Την πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για τις δράσεις στο πλαίσιο του «Έτους Μίκης Θεοδωράκης», με αφορμή τα 100 χρονιά από τη γέννησή του ζητά, με ερώτησή της προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, η Λαϊκή Συσπείρωση.
Χαρακτηριστικά στην ερώτηση που υπογράφει ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλέκος Μαρινάκης, αναφέρει: «Όπως γνωρίζετε το 2025 έχει οριστεί ως «Έτος Μίκης Θεοδωράκης», με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Θεωρούμε επιβεβλημένο Περιφέρεια και Δήμοι της Κρήτης να προγραμματίσουν εκδηλώσεις που θα συμβάλουν στην ανάδειξη της ζωής και του έργου του μεγάλου δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη και του αδιαχώριστου δεσμού του με την Κρήτη, όπου «αναπαύεται» στο κοιμητήριο του Γαλατά, στα προγονικά του χώματα, στη γενέτειρά του, τα Χανιά, πλάι στους γονείς και τον αδελφό του, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.
Στην κατεύθυνση αυτή, ο «Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», έχει ήδη απευθύνει επιστολή στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης και τους Δημάρχους των Δήμων της Κρήτης, ενώ παρέχει προτάσεις και βοήθεια σε όλους τους φορείς της Κρήτης, προκειμένου να ανταποκριθούν στο υψηλό καθήκον και να τιμήσουν τον μεγάλο καλλιτέχνη.
Έχει ιδιαίτερη σημασία οι εκδηλώσεις που θα προγραμματιστούν να αγκαλιάσουν τη νεολαία, να δοθεί βάρος στην εκπαίδευση, ώστε η νέα γενιά να γνωρίσει τον Μίκη της Αντίστασης και των Αγώνων, της δημιουργίας και της μεγάλης Τέχνης. Tον Μίκη που κατόρθωσε να χωρέσει στο μεγαλειώδες έργο του όλο το έπος -μέρος του οποίου υπήρξε και ο ίδιος- της λαϊκής πάλης του 20ού αιώνα στη χώρα μας, τον καλλιτέχνη που έκανε τραγούδι τους πόνους και τους αγώνες του λαού.
Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται να προσδιοριστούν οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν άμεσα η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Κρήτης για την οργάνωση, υλοποίηση και προώθηση εκδηλώσεων για το «Έτος Θεοδωράκη». Να προσδιοριστούν με πολύ συγκεκριμένες και δεσμευτικές ενέργειες, με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης σε περιφερειακό και δημοτικά συμβούλια.
Η συζήτηση αυτή και η λήψη αποφάσεων στα συλλογικά όργανα Περιφέρειας και Δήμων καθίσταται αναγκαία και λόγω της μέχρι τώρα αναβλητικότητας, των υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα, σχετικά με τις ονοματοδοσίες και τις προσωνυμίες με το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε χώρους δημόσιου χαρακτήρα, για τις οποίες υλοποιήθηκαν μόνο δυο περιπτώσεις, και συγκεκριμένα η ονομασία «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημοτικού Θεάτρου Μαλεβιζίου και η ονομασία της ΠΕΟ Χανιά-Κολυμπάρι σε «Λεωφόρος Μίκη Θεοδωράκη» στους Δήμους Χανίων και Πλατανιά.
Επιπλέον, εκκρεμούν θέματα που αφορούν: την ολοκλήρωση των πολιτιστικών υποδομών που έχουν σχεδιαστεί και με τη συμμετοχή του ιδίου του Μίκη Θεοδωράκη. Πιο συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του «Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη» στον Γαλατά, στη βάση της μουσειολογικής μελέτης που έχει υποβληθεί το 2015 στον Δήμο από τον «Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη». Μουσείο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κεντρικό σημείο αναφοράς για τον Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από τη ζωή «με το παράπονο ότι δεν πρόφτασε να το δει τελειωμένο».
Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι το θέμα «Μίκης Θεοδωράκης» αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα για την Κρήτη,
Ρωτούμε ποιες θα είναι οι ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής:
• Για τις δράσεις και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για το «Έτος Μίκης Θεοδωράκης», 100 χρόνια από τη γέννησή του. Για το θέμα αυτό ζητούμε μια ειδική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και του Πρόεδρου του «Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργου Αγοραστάκη.
• Για τη δημιουργία και λειτουργία «Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη» στο πατρικό τους στον Γαλατά Χανίων».