Στην πλατεία Μοχού του δήμου Χερσονήσου,πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου τα εγκαίνια του Μουσείου «Ούλοφ Πάλμε»,αφιερωμένο στον δολοφονηθέντα το 1986 πρωθυπουργό της Σουηδίας και μεγάλο φιλέλληνα,Ούλοφ Πάλμε,ο οποίος αγαπούσε ιδιαίτερα και διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με την Κρήτη την οποία επισκεπτόταν συχνά.Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν παρουσία του γιού του,Joakim Palme ενώ παραβρέθηκαν ως ομιλητές ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο Νίκος Παπαδόπουλος, πρώην Βουλευτής Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, επί πρωθυπουργίας Ούλοφ Πάλμε, ο Γιώργος Λογοθέτης, δημοσιογράφος – συγγραφέας.Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αιρετοί της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πλήθος κόσμου.
Η δημιουργία του μουσείου ήταν μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Φίλων Ούλοφ Πάλμε, που επί χρόνια συνέλεγε υλικό, που εκτίθεται πλέον στους χώρους της έκθεσης,ενώ το έργο έτυχε της στήριξης της Περιφέρειας Κρήτης.
«Χαίρομαι γιατί κρατάτε μέσα από αυτό το μουσείο, ζωντανή τη μνήμη του πατέρα μου και σας ευχαριστώ.Πιστεύω ότι η πολιτική του κληρονομιά είναι σχετική με σύγχρονα θέματα και κοινωνικά ζητήματα»τόνισε ο γιος του Ούλοφ Πάλμε, Joakim Palme στην ομιλία του και δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στήριξη που παρείχε ο Ούλοφ Πάλμε στον Ανδρέα Παπανδρέου όταν αυτός βρέθηκε εξόριστος.
Όπως ανέφερε επίσης ο Joakim Palme,ο ίδιος ήρθε στην Κρήτη για πρώτη φορά με τον πατέρα του το 1979 και πως μέχρι και την τελευταία φορά που ο πατέρας του βρέθηκε στο νησί ένιωθε μεγάλη συγκίνηση και αγάπη για τον Μοχό και τους ανθρώπους του,προσθέτοντας ότι ο Ούλοφ Πάλμε επέλεγε συχνά να επισκέπτεται την Κρήτη για να παίρνει δύναμη που την είχε ανάγκη.
Ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε μεταξύ άλλων:«Με τον Ούλοφ Πάλμε μας συνδέουν πολιτικοί αγώνες, αγώνες για τις αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, παλεύοντας για την ειρήνη όπως την πρωτοβουλία των έξι , παλεύοντας ενάντια στο φασισμό την ξενοφοβία, το ρατσισμό.Για την εποχή που διανύουμε, θα έλεγε ο Ούλοφ Πάλμε, η δημοκρατία δεν είναι ένα σπορ για θεατές, αλλά είναι μια καθημερινή πάλη συμμετοχής ενεργών πολιτών».
Από την πλευρά του,ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ούλοφ Πάλμε Μανώλης Ζερβάκης,τόνισε ότι:«Αποτελεί μεγάλη στιγμή, η στιγμή των εγκαινίων αυτού του μουσείου, στη μνήμη ενός σπουδαίου πολιτικού, ενός πολιτικού άλλου ύψους που σήμερα εκλείπει. Το σπάνιο ήταν ότι αυτή η σπουδαία πολιτική μορφή, ήταν ταυτόχρονα και ένας σπουδαίος άνθρωπος, που αγαπούσε το Μοχό και ένιωθε πολύ κοντά στους ανθρώπους του».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης,Σταύος Αρναουτάκης,τόνισε ότι:«37 χρόνια μετά τη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε, απόψε στο Μοχό η μορφή του ηγέτη των δημοκρατιών ελευθεριών εξακολουθεί να συγκινεί και να φορτίζει συναισθηματικά ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας και βεβαίως της κοινωνίας της Κρήτης».Παράλληλα,ο κ.Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Ούλοφ Πάλμε για την ολοκλήρωση του μουσείου, το οποίο όπως ανάφερε «εδραιώνει τη θέση της Κρήτης στον τομέα του πολιτισμού και της νεότερης πολιτικής ιστορίας. Πρόκειται για μια σύγχρονη κοιτίδα της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας, που εναρμονίζεται με τη Στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας για την εφαρμογή μιας πολιτικής εξωστρέφειας για τον σύγχρονο πολιτισμό που στοχεύει στη σύνδεση του ελληνικού πολιτιστικού πεδίου με τα διεθνή ρεύματα και τεκταινόμενα και συγχρόνως στην ανάδειξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας στη διεθνή σκηνή».