ρωγμή μέσα από την οποία μπορούμε να περάσουμε απέναντι ή και να πάρουμε λίγο αέρα, σαν τέτοιο το καταθέτω και εγώ από την πλευρά μου. Δεν πιστεύω στα νοήματα που επηρεάζουν τους άλλους, αλλά πιστεύω στις πορείες των ανθρώπων, εύχομαι υπό την έννοια αυτή όλοι μας να διατηρούμε τις πορείες μας και να μην φοβόμαστε να διαλέξουμε ένα δρόμο.
Ο δικός μου ο δρόμος από χρόνια είναι αυτός της αρχαιολογίας, ενώ το συγκεκριμένο βιβλιαράκι είναι ακόμη ένας μικρός δρόμος και προσωπικά με διασώζει».