• «Δεν είναι μόνο ότι έγινε λάθος στη μετάγγιση, αλλά έγινε και συγκάλυψη» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις για την καταγγελία που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη Παρασκευή και αφορά σε λάθος μετάγγιση αίματος σε ασθενή του νοσοκομείου Ρεθύμνου. Το περιστατικό που είχε σημειωθεί τον περασμένο Οκτώβριο είδε όμως μόλις τώρα το φως της δημοσιότητας με αφορμή και τα όσα συνέβησαν στο Τζάνειο όπου μια γυναίκα 62 ετών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση εξαιτίας αντίστοιχου λάθους.
Μιλώντας χθες στο Action 24 ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι έχει διατάξει αυστηρή ΕΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαχώρισε την περίπτωση του Τζανείου από αυτή του Ρεθύμνου υποστηρίζοντας ότι στο νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν έγινε μόνο λάθος αλλά, όπως είπε, υπάρχει και συγκάλυψη του περιστατικού το οποίο δεν καταγράφηκε.
Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης: «Το περιστατικό του Ρεθύμνου το έμαθα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η κυρία αυτή δεν είχε κάνει σχετική καταγγελία. Το νοσοκομείο δεν είχε καταγράψει το περιστατικό και προφανώς ο Υπουργός δεν μπορεί να μυρίσει τα νύχια του.
Από την ώρα που το πληροφορήθηκα όμως έχω διατάξει πολύ αυστηρή ΕΔΕ και θα υπάρξουν ανακοινώσεις εντός αυτής της εβδομάδας. Δεν θα περάσει έτσι αυτό το περιστατικό. Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του λάθους της μετάγγισης αλλά έγινε και συγκάλυψη. Δεν υπήρξε καταγραφή του περιστατικού», τόνισε, μιλώντας στο Action 24. «Στο Ρέθυμνο δεν το ανέφεραν. Το μάθαμε από την τηλεόραση. Εντελώς απαράδεκτο. Και για τα δύο θέματα, του Τζανείου και του Ρεθύμνου, είμαι πολύ προβληματισμένος», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.
Να σημειωθεί ότι κατά πληροφορίες από πηγές του νοσοκομείου Ρεθύμνης, δεν υπήρξε έγγραφη αναφορά ή καταγγελία για το περιστατικό βάση της οποίας θα εκκινούσαν οι διαδικασίες για τη διερεύνησή του.
Υπενθυμίζεται ότι η καταγγελία αφορά σε 45χρονη γυναίκα, μητέρα δύο παιδιών, η οποία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, της χορηγήθηκε λανθασμένη ομάδα αίματος (Α+ αντί για Ο+). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ίκτερου και άλλων σοβαρών επιπλοκών, οδηγώντας την σε νοσηλεία 26 ημερών στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η οικογένεια καταγγέλλει ότι ενημερώθηκε για το λάθος 20 ημέρες μετά το περιστατικό και πως αρχικά τους αποκρύφθηκε η αλήθεια. Μετά την είδηση για την 62χρονη ασθενή που χαροπαλεύει στο Τζάνειο λόγω αντίστοιχου λάθους, η 45χρονη αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά του νοσοκομείου Ρεθύμνης.
Σήμερα η 45χρονη έχει διαφύγει τον κίνδυνο, ωστόσο εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία προσπαθεί να ξεπεράσει.
Ένωση γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: Επικίνδυνες συνθήκες εφημερίας και στα δύο τμήματα
Με αφορμή την καταγγελία για λανθασμένη μετάγγιση ασθενούς και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, μετά το αντίστοιχο τραγικό περιστατικό στο Τζάνειο Νοσοκομείο, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ δηλώνει τη συμπαράστασή της και εύχεται ταχεία ανάρρωση και αποκατάσταση της υγείας και στους δύο ασθενείς.
Παράλληλα κατέθεσε αναφορά προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και την 7η ΥΠΕ την οποία κοινοποιεί στον Συντονιστή Διευθυντή Χειρουργικής κλινικής, στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου και στην ΟΕΝΓΕ, στην οποία αναφέρει την τραγική κατάσταση της υποστελέχωσης και τις επικίνδυνες συνθήκες εφημερίας σε ΤΕΠ και χειρουργική κλινική.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η τραγική υποστελέχωση της Χειρουργικής κλινικής και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, με απόλυτη γνώση και ευθύνη της Διοίκησης και της 7ης ΥΠΕ, έχει οδηγήσει σε εργασιακή εξουθένωση το προσωπικό, αλλά και σε επικίνδυνες συνθήκες εφημερίας και στα δύο τμήματα.
