Εγκαινιάστηκε χθες το 9ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς και το 4ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», στην Αγυιά Χανίων. Το φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» απευθύνεται τόσο στο εξειδικευμένο εμπορικό κοινό, όσο και στους καταναλωτές και φίλους της γεύσης. Συμμετέχουν παραγωγοί τοπικών προϊόντων, προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ, συνεταιρισμοί, εταιρείες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, φορείς του δημοσίου και οργανισμοί, περιφέρειες, επιμελητήρια και δήμοι.
Παράλληλα με το φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο και το φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς, η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά που διοργανώνεται για ένατη φορά. Συμμετέχουν εταιρίες και συνεταιρισμοί με βασική παραγωγή ελαιόλαδο και ελιές, εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου, εταιρίες βιολογικού λαδιού και βιολογικής επιτραπέζιας ελιάς, ελαιοπαραγωγοί, εταιρίες συσκευασίας και εμπορίας βρώσιμων ελιών, φυτωριακές επιχειρήσεις, περιφέρειες, δημόσιοι οργανισμοί, επιμελητήρια, υπουργεία, δήμοι που κύρια παραγωγή τους είναι το ελαιόλαδο και τα παραδοσιακά προϊόντα, περιφερειακές ενώσεις δήμων κ.ά.
Παράλληλα με το φεστιβάλ πραγματοποιείται το 9ο Επιστημονικό Συνέδριο για την Ελιά και το Ελαιόλαδο.
Στο πλαίσιο των δυο εκδηλώσεων πραγματοποιούνται επίσης η Έκθεση Μελισσοκομικών Προϊόντων και το Παγκρήτιο Συνέδριο Μελισσοκομίας.
Η έκθεση αποτελεί τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης, και πληροφόρησης όλων των εμπλεκομένων στον μελισσοκομικό τομέα για όλες τις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής, των μηχανημάτων, του εξοπλισμού και των νέων τεχνολογιών. Εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης κήρυξε την έναρξη των εργασιών.
Κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός στάθηκε στη στενή σχέση των Ελλήνων με την Ελιά και το Ελαιόλαδο, στη δυναμική και τις προοπτικές της καλλιέργειας αλλά και στον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της καλλιέργειας της ελιάς. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στα προγράμματα και τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-2027 και στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, και στοχεύουν στην ουσιαστική στήριξη του κλάδου της Ελαιοκομίας συνολικά. Σημείωσε επίσης, ότι η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, εργάζεται μεθοδικά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ανάδειξης της ελιάς και του ελαιολάδου μας και αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες του ελαιοκομικού τομέα.
Ο υφυπουργός κ. Σταμενίτης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην αναβαθμισμένη θέση της χώρας μας, η οποία έχει αφήσει πίσω της οριστικά τα χρόνια της κρίσης, και μπορεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα συνολικά και ειδικότερα για το ελληνικό ελαιόλαδο και την ελιά. Χρησιμοποιώντας το πρόσφατο παράδειγμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα μεγάλα μας πλεονεκτήματα και τις σχέσεις που μπορούμε να οικοδομήσουμε πρέπει να τα αξιοποιήσουμε και στον πρωτογενή τομέα. Όπως στο θέμα των εργατών γης, αλλά κυρίως στο θέμα της μεγάλης προοπτικής που ανοίγεται για τα προϊόντα μας. Η Ινδία είναι μια τεράστια αγορά, που για εμάς, και ειδικά για τον κλάδο της ελιάς και του ελαιολάδου είναι μια μεγάλη πρόκληση. Που μπορούμε να την πετύχουμε».
«Η Περιφέρεια Κρήτης έχει στρατηγικό σχέδιο για το ελαιόλαδο», δήλωσε Απο την πλευρα του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, κατά τα εγκαίνια του 9ου φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Αγυιάς Χανίων.
Βασικοί στόχοι του συγκεκριμένου σχεδίου δράσης, όπως εξήγησε ο περιφερειάρχης Κρήτης, είναι η προώθηση μιας διαφορετικής προσέγγισης στην ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου. Η αναβάθμιση της ποιότητας σύμφωνα με τις ανάγκες της σύγχρονης νομοθεσίας αλλά και των αναγκών της αγοράς. Η αύξηση του ποσοστού τυποποιημένου ελαιολάδου, αλλά και η αύξηση των εξαγωγών του. Καθώς και η διασύνδεση του προϊόντος με τον τουρισμό και τη γαστρονομία.
Όλα τα παραπάνω συνεχίζουν ν’ αναπτύσσονται και να ενισχύονται μέσα από τις πρωτοβουλίες της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αλλά και το σύνολο των δράσεων που στηρίζει και αναδεικνύει η Περιφέρεια Κρήτης, όπως οι συγκεκριμένες διοργανώσεις.
«Η Κρήτη έχει τη δυναμική αλλά και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να πρωτοπορήσει και στον τομέα παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου. Μπορεί να γίνει το εργαστήρι σχεδιασμού και εφαρμογής αποτελεσματικών προγραμμάτων που θα προστατεύουν το παραγόμενο προϊόν και θα ανταμείβουν τις προσπάθειες των παραγωγών. Σε πλήρη συντονισμό με όλους τους τοπικούς φορείς, θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας, μέχρι να βρει το κρητικό λάδι τη θέση που του αξίζει στην παγκόσμια αγορά», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν πάνω από 10 χώρες παρουσιάζοντας νέες τεχνολογίες και μηχανήματα καθώς εταιρίες συμβουλευτικών υπηρεσιών στον τομέα του αγροδιατροφικών προϊόντων κ.ά.