Στο Ρέθυμνο βρέθηκε σήμερα η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζενμπεργκ η οποία διεκδικεί μια ακόμη – την τρίτη κατά σειρά – θητεία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο .
Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί εν ΄οψει της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου η κ Βόζενμπεργκ είχε το πρωί συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ και στελέχη της γαλάζιας παράταξης στον νομό καθώς και με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ. Η ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ευρωκλογών και τα κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίζεαι το ευρωκοινοβούλιο.
Χαρακτηριστικά, είπε:“Είναι το πακέτο ανάκαμψης, το οποίο του χρόνου τελειώνει. Καταλαβαίνουμε ότι οι ανάγκες της χώρας πρέπει να χρηματοδοτηθούν και με μια άλλη κατεύθυνση. Για παράδειγμα να αυξηθούν τα κονδύλια που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές. Είμαστε μια χώρα που έχει πληγεί από την κλιματική αλλαγή, με πλημμύρες, πυρκαγιές και όχι μόνο. Πρέπει να υπάρξει ένα αυτοτελές, αυτόνομο ταμείο για τη χρηματοδότηση μιας ενιαίας πολιτικής άμυνας. Σ’ αυτό και ο Πρωθυπουργός της χώρας έχει πρωταγωνιστήσει. Να έχουμε ακόμη περισσότερα κεφάλαια για το μεταναστευτικό, όπου επιτέλους καταφέραμε να έχουμε μια συμφωνία για υποχρεωτική αλληλεγγύη που και αυτή θέλει χρηματοδότηση για την εφαρμογή αυτής της. Μιλάμε για την πράσινη μετάβαση και τη νέα κοινή αγροτική πολιτική η οποία πρέπει να αναθεωρηθεί από το μηδέν, γιατί μελετήθηκε λάθος. Επιπλέον μην ξεχνάτε ότι ξεκινάει μια πενταετία, στον απόηχο γεγονότων τα οποία δεν μπορούσαν να έχουν προβλεφθεί, όπως το χτύπημα της Ρωσίας στην Ουκρανία, η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και η πανδημία για δυόμιση χρόνια”.
Και πρόσθεσε ότι : «Η νέα ευρωβουλή και η νέα ευρωοομάδα της Ελλάδος, η νέα ελληνική αντιπροσωπεία των 21 ευρωβουλευτών πρέπει να έχουν μια δυνατή φωνή για υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας απ’ όποιο δημοκρατικό κόμμα κι αν προέρχονται και σε όποια ομάδα κι αν εντάσσονται”.
Απαντώντας σε ερώτημα για το μεγάλο ζήτημα της ακρίβειας η κα Βόζεμπεργκ τόνισε πως : “Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι γίνονται πολύ σημαντικές δράσεις και δεν αναφέρομαι μόνο στον κατώτατο μισθό ή στο μέσο μισθό, αλλά και στους ελέγχους στην αγορά που έχουν φέρει στο δημόσιο ταμείο πάνω από 25 εκ μέχρι τώρα. Μιλάω για ελεγχόμενες τιμές στα προϊόντα και μια πρόσφατη πρωτοβουλία που προέκυψε από μελέτη της κυβέρνησης, του αρμόδιου υπουργείου και του Πρωθυπουργού, για το αίτημα που κατατίθεται προς την πρόεδρο της Επιτροπής για έλεγχο των πολυεθνικών εταιριών ως προς τα προϊόντα τα οποία θα έπρεπε να έχουν ένα πλαφόν ή μια ενιαία τιμή ανά τα κράτη μέλη. Υπάρχει εκεί μια στρέβλωση της αγοράς που παρουσιάζεται και στην Ελλάδα. Δηλαδή, πολύ απλά βήματα ι και πρόνοιες έχουν γίνει όπως και με τα καλάθια που κάποιοι τα λοιδόρησαν, όμως βοήθησαν αποδεδειγμένα. Η ακρίβεια υπάρχει, ελέγχεται, βήματα έχουν γίνει και ακόμη δεν έχει ελεγχθεί το πρόβλημα, συνολικά”Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα σκεφτούν τις πολύ σημαντικές πρόνοιες που έχει κάνει η κυβέρνηση στη σωστή κατεύθυνση διότι ο αντίλογος που έχει ακουστεί, δεν είναι μελετημένος και κοστολογημένος. Για παράδειγμα από την αξιωματική αντιπολίτευση κάθε φορά που μιλάει ο κος Κασσελάκης αυτό που βλέπουμε είναι να προτίθενται δισεκατομμύρια, για τα οποία δεν υπάρχει εξήγηση πως θα βρεθούν”.
Αναφερόμενη στο θέμα του μεταναστευτικού, υποστήριξε ότι : «Αυτό όμως το οποίο είναι εύκολο, αν γίνει οργανωμένα και μελετημένα, είναι να ελεγχθεί η υποχρεωτική αλληλεγγύη την οποία ψηφίσαμε. Από τα 27 κράτη μέλη μόλις δύο, τρία, δεν δέχονται να αναλάβουν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, σύμφωνα με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν τους και την αναλογία. Έχουν εναλλακτικές προσφορές , οικονομική συμμετοχή, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά σίγουρα ο διαμοιρασμός των ανθρώπων αυτών θα αποσυμφορήσει το πρόβλημα. Για τον έλεγχο όμως πρέπει στην πορεία -αυτό προβλέπεται στο νέο σύμφωνο- να υπάρξουν πολύ σημαντικές , οργανωμένες, συμφωνίες- συνθήκες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών προέλευσης και με σημαντική οικονομική στήριξη. Μετά από δέκα χρόνια το ευτυχές είναι ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία που είναι βιώσιμη, αρκεί να εφαρμοστεί”.