Άνοιξε και παραδίδεται ως μουσειακός χώρος στους πολίτες, Έλληνες και ξένους ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Αγυιάς που είχε εγκαινιαστεί επί Πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου και ηλεκτροδοτούσε τα Χανιά! Παράλληλα με την δημιουργία και λειτουργία του σπάνιου μουσείου που χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης, στο χώρο επίσης λειτουργεί εκπαιδευτική δραστηριότητα για το περιβάλλον, την ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές, την οικολογία, ενώ ακολουθεί μελέτη συνολικής ανάπλασης της περιοχής της λίμνης Αγυιάς.
Η Παράδοση “άνοιγμα” του μουσείου στην Αγυιά και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων έγινε παρουσία άρχων, φορέων, πολιτών, μαθητών, στην διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσαν οι αρμόδιοι φορείς, η Περιφερεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Τεχνικό Επιμελητήριο τμήμα Δυτικής Κρήτης και Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ η οποία διαχειρίζεται το μουσείο μέσω Προγραμματικής Σύμβασης.
Την σημαντικότητα του μουσείου, των παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους αλλά και στην επιπλέον αναπτυξιακή δυναμική του τόπου με την σχεδιαζόμενη ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος και ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Νίκο Καλογερή, Αντώνη Παπαδεράκη, Κώστα Γύπαρη, τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους.
Ο κ. Αρναουτάκης, δήλωσε, ότι, είναι πολύ σημαντικό, ένα σπουδαίο έργο για την εποχή που εγκαινιάστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να παραδίδεται σήμερα ως μουσειακός χώρος και ως εκπαιδευτικό κέντρο από την Περιφέρεια μας στους πολίτες, στην νεα γενιά «που μπορεί να μάθει πως ήταν ενέργεια πριν 100 χρόνια ενώ το θέμα είναι επίκαιρο και σήμερα, η παραγωγή ενέργειας από το νερό». Ο Περιφερειάρχης πρόσθεσε, ότι η Περιφερεια θα συνεχίσει την ολοκλήρωση του έργου ανάπλασης της περιοχής, χαρακτηρίζοντας το έργο, περιβαλλοντικό, οικολογικό αναπτυξιακό, εκπαιδευτικό, τουριστικό που θα σηματοδοτήσει νεα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και την οικονομία της.
Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Χανίων Νίκος Καλογερής στην δήλωση του ανέφερε, ότι, ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης καθώς είναι μέσα στο πράσινο, μέσα στα νερά, ένα τοπίο που δεν συνηθίζεται στην Κρήτη. Επίσης πρόσθεσε, ότι, μόλις ολοκληρωθεί το έργο θα αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής, ένα έργο χρήσιμο για τον τόπο που θα τονώσει την οικονομία του.
Σε δηλώσεις του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας Αντώνης Παπαδεράκης, επισήμανε, ότι ,ο εκθεσιακός χώρος σε συνδυασμό με το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, το παρακείμενο οικοσύστημα της λίμνης της Αγυιάς και το μεγάλο πάρκο δημιουργεί ένα σύνολο επισκέψιμου χώρου με μεγάλο ενδιαφέρον μορφωτικό και οικολογικό. Παράλληλα είπε, πως μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης του ευρύτερου χώρου της λίμνης θα μιλάμε για μια άλλη περιοχή. Κλείνοντας απηύθυνε κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς της Κρήτης και στους τουριστικούς φορείς να οργανώνουν εκδρομές από σήμερα που οι χώροι θα είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι στην Αγυιά.
Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως το Μουσείο με το εκπαιδευτικό κέντρο δίνει μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο ενώ αναφέρθηκε και στην μελέτη που ακολουθεί της συνολικής ανάπλασης της περιοχής της λίμνης Αγυιάς. Ο κ. Σημανδηράκης τόνισε την σπουδαιότητα του έργου για την τοπική κοινωνία των Χανίων και ανέφερε ότι «γίνονται προσπάθειες από το Πολυτεχνείο Κρήτης και την Περιφέρεια για να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή της Αγυιάς και να μετατραπεί σε ένα από τους σημαντικότερους χώρους αναψυχής όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και για όλη την Κρήτη». Ο Δήμαρχος εξέφρασε κλείνοντας τις ευχαριστίες του στο Πολυτεχνείο Κρήτης «για το επιστημονικό του έργο που αναδεικνύει την μοναδικότητα του βιομηχανικού κτιρίου στην Αγυιά», όπως και ευχαριστίες ιδιαιτέρως στην Περιφερεια Κρήτης που -όπως είπε- διεκδικεί και χρηματοδοτεί με συνέπεια όλα αυτά τα πολύ σημαντικά έργα για τα Χανια και όλη την Κρήτη.
Ο προϊστάμενος δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Πλοκαμάκης, εξιστόρησε, ότι, «Το εργοστάσιο αυτό ήταν το δεύτερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην Ελλάδα. Κατασκευάστηκε με απόφαση του Βενιζέλου και το 1959 εξαγόραση η ενιαία ΔΕΗ την δημοτική επιχείρηση ηλεκτρισμού και μάλιστα με τα λεφτά της εξαγοράς χτίστηκε το δημαρχείο Χανίων. Μετά η ΔΕΗ δώρισε ξανά το οικόπεδο αυτό, μετά το σταμάτημα της λειτουργίας του το 2010».
Η ξενάγηση του Περιφερειάρχη και των των θεσμικών εκπροσώπων στο μουσείο έγινε από την μουσειολόγο-Ιστορικό τέχνης Μυρτώ Κοντομιτάκη, ενώ η ξενάγηση στην εκπαιδευτική δραστηριότητα έγινε από τον φυσικό Νίκο Αναστασάκη και τον δάσκαλο Γιάννη Στυλιανακάκη. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα παρέχεται ύστερα από συνεργασία του εργαστηριακού κέντρου Φυσικών Επιστημών της Β/θμιας Εκπαίδευσης με την Περιφέρεια Κρήτης.
Στην εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας του εκθεσιακού χώρου, επισημάνθηκε η σημαντικότητα του έργου, στους χαιρετισμούς που απηύθηναν, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης-πρόεδρος Π.ΑΝ.ΕΤΑΙ.Κ.Α.Ε Αντώνης Παπαδερακης. ο Βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπυρίδων Σοφιανός ,ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο επιστημονικός υπεύθυνος των εκδόσεων του Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”, Γιωργος Κουκουράκης, ο Δ/ντης Υδροηλεκτρικών έργων ΔΕΗ -Ανανεώσιμες πηγές Παναγιώτης Μπουρμπουράκης.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν: Η συντονίστρια του έργου για την ανάδειξη του ευρύτερου πάρκου της λίμνης της Αγυιάς, επικ. καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Μαρία Μανδαλάκη, ο Αρχιτέκτονας Αν. Καθηγητης του Πολυτεχνείου Κρήτης Αλέξανδρος Βαζάκας, και η Δ/ντρια της ΠΑΝΕΤΑΙΚ, Μαρία Πετραντωνάκη.
Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης στην εκδήλωση μαζί με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τους Αντιπεριφερειάρχες κκ Καλογερη, Παπαδεράκη, Γύπαρη ήταν παρόντες οι Περιφερειακοί σύμβουλοι, Τάσος Κουρουπάκης, Σοφία Μαλανδράκη, Λευτέρης Κοπάσης, Γιωργος Κονταξάκης, Γιαννης Μανούσακας.