Για κάτι παραπάνω 3 ώρες συνεδρίαζαν ΕΠΣΡ και εκπρόσωποι σωματείων του Ρεθύμνου στα γραφεία της Ένωσης για τα καίρια θέματα που χρίζουν άμεσης λύσης καθώς και να ψηφιστεί ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός αλλά και το αν υπάρχει περιθώριο πρόωρων εκλογών.
Η συνάντηση που έγινε σε ένα δημοκρατικό κλίμα με τις διαφωνίες οι οποίες υπήρχαν ανάμεσα στην ολομέλεια των ομάδων που αντιτίθεται στην παρούσα διοίκηση της ΕΠΣΡ και την ίδια την ποδοσφαιρική αρχή αλλά και τις συμφωνίες που είχαν μεταξύ τους σε άλλα ζητήματα, είχε ως αποτέλεσμα μια συνεδρίαση που πήρε χρόνο, που είχε “τα πάνω της” και “τα κάτω” της.
Γεγονός πάντως ήταν ένα… η υπερψήφισμη του διοικητικού και του οικονομικού απολογισμού με 19 ψήφους σε 20 σωματεία τα οποία παραστάθηκαν από τα 23 που είναι εγγεγραμμένα (δικαίωμα ψήφου δεν είχε ο ΑΟ Ψηλορείτης λόγω του ότι δεν είχαν αγωνιστικό τμήμα κατά την περσινή περίοδο).
Τα παριστάμενα σωματεία ήταν: Ασή Γωνιά, ΑΟ Επισκοπής, ΟΦ Αρμένων, Ποσειδώνας Γερανίου, ΑΕ Δόξα Πλατανέ, Αστέρας Περάματος, ΑΟ Σπηλίου, ΑΟ Άρης Ρεθ., Ρεθυμνιακός ΑΟ, ΑΟΝ Αστέρας Ρεθύμνου, Φλόγα Ρουστίκων, Λιβάδια ΑΟ, Τάλως Μελιδονίου, ΕΑΠ, ΑΓΣΣΝ Φοίνικας, Αρκάδι Αγγελιανών, ΑΟ Μελάμπων, Απόλλων, Ολυμπιακός Ρεθύμνου και ΑΟ Ψηλορείτης. Αυτά τα οποία δεν είχαν εκπροσώπους, άρα δεν ψήφισαν ήταν, ο Ερμής Ζ., ο Αετός Ανωγείων και ο ΑΟ ΡΕΑ.
Δύσκολο να γίνουν πρόωρες εκλογές
Τόσο ο πρόεδρος της Δόξας Πλατανέ Στέλιος Πιατάς-Παπαδάκης όσο και οι υπόλοιποι πρόεδροι των ομάδων, έκαναν λόγο για δημιουργία έκτακτης γενικής συνέλευσης προκειμένου να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές ούτως ώστε να μείνουν ή να αποχωρήσουν κάποια άτομα που έχουν κορεστεί στην ΕΠΣΡ προκειμένου να ξαναδουλέψει η μηχανή της διοίκησης της Ένωσης σε άλλα δεδομένα και σε νέα πρότυπα. Οι πρόωρες εκλογές φαντάζουν μια δύσκολη περίπτωση την δεδομένη χρονική στιγμή με την ολομέλεια πάντως να τονίζει ότι θα συσκεφθεί τις επόμενες μέρες.
Αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2025.
Οι προτεραιότητες της ΕΠΣΡ
Αρχικά, η Ένωση Ποδοσαιρικών Σωματείων Ρεθύμνου δια του προέδρου της Τίτου Χνάρη έκανε γνωστό τους σκοπούς τους οποίους έθεσε ως προτεραιότητα μέσα στην θητεία της όπου αυτοί ήταν: α) Σωστή εφαρμογή του ΚΑΠ, β) Υποχρεώσεις αγωνιστικές κ.α., γ) Εξυπηρέτηση σωματείων – ταμείου αρωγής, δ) Μικτές ομάδες, ε) Υποδομές – γυναικείο ποδόσφαιρο, στ) δημόσιες σχέσεις με αθλητικές αρχές, πολιτεία, θεσμικά όργανα και ζ) στόχοι της ΕΠΣ Ρεθύμνου όπως τη δημιουργία ενωσιακού γηπέδου.