Η χειρουργική κλινική λειτουργεί με τέσσερις ειδικευμένους γιατρούς (σε έξι οργανικές θέσεις), χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς και εκτός της λειτουργίας της κλινικής και τα τακτικά χειρουργεία υποχρεώνεται να καλύπτει και τα χειρουργικά περιστατικά του ΤΕΠ. Αν και το αυτοτελές (βάσει οργανισμού) ΤΕΠ θα έπρεπε να καλύπτει και τα χειρουργικά περιστατικά, αδυνατεί με δύο μόνο μόνιμους γιατρούς σε επτά οργανικές θέσεις. Σε αυτές τις συνθήκες όμως τις περισσότερες μέρες του μήνα εφημερεύει ένας χειρουργός μόνος του, όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, σε επικίνδυνες συνθήκες για τον ίδιο και τους ασθενείς του.
Ενδεικτικά, το Σάββατο 10/5/2025, ο χειρουργός εφημερίας προετοίμασε έκτακτο χειρουργείο ασθενούς με περισφιγμένη κήλη, και ενώ ξεκίνησε ο ασθενής να υποβάλλεται σε αναισθησία, ο χειρουργός εκλήθη από το ΤΕΠ για επείγον περιστατικό. Άφησε τον ασθενή στο χειρουργείο για να αντιμετωπίσει περιστατικό διαχωριστικού ανευρύσματος κοιλιακής αορτής (υπερ-επείγον) στο ΤΕΠ, να επικοινωνήσει με αγγειοχειρουργό και θωρακοχειρουργό σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο, να σταθεροποιήσει και να στείλει το περιστατικό. Όλη αυτή την ώρα ο ασθενής στο χειρουργείο τελούσε υπό αναισθησία εν αναμονή. Ταυτόχρονα, εκλήθη από τη χειρουργική κλινική για νοσηλευόμενη ασθενή που λόγω πνιγμονής έριχνε οξυγόνο. Άφησε το περιστατικό στο ΤΕΠ για να επαναφέρει τη νοσηλευόμενη και στη συνέχεια, ενώ είχε επιστρέψει στο ΤΕΠ, επανεκλήθη από την κλινική λόγω επιδείνωσης της νοσηλευόμενης. Αναγκάστηκε να καλέσει συνάδελφό του από το σπίτι που δεν εφημέρευε για να ασχοληθεί με το περιστατικό της κλινικής και να μπορέσει να διεκπεραιώσει το εξαιρετικά επείγον περιστατικό του ΤΕΠ. Όλη αυτή την ώρα δε, για περίπου δύο ώρες, ο ασθενής στο χειρουργείο τον ανέμενε υπό γενική αναισθησία. Όλα τα περιστατικά είναι καταγεγραμμένα στα μητρώα και πρακτικά του νοσοκομείου. Φυσικά δεν ήταν μια συγκυρία, αλλά συνήθης κατάσταση, ιδίως σε περιπτώσεις πολλαπλών τροχαίων ή το καλοκαίρι κατά την τουριστική περίοδο.
Αυτές είναι οι συνθήκες που δημιουργείτε με την υποστελέχωση των περιφερικών Νοσοκομείων, σε τέτοιους κινδύνους υποβάλλετε ασθενείς και γιατρούς, μέσα από αυτούς τους δρόμους σκόπιμα υποβαθμίζετε τη δημόσια υγεία και απαξιώνετε Νοσοκομεία ολόκληρων νομών που, μπορεί να εξυπηρετούν και 85.000 πληθυσμό, όπως το ΓΝΝ Ρεθύμνου, και που θα διπλασιαστεί με τον τουρισμό το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο θα υλοποιήσετε το νέο Υγειονομικό Χάρτη, αδιαφορώντας για τις ανάγκες του πληθυσμού;
Για τους παραπάνω λόγους, η Χειρουργική κλινική κατέθεσε για το μήνα Ιούνιο ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών, το οποίο καλύπτει ένα μέρος του μήνα και έχει εγκριθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Παρακαλούμε όπως έγκαιρα λάβετε μέτρα για την κάλυψη του υπόλοιπου μήνα . Σας γνωστοποιούμε επίσης ότι θα στηρίξουμε τους συναδέλφους στη νόμιμη διεκδίκηση μη υπέρβασης του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε ενημέρωση και προς τους πολίτες του Ρεθύμνου.
Απαιτούμε άμεσες ενέργειες για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό. Η Δημόσια Δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα και δεν θα επιτρέψουμε, εμείς και οι ασθενείς μας, άλλη εγκληματική υποβάθμιση προς συρρίκνωση και εμπορευματική εκποίηση».
Παράλληλα, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ προσθέτει ότι:
«Τα φανερά και αθέατα Τέμπη λοιπόν που δημιουργούνται στα Νοσοκομεία συνεχώς και με όλους τους τρόπους, αναδεικνύονται και καταγγέλλονται από τα σωματεία και τις Ενώσεις των Υγειονομικών.
Αυτό που παλεύουμε να αποφύγουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης, μόνοι χωρίς καμία στήριξη από διοικήσεις και Υπουργείο Υγείας, είναι το ιατρικό ή νοσηλευτικό λάθος, γιατί γνωρίζουμε ότι μπορεί να αποβεί κρίσιμο για την ανθρώπινη ζωή.
Πώς όμως δημιουργούνται οι συνθήκες του λάθους; Είναι αποκλειστική ευθύνη του γιατρού όταν εκτελεί την 8η , 9η, 10η εφημερία του μήνα, συχνά και χωρίς ρεπό ή εφημερεύει μόνος του για νοσηλευόμενα και επείγοντα περιστατικά;
Κατά πόσο είναι μόνο ευθύνη του νοσηλευτή που εργάζεται με το απαράδεκτο καθεστώς της διπλοβάρδιας, «πρωί-νύχτα», δηλαδή 16 ώρες το 24ωρο για να βγουν οι βάρδιες. Πόσο συχνά δεν καλύπτονται βάρδιες κλινικών από νοσηλευτή παρά μόνο από ΔΕ βοηθό νοσηλευτή; Είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές η αναλογία νοσηλευτών-ασθενών στις κλινικές του Νοσοκομείου; Πόσο συχνά δημιουργείται χαοτική κατάσταση στο ΤΕΠ λόγω της έλλειψης προσωπικού που αναγκάζει τους νοσηλευτές να εκτελούν ακόμα και ιατρικές πράξεις ; (υπάρχει σχετική αναφορά του νοσηλευτικού προσωπικού) .
Πριν λοιπόν μιλήσουμε πάλι για ανθρώπινα λάθη, ας δούμε και τις εγκληματικές πολιτικές που απαξιώνουν πλήρως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας για να «εξοικονομηθούν πόροι», αδιαφορώντας για την ασφάλεια, την Υγεία και τη Ζωή μας. Δεν επιβαρύνεται άραγε η υγεία των ασθενών που δεν βρίσκουν ραντεβού με γιατρό ή καθυστερούν τα χειρουργεία τους με κίνδυνο επιδείνωσης και επιπλοκών; Πώς αποδίδονται εκεί ευθύνες;
Η εμπορευματική διαχείριση της Υγείας που διαχρονικά ενορχηστρώνεται από το Υπουργείο Υγείας και ευλαβικά υποστηρίζεται από ΥΠΕ και διοικητές Νοσοκομείων με τη λογική κόστους οφέλους, δεν μπορεί να αποκρύπτονται συστηματικά από το Υπουργείο και όσους υποστηρίζουν αυτή την πολιτική. Δεν θα φορτώνουν κάθε φορά αποκλειστικά σε «Σταθμάρχες» τα εγκληματικά αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας».
ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου: «Ο αγώνας για την υγεία είναι αγώνας όλων μας!»
Την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών Ρεθύμνου για ποιοτικές και αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας εκφράζει με ανακοίνωση το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου. Αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του:
«Το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ρεθύμνου εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και την πλήρη αλληλεγγύη του στην Ένωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ρεθύμνου και τον αγώνα που δίνει καθημερινά για ένα δημόσιο, ποιοτικό και προσβάσιμο σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες.
Η διαχρονική πολιτική της εμπορευματικής διαχείρισης της Υγείας, που ενορχηστρώνεται από το Υπουργείο Υγείας και υποστηρίζεται από Υ.Π.Ε. και διοικητές Νοσοκομείων με τη λογική του «κόστους-οφέλους», έχει οδηγήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) σε οριακό σημείο. Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής είναι τραγικές για τους ασθενείς και τους υγειονομικούς:
– Αδυναμία εύρεσης ραντεβού με γιατρούς και εξαντλητικές λίστες αναμονής για χειρουργεία, με τον κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας και εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών.
– Υποστελέχωση των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα την εξουθένωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και την αδυναμία παροχής ποιοτικών υπηρεσιών.
– Υποχρηματοδότηση που οδηγεί σε ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και απαραίτητο εξοπλισμό.
– Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και της λογικής της «υγείας δύο ταχυτήτων», όπου η πρόσβαση σε περίθαλψη εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε πολίτη.
Δεν είναι πλέον ανεκτό το Υπουργείο Υγείας και όσοι υποστηρίζουν αυτή την πολιτική να αποκρύπτουν συστηματικά τις ευθύνες τους και να τις φορτώνουν αποκλειστικά σε «Σταθμάρχες» για τα εγκληματικά αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Οι ευθύνες είναι πολιτικές και συλλογικές, και αφορούν όλους όσους έχουν συμβάλει στη σημερινή τραγική κατάσταση του Ε.Σ.Υ.
Το Νομαρχιακό Τμήμα Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ρεθύμνου στέκεται αταλάντευτα στο πλευρό των γιατρών του Ε.Σ.Υ. και θα συνεχίσει να αγωνίζεται μαζί τους για:
– Την άμεση ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
– Την πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
– Την κατάργηση κάθε εμπορευματικής λογικής στην υγεία.
– Την διασφάλιση της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες του Ρεθύμνου να στηρίξουν τον αγώνα των γιατρών του Ε.Σ.Υ. για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη.
Ο αγώνας για την υγεία είναι αγώνας όλων μας!».