13 °C Rethymno, GR
22/03/2023

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΥΓΕΙΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Εγκρίθηκαν από το ΕΣΠΑ 9,6 εκ. ευρώ για το έργο του υπόγειου πάρκινγκ στους Τέσσερις Μάρτυρες

- Ταυτόχρονα υπάρχει προέγκριση χρηματοδότησης από το Ταμείο ανάκαμψης ύψους 10 εκ. ευρώ και ο δήμος θα καταβάλλει από ίδιους πόρους ποσό ύψους 4 εκ. ευρώ, αναφέρει ο δήμαρχος εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή

Θετικές εξελίξεις υπάρχουν για το μεγάλο έργο κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία των Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο, καθώς χθες εγκρίθηκε από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το ποσό των 9,6 εκ. ευρώ για την υλοποίηση σημαντικού μέρους του έργου.

Η απόφαση ένταξης που δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια αφορά την πράξη με τίτλο «Παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης στην περιοχή Τεσσάρων Μαρτύρων» που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον άξονα προτεραιότητας «Διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος – Προαγωγής της αποδοτικής χρήσης των πόρων (ΤΣ)».

Η απόφαση ένταξης φέρει την υπογραφή του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ Γεωργίου Ζερβού.

Με βάση την απόφαση ο δήμος Ρεθύμνης θα κληθεί να καταβάλλει ίδιους πόρους ύψους 4 εκ. ευρώ περίπου όπως εξήγησε ο δήμαρχος, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει ακόμα μια έγκριση για το ποσό των 10 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς έχουμε δυο χρηματοδοτικά εργαλεία: Το ένα που δημοσιεύτηκε στο Διαύγεια και αφορά στη χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 9,6 εκ. ευρώ και παράλληλα έχουμε έγκριση χρηματοδότησης του ποσού των 10 εκ. ευρώ απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο μας έχει προκρίνει (τη χρηματοδότηση). Συνολικά πρέπει να εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση 21 περίπου εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ και πρέπει και ο δήμος να βάλει από ίδιους πόρους το ποσό των 4 εκ. ευρώ περίπου, καθώς επειδή το πάρκινγκ έχει έσοδα, δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το συνολικό ποσόν. Είμαστε από τους πρώτους που εξασφαλίσαμε χρήματα και αυτή η χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική για εμάς. Είναι μια εξέλιξη που έγινε με τρόπο ταχυδακτυλουργικό από πλευράς δουλειάς και μεθόδευσης από τον δήμο και είμαστε πραγματικά πολύ ικανοποιημένοι».

Όπως αναφέρεται στη απόφαση ένταξης το έργο θα δημοπρατηθεί ως ενιαίο έργο με μία διακήρυξη και με τρεις διακριτές πηγές χρηματοδότησης, το ΥΜΕΠΠΕΡΑΑ και τους πόρους του δήμου Ρεθύμνου για το υπόγειο χώρο στάθμευσης από τη στάθμη 0 και κάτω και από το Ταμείο Ανάκαμψης από τη στάθμη 0 και πάνω. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης θα υλοποιηθεί σε ένα κύριο τεχνικό υποέργο και δύο συνοδευτικά υποέργα ως
εξής:

Τα υποέργα

Υποέργο 1: Παρεμβάσεις Αστικής Αναζωογόνησης στην περιοχή τεσσάρων Μαρτύρων: Υπογειοποίηση χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων περιλαμβάνει τον υπαίθριο χώρο στάθμευσης που βρίσκεται σήμερα στα νότια της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων το οποίο πρόκειται για ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης του Ρεθύμνου. Πιο συγκεκριμένα αφορά σε: Πλήρη υπογειοποίηση του χώρου στάθμευσης των αυτοκινήτων σε 2 στάθμες. Με την επέμβαση αυτήν προκύπτουν συνολικά 400 θέσεις στάθμευσης ΙΧ αυτοκινήτων. Η είσοδος-έξοδος γίνεται από την οδό Δασκαλάκη η κατεύθυνση της οποίας αντιστρέφεται, ώστε η πρόσβαση στον χώρο στάθμευσης να γίνει από την οδό Μοάτσου. Στη δυτική πλευρά της οδού Δασκαλάκη διαμορφώνεται λωρίδα αναμονής μέχρι την είσοδο της ράμπας καθόδου στο χώρο στάθμευσης.

Η κατακόρυφη επικοινωνία των υπογείων χώρων στάθμευσης γίνεται με τέσσερα κλιμακοστάσια των οποίων οι
απολήξεις οδηγούν εσωτερικά προς το πάρκο και προς τους περιβάλλοντες δρόμους. Το κλιμακοστάσιο προς την οδό Μοάτσου οδηγεί και στο δώμα του κτιρίου. (Από το πάρκο υπάρχει και εξωτερική πρόσβαση με ανοικτή κλίμακα).

Η χρηματοδότηση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα αφορά σε ποσοστό 69,9% του προϋπολογισμού του έργου
υπογειοποίησης του χώρου στάθμευσης, ποσοστό που έχει προκύψει από χρηματοοικονομική ανάλυση και το υπόλοιπο 30,1% θα χρηματοδοτηθεί από πόρους δήμου, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για τον σκοπό αυτό με απόφαση της οικονομικής επιτροπής του δήμου Ρεθύμνου.
Με βάση τη χρηματοοικονομική ανάλυση που έγινε ο δήμος θα πρέπει στο τελικό έργο να συνεισφέρει με το ποσό των 5.055.535,80€ και το οποίο θα δεσμεύεται αναλογικά κατ’ έτος από το 2023 και μέχρι ολοκλήρωσης του έργου σε βάθος πενταετίας (όσο υπολογίζεται να διαρκέσει το έργο). Με απόφασή της τον περασμένο Ιανουάριο η οικονομική επιτροπή έχει εγκρίνει τη δέσμευση του παραπάνω ποσού.

Υποέργο 2: Επίβλεψη Αρχαιολογίας: Η προς παρέμβαση περιοχή αφορά χώρο ο οποίος αποτελούσε την επέκταση του παλιού Οθωμανικού νεκροταφείου που είχε χωροθετηθεί εκτός των τειχών στη νότια πλευρά της ενετικής πόλης του Ρεθύμνου, το οποίο μετατράπηκε σε Δημοτικό Κήπο στη δεκαετία του 1920. Κρίθηκε απαραίτητο από την αρμόδια εφορεία Αρχαιοτήτων όπως αποτυπώθηκε στην έγκριση της μελέτης.

Υποέργο 3: Μετατόπιση δικτύων ΟΚΩ: Με το συγκεκριμένο υποέργο θα προχωρήσουμε στην μετατόπιση των δικτύων αποχέτευσης, ύδρευσης και ομβρίων της Δ.Ε.Υ.Α. Ρεθύμνου στην περιοχή παρέμβασης και γύρω από αυτή με τη ΔΕΥΑ Ρεθύμνου ως μοναδικό δικαιούχο.