Τα πλεονάσματα σε οικονομικό απολογισμό και στο ταμείο αρωγής
Η επίσημη τοποθέτηση της ΕΠΣΡ έκανε ανάλυση των παραπάνω περιεχομένων στεκόμενη και στο γεγονός ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες από τις διάφορες συγκυρίες που προέκυψαν, στον οικονομικό της απολογισμό παρουσίασε ένα πλεόνασμα της τάξης των 31.633.73 ευρώ αφού ο προϋπολογισμός για το 2023 ήταν 122.678 ευρώ.
Για το 2024 υπολογίζεται ότι ο προϋπολογισμός της ΕΠΣΡ σε έσοδα-έξοδα θα φτάσει τα156 χιλιάδες ευρώ (σ.σ. 156.733.73 ευρώ). Το δε ταμείο αρωγής τραυματισθέντων ποδοσφαιριστών έχει πλεόνασμα σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό 9.779.04 ευρώ.
Το γυναικείο ποδόσφαιρο και η Περιφέρεια Κρήτης
Κατόπιν έγινε λόγος για τις υποχρεώσεις των Μικτών ομάδων και σε ποιό αγωνιστικό επίπεδο έφτασαν σε Κ16 και Κ14 αντίστοιχα. Παράλληλα, έγινε αναφορά στο γυναικείο ποδόσφαιρο όπου η ΕΠΣΡ έχει κάνει αίτημα επιχορήγησης στην Περιφέρεια Κρήτης ποσού 15.000 ευρώ για αθλητικό υλικό γι’ αυτό και δόθηκε έμφαση στην βαρύτητα που έχει επιδείξει τόσο ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης όσο και η Αντιπεριφερειάρχης Εν. Ρεθύμνου κα Μαρία Λιονή.
Δεν έχει γίνει η παραχώρηση για το Ενωσιακό γήπεδο
Κατόπιν λόγος έγινε για το Ενωσιακό γήπεδο το οποίο έχει “κολλήσει”. Ένα σύγχρονο ενωσιακό γήπεδο που θα καλύπτει τις ανάγκες των Μικτών ομάδων αλλά και άλλων συλλόγων της περιοχής. Το Ενωσιακό γήπεδο έχει δρομολογηθεί να γίνει στο Καλονύκτι με απόφαση η οποία έχει κοινοποιηθεί στο δήμο Ρεθύμνου για την παραχώρηση του χώρου. Κάτι τέτοιο όμως, όπως αναφέρει η ΕΠΣΡ, δεν έχει γίνει για άγνωστους λόγους.
Ως γνωστό, από το 2004 είχαν ξεκινήσει εργασίες στο συγκεκριμένο γήπεδο όπως, η κατασκευή των αποδυτηρίων, οι κερκίδες και η διαμόρφωση του αγωνιστικού χώρου. Το επόμενο στάδιο θα ταν η στατικότητα της υφιστάμενης κατάστασης αλλά και η σύνταξη μελέτης ώστε να κατατεθεί στην Περιφέρεια και να χρηματοδοτηθεί κάτι για το ποίιο υπάρχει δέσμευση από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη.
Η ΕΠΣΡ θα απευθυνθεί στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συγκεκριμένα στον υφυπουργό αθλητισμου για την εξασφλάλιση επιπλέον πόρων για το ενωσιακό μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτης’ του υπουργείου εσωτερικών για αθλητικές υποδομές και αθλητικό κέντρο ποδοσφαίρου.
Οι άμεσες ανάγκες των γηπέδων
Στη συνέχεια της παρουσίασης από την ΕΠΣΡ, έγινε γνωστά για τα γήπεδα τα εξής:
1) Αυτό της Αμνάτου που δημιουργήθηκε από τον δήμο Ρεθύμνου το οποίο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει επίσημους αγώνες χάρη και στην αμέριστη και ουσιαστική συνεισφορά του μέλους της ΕΠΣΡ Γιώργου Κανακάκη αλλά και της τοπικής κοινότητας της Αμνάτου.
2) Το γήπεδο του Περάματος μετά την καταστροφική πλημμύρα του 2020 δεν έχει επανέλθει στην πρότερη μορφή του. Δυστυχώς, το θέμα έχει κωλυσιεργήσει καθώς, θα πρέπει να φτιαχθεί πρώτα ένα φράγμα που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του γηπέδου προκειμένου να μπορεί να “αποκρούσει” τα νερά του ποταμού που υφίσταται πλησίον του αθλητικού κέντρου. Αποτέλεσμα αυτού είναι, ο Αστέρας Περάματος, τα περίπου 250 παιδιά των ακαδημιών που αθλούνταν αλλά και το τμήμα στίβου του ΓΑΣ Περάματος να μένουν δίχως αθλητική “στέγη”.
3) Για τα γήπεδα Αρμένων και Γερανίου τονίστηκε ότι πρέπει να λάβουν αναβάθμιση σε χλοοτάπητα και ηλεκτροφωτισμό αντίστοιχα.
4) Στο γήπεδο Σελλίων χρίζουν άμεσες παρεμβάσεις στον αγωνιστικό και στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και κατάλληλο ηλεκτροφωτισμό.
5) Στο γήπεδο Ρουστίκων χρειάζεται βελτίωση στον ηλεκτροφωτισμό.
6) Η Σοχώρα χρειάζεται άμεσες και γενναίες παρεμβάσεις (κερκίδες, αποδυτήρια, φωτισμό, τουαλέτες και κυλικείο.
7) Το γήπεδο Μισιρίων, έχει ανάγκη από τουαλέτες.
8) Στο νεόδμητο γήπεδο του Τσεσμέ υπάρχει τέραστια δυνατότητα για δημιουργία πλείστων αθλητικών υποδομών όπως, γήπεδο 6Χ6, μπάσκετ, κυλικείο, πάρκινγκ κ.α..
Μεγάλη ανάπτυξη στις υποδομές
Ένα άλλο θέμα που θίχτηκε, όσον αφορά την απολογιστική έκθεση των πρωταθλημάτων των υποδομών, βάσει των συμμετεχόντων λιλλιπούτειων ποδοσφαιριστών, έγινε γνωστό ότι υπήρξε μία βελτίωση συμμετοχής της τάξης του 325% από το 2021 ως το 2024 με την υποσημείωση βέβαια ότι, το 2021 ήταν μια χρονιά lock down ελέω κορονοϊού όπου υπήρχε μεγάλη συστολή των οικογενειών να αφήσουν τα παιδιά τους ελεύθερα στους αθλητικούς χώρους.
Λοιποί προβληματισμοί και λύσεις
Λόγος έγινε (και δόθηκε στους εκπροσώπους των ομάδων) για τη βία και πως αυτή θα αντιμετωπιστεί, για τα προγράμματα των αγώνων που αλλάζουν κάθε τόσο κι όπου ταλαιπωρούνται ομάδες, προπονητές και παίκτες ενώ όπως τόνισε στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του ΣΔΠΡ Μιχάλης Βοσκάκης, μεγάλη βελτίωση έχει παρουσιαστεί στην προσπάθεια εξεύρεσης ικανού αριθμού διαιτητών σε όλα τα παιγνίδια με την παροχή βοήθειας βέβαια και από τους όμορους νομούς.