17 °C Rethymno, GR
02/04/2023

Εγκρίθηκε από το ΚΑΣ η μελέτη φωτισμού του ενετικού λιμανιού του Ρεθύμνου

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η μελέτη φωτισμού του Ενετικού λιμένα Ρεθύμνης και πλέον ο φάκελος του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 170.000 ευρώ πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη συνεδρίαση το ΚΑΣ σε γραπτή δήλωσή της αναφέρει:

«Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε με τη θεώρηση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τον φωτισμό προσβασιμότητας μιας ενδιαφέρουσας ιστορικά περιοχής όπως το Ενετικό λιμάνι μας, χαρακτηρισμένης και ως Μνημείο Πολιτισμικής κληρονομιάς από το 1965. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν ολοκληρωθεί επεμβάσεις λειτουργικής και αισθητικής ανάπλασης-αναβάθμισης βάσει εγκεκριμένης μελέτης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με κυριότερη την απομάκρυνση ξύλινων κατασκευών και την τοποθέτηση ομπρελών αλλά και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων έξω από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ελευθερώνοντας το εξωτερικό κρηπίδωμα για περιήγηση πεζών. Παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», εξελίχθησαν μελέτες ανάδειξης του κτιρίου του παλιού Λιμεναρχείου ως προς αρχιτεκτονικά, στατικά και Η/Μ, ανάδειξης του Αιγυπτιακού Φάρου, της βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής Κιουλούμπαση, της διερεύνησης θέσεων χωροθέτησης εμπορικού λιμένα Ρεθύμνης εκτός αστικού ιστού. Το αντικείμενο της εν λόγω μελέτης είναι ο φωτισμός του Ενετικού λιμένα, του λιμενοβραχίονα και η αντικατάσταση των παλαιών φωτιστικών και ιστών στη διαδρομή περιπάτου των επισκεπτών της περιοχής με φωτιστικά LED. Η σπουδαιότητα της εγκεκριμένης μελέτης είναι αξιοσημείωτη μιας και εκτός από την αισθητική βελτίωση, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα ως προς την εξοικονόμηση παρουσιάζει ενδιαφέρον. Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο σαν φορέας διαχείρισης αναλαμβάνει μέσω επιμέρους μελετών να αναδείξει τη σπουδαιότερη περιοχή αρμοδιότητάς του και η εν λόγω μελέτη φωτισμού συμβάλλει τα μέγιστα σε αυτό. Με σύμμαχο τη μέριμνα της Διοίκησης και της Υπηρεσίας του ΔΛΤΡ, τη θετική εισήγηση της Τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας που η συνεργασία μας είναι άψογη και γόνιμη, αλλά και το ενδιαφέρον του υπουργείου Πολιτισμού η ωρίμανση της μελέτης προχώρησε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) με έγκρισή της το απόγευμα της 1ης Μαρτίου 2023. Οφείλω να επισημάνω και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου για την εξέλιξη της μελέτης αλλά και τη διάθεση διερεύνησης κονδυλίου χρηματοδότησής του και το Ρέθυμνο τον ευχαριστεί για αυτό».

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα του Λιμενικού Ταμείου, συμφώνα με την εγκεκριμένη μελέτη, ο διάδρομος για τον περίπατο των πεζών που έχει μεταφερθεί προς την πλευρά της θάλασσας αναδεικνύεται με τον κατάλληλο φωτισμό των νέων φωτιστικών. Με υπόγειο δίκτυο σωληνώσεων συστήνεται η όδευση στην άκρη της προβλήτας προς το διάδρομο περιπάτου, ενώ η τροφοδοσία γίνεται από το γενικό πίλλαρ ηλεκτροφωτισμού στην είσοδο του νέου λιμανιού. Παράλληλα η μελέτη συστήνει και προσθήκη νέων φωτιστικών. Οι δεσμίδες φωτός μέσω προβολέα θα αναδείξουν τον Αιγυπτιακό Φάρο και το σύνολο του λιμενοβραχίονα-καρνάγιο Ενετικού. Η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογία καθιστά το σύστημα απόλυτα ελεγχόμενο με συνεχόμενο έλεγχο καταναλώσεων αλλά και βλαβών – αστοχιών.

Σύμφωνα με την κυρία Ειρήνη Κουτσαλεδάκη:

«Με το έξυπνο σύστημα ελέγχου ηλεκτροφωτισμού επιχειρείται η άρτια ενσωμάτωση του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ενιαίου εικαστικού συνόλου στο τόσο ισχυρό τοπόσημό μας. Τα φωτιστικά που έχουν επιλεγεί και εγκριθεί από την τοπική Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΚΑΣ ταιριάζουν στο ύφος του τοπίου, υπακούουν στην τεχνολογική αρτιότητα διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα κατασκευής, βελτίωση απόδοσης του μέσω LED αλλά και απρόσκοπτη λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας. Μεγάλο στοίχημα η εξεύρεση χρηματοδότησης της προμήθειας νέων φωτιστικών και αντικατάστασης άλλων, μετά τις απαραίτητες εγκρίσεις της μελέτης φωτισμού, που όπως και τόσες άλλες με επιμονή, διερεύνηση και μεθοδικότητα θα πραγματοποιηθεί».