Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 18:00, η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων διοργανώνει εκδήλωση γνωριμίας με το έργο της στην Κρήτη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Η εκδήλωση, με τίτλο “Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων στην Κρήτη: Όσα έγιναν έως τώρα, οι Προκλήσεις και τα Επόμενα Βήματα“, θα ξεκινήσει με μια εισαγωγή στο έργο της Πρωτοβουλίας τόσο σε τοπικό όσο και πανελλαδικό επίπεδο από τη Δρα Αναστασία Κουμούλα, Ψυχίατρο Παιδιών & Εφήβων και Διευθύντρια της Πρωτοβουλίας. Η κυρία Κουμούλα θα κάνει λόγο για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι οικογένειές τους στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που ήρθαν στο φως μέσα από μια ολοκληρωμένη ανάλυση πεδίου της Πρωτοβουλίας, θα περιγράψει τα επόμενα βήματα του προγράμματος, και θα κάνει το γενικό συντονισμό της συζήτησης.
Τον άξονα της Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης της Πρωτοβουλίας, που απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχιάτρους παιδιών και εφήβων και ψυχολόγους), θα παρουσιάσει η Μαρία Μπάστα – Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Διευθύντρια Ψυχιατρικής & Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ, Μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας, και Επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Κρήτης της Πρωτοβουλίας.
Το Πρόγραμμα Βασικής Επιμόρφωσης “Εγγραμματισμός στην Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων” θα παρουσιάσουν ο Κωνσταντίνος Κώτσης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Υπεύθυνος ΚοΚεΨΥΠΕ Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΓΝΙ, Μέλος της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας, και Επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Ιωαννίνων της Πρωτοβουλίας, καθώς και η Λυδία Δανδάλη, Ψυχολόγος MSc, Μέλος του Κέντρου Αναφοράς Κρήτης της Πρωτοβουλίας.
Ο Γιώργος Γεροστέργιος, Ψυχίατρος Παιδιών και Εφήβων, Επιμελητής Α’ ΠΑΓΝΗ, Μέλος του Κέντρου Αναφοράς Κρήτης της Πρωτοβουλίας, θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Παιδιάτρων.
Ο Νίκος Ζηλίκης, Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής Παιδιού & Εφήβου Α.Π.Θ., Μέλος της της Επιστημονικής Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων, και Επικεφαλής του Κέντρου Αναφοράς Θεσσαλονίκης της Πρωτοβουλίας, θα αναπτύξει τις βασικές γραμμές των επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (ΕΣΔι).
Τέλος, το Πρόγραμμα Νεανικής Συμμετοχής YES (Youth Engagement Scheme) / Εφηβικών Συμβουλευτικών Ομάδων, το οποίο προάγει τη συστηματική ακρόαση της φωνής των ίδιων των εφήβων σε θέματα ψυχικής υγείας που τους αφορούν, θα παρουσιαστεί από τον Διευθυντή του, Γιώργο Μόσχο, Νομικό και Πρώην Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Για την εκδήλωση, η κυρία Μπάστα επισημαίνει: “Το κέντρο Αναφοράς της Πρωτοβουλίας στην Κρήτη εδράζεται στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου. Το τμήμα μας έχει αναπτύξει πολύ στενή συνεργασία με σχολεία, άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό χώρο, καθώς και τοπικές αρχές και φορείς. Με αυτή την εκδήλωση που απευθύνεται στην τοπική κοινωνία (εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, γονείς, παιδιά και εφήβους) ελπίζουμε να εδραιώσουμε και στην Κρήτη τον ανοιχτό διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων που θα ενημερώσουν το έργο της Πρωτοβουλίας και θα φέρουν πιο κοντά στην πραγματικότητα το όραμά μας για τη βελτίωση της πρόσβασης των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας και σε αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης“.
Η Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων είναι ένα πενταετές πρόγραμμα που στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων της χώρας μέσα από την ενίσχυση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας και τον εγγραμματισμό στην ψυχική υγεία. Υλοποιείται από ένα πανελλαδικό Δίκτυο δημόσιων φορέων και επαγγελματιών ψυχικής υγείας, σε συνεργασία με το Child Mind Institute στην Νέα Υόρκη και με την αποκλειστική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ) του ΙΣΝ. Αναπτύσσεται στη βάση ενός μοντέλου σύμπραξης με το Ελληνικό Δημόσιο και υλοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που περιγράφεται στον Νόμο 5015/2023.