Το δεδομένο και κάποιες φορές «ζωηρό» ενδιαφέρον των Ρεθεμνιωτών για διακοπές μακριά απ’ τη βάση τους, δεν μετουσιώνεται σε πράξεις. Παραμένει σε φιλολογικό… επίπεδο, για τους περισσότερους εν δυνάμει παραθεριστές. Οι περιορισμοί της πανδημίας, μολονότι και εφέτος ο κορονοϊός καλπάζει σε κρούσματα, άρθηκαν· προέκυψαν όμως άλλα ζητήματα: Η διστακτικότητα για τους κινδύνους μολύνσεων άφησε τη θέση της σε έναν άλλον σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα: την ακρίβεια. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, τα εισοδήματα συρρικνώνονται από τον πληθωρισμό, τα έξοδα πολλαπλασιάζονται, οι λογαριασμοί «τρέχουν» και πραγματικά ο μέσος πολίτης προσπαθεί να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες των πληρωμών του. Τα ταξίδια, αναπόφευκτα, έρχονται σε δεύτερη – μπορεί και σε έσχατη – μοίρα για αρκετούς. Τείνουν να γίνουν (κι αυτά) είδος πολυτελείας για το σύνολο των νοικοκυριών.
Οι εκτός Κρήτης προορισμοί απομακρύνονται για όσες και όσους θέλουν να «ξεσκάσουν» μερικές μέρες. Προτιμώνται πιο οικονομικές λύσεις, εντός του νησιού, όπου σίγουρα λείπουν τα ναύλα του πλοίου. Υπάρχουν, βεβαίως, οι βενζίνες που κι εκείνες έχουν ακριβύνει αρκετά.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στην κατηγορία των ταξιδιωτών σε άλλα μέρη της Ελλάδας συγκαταλέγονται ως επί το πλείστον ζευγάρια και όχι πολυμελείς οικογένειες, για ευνόητους οικονομικούς λόγους. Επιπλέον, παρατηρείται μία ισχυρή τάση για εναλλακτικούς προορισμούς, σε λιγότερο δημοφιλή μέρη στο εξωτερικό από αυτούς που σταθερά προγραμματίζουν και πραγματοποιούν τουλάχιστον ένα μακρινό ταξίδι, ετησίως.
Αυξημένο κατά 30% όλο το πακέτο
«Ενδιαφέρον υπάρχει, βέβαια έχουμε δύο προβλήματα: Οι τελευταίας στιγμής Έλληνες πελάτες που ψάχνουν να βρουν κάπου Πάρο, Μύκονο ή σε άλλους γνωστούς προορισμούς με λίγα διαθέσιμα κρεβάτια, ναι μεν θέλουν να πάνε παρά το ακριβό κόστος στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – αλλά δεν βρίσκουν διαθέσιμες κλίνες. Με τις ανατιμήσεις, υπάρχει μία διστακτικότητα και τελευταία στιγμή αποφασίζουν» λέει στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων νομού Ρεθύμνης Στράτος Μπερέτης.
«Δηλαδή, ενδιαφέρον παρατηρείται, έστω και με διστακτικότητα, αλλά δεν μετατρέπεται σε πραγματοποίηση ταξιδιού λόγω αύξησης του κόστους των ακτοπλοϊκών και της μικρής διαθεσιμότητας στους γνωστούς προορισμούς» εξηγεί.
Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της ακτοπλοΐας, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων έχει εκτινάξει τη λειτουργική δαπάνη ενός πλοίου στο 70%.
Στο «τσιμπημένο» μεταφορικό κόστος προστίθεται και η μη εύρεση δωματίων σε καλές τιμές. Γενικά το κόστος όλου του πακέτου για το εσωτερικό είναι πάνω από 30% (ναύλα και αύξηση στις τιμές στα ξενοδοχεία), πάντα συγκριτικά με την τελευταία φυσιολογική χρονιά, πριν τον κορονοϊό, που είναι το 2019.
Τα ταξιδιωτικά και τουριστικά γραφεία έχουν αρκετή κινητικότητα. Ωστόσο, από τις 10 ερωτήσεις οι δύο θα μετεξελιχθούν σε πράξεις, για να γίνει το επόμενο ουσιαστικό βήμα, σημειώνει ο κ. Μπερέτης, αναφερόμενος στον «κόσμο που υπάρχει στην Κρήτη και μπορεί να ταξιδέψει, γιατί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού ασχολείται με δουλειές που δεν μπορεί να τις αφήσει μέσα στη σεζόν και να φύγει».
Εναλλακτικοί προορισμοί
Άλλο μία αξιοπρόσεκτη τάση, που μας παραθέτει ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων νομού Ρεθύμνης, έχει να κάνει με τους ανθρώπους «που κάθε χρόνο πάνε ταξίδια αρχίζουν και στρέφονται πιο πολύ σε πιο εξειδικευμένους προορισμούς και πιο εναλλακτικούς. Κάποιος που κάθε χρόνο πάει ταξίδι στο εξωτερικό, θα προτιμήσει ένα προορισμό που δεν είναι και τόσο γνωστός. Δεν θα πάει Πράγα, Βιέννη ή Βερολίνο, θα στραφεί σε κάτι πιο μακρινό, ακόμα και πιο εξωτικό, πιο ξεχωριστό. Θα πάει να δει π.χ. στα Νησιά Φερόε.
Μιλάμε για τον μέσο ταξιδιώτη ο οποίος σταθερά κλείνει τις διακοπές του εκτός Ελλάδος. Οι εναλλακτικοί προορισμοί, χωρίς πολύ κόσμο, ενδεχομένως να οφείλονται και στην πανδημία του κορονοϊού: Μακριά από το συνωστισμό, αυτοί που κάνουν τέτοιες επιλογές εσχάτως μπορεί – πιο απομονωμένοι όπως θα είναι σε σχέση με παλιότερα – να αισθάνονται πιο ασφαλείς.
Το υψηλό κόστος για τις εκτός Κρήτης …εξορμήσεις, έχει ενισχύσει τον εσωτερικό τουρισμό.
«Μικρές αποδράσεις γίνονται κι αυτό μπορούμε να δούμε από τις εκδρομές που γίνονται στα νότια, στα ανατολικά του νησιού» σχολιάζει ο κ. Μπερέτης.
Για μία τετραμελή οικογένεια είναι πιο συμφέρουσα επιλογή ένα διήμερο – τριήμερο κάπου στην Κρήτη. Και για τις παρέες το ίδιο ισχύει: επιβιβάζονται στο ίδιο αυτοκίνητο και μοιράζονται τη βενζίνη.
Αντιθέτως, ο λογαριασμός ανεβαίνει πολύ σε ένα νησί των Κυκλάδων, κι ειδικά αυτή την περίοδο.
Μένουν στις… ερωτήσεις
«Ελάχιστο» έως και «μηδαμινό» είναι το ενδιαφέρον που εισπράττει ο κ. Νίκος Τριποδιανός, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου. «Υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, αλλά να κλείσουν, δεν κλείνουν. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον λόγω της κατάστασης, λόγω της οικονομικής στενότητας. Γιατί ο φόβος για τον κορονοϊό έχει ξεπεραστεί κάπως. Δεν ξέρω αν τις επόμενες μέρες αλλάξει κάτι. Αν περιμένουν όλοι τελευταία στιγμή για να κλείσουν τα εισιτήρια και τα ξενοδοχεία. Θα το δούμε».
Οι πιο αγαπημένοι προορισμοί των Ρεθεμνιωτών, γενικότερα των Κρητικών, για διακοπές μακριά από το νησί είναι οι Κυκλάδες (Σαντορίνη, Νάξος, Πάρος, Σύρος) και τα Κύθηρα, όπου παρέχεται άμεση ακτοπλοϊκή σύνδεση τους θερινούς μήνες.
Ο Ιούλιος παραδοσιακά ήταν ένας μήνας προετοιμασίας, σύμφωνα με τον κ. Τριποδιανό, καθώς εξετάζει τι συνέβαινε το 2019 και νωρίτερα.
«Άλλες χρονιές από τέλη Ιούνη με αρχές Ιούλη ξεκινούσαν να κλείνουν τα εισιτήρια, να ψάχνουν ξενοδοχεία. Το οργάνωναν νωρίς για να βρουν καλύτερες τιμές και το ξενοδοχείο που θα τους βόλευε, που τους συνέφερε» αναφέρει και συμπληρώνει: «Ο χρόνος των διακοπών δεν έχει αλλάξει, αλλά δεν είναι πολλοί που κλείνουν. Έχει μειωθεί ο κόσμος που έχει την ευχέρεια να πάει διακοπές. Κάποιοι ρωτάνε και για μέσα στην Κρήτη, όσοι έχουν μικρότερο μπάτζετ, για να γλιτώσουν τα ακτοπλοϊκά τα οποία έχουν ανέβει πάρα πολύ εφέτος λόγω της κρίσης».
Ενδεικτικά, ας δούμε τις τιμές για ένα ταξίδι στην κοντινή Σαντορίνη: Μόνο το εισιτήριο, πήγαινε – έλα, θα πάει 180 ευρώ το άτομο!
Για ξενοδοχείο Ιούλιο – Αύγουστο, εξαρτάται τι θέλει και τί θα βρει κάποιος. Στην καλύτερη περίπτωση, στην «καρδιά» του καλοκαιριού η βραδιά πάει 90-100 ευρώ το δίκλινο. Από εκεί και πέρα, να συμπεριλάβουμε και τα υπόλοιπα βασικά έξοδα, όπως αυτό της σίτισης, σε ένα ούτως ή άλλως πολύ ακριβό μέρος – από τα πιο ακριβά της χώρας, εκ των πραγμάτων.
Για οικογένειες ο παραπάνω λογαριασμός πολλαπλασιάζεται ανάλογα τα μέλη.
Για διακοπές εντός Κρήτης, ο κ. Τριποδιανός θα επισημάνει ότι προσφέρονται πιο οικονομικά πακέτα, ενώ υπάρχουν πιο πολλές επιλογές και πιο μεγάλα ξενοδοχεία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μοιράζεται στους δύο ακροτελεύτιους νομούς: τα γειτονικά Χανιά και το πιο απομακρυσμένο (από το Ρέθυμνο) Λασίθι. Υψηλή ζήτηση εκδηλώνεται παραδοσιακά για τον Άγιο Νικόλαο, την Παλαιόχωρα νότια των Χανίων, την Κίσσαμο και την Ιεράπετρα.
Και το Λουτρό Σφακίων συγκεντρώνει αρκετό κόσμο, αλλά η διαμονή εξασφαλίζεται πιο δύσκολα, όπως λέει ο κ. Τριποδιανός.
Τα Κύθηρα και οι Κυκλάδες
«Υπάρχει μία έντονη προσδοκία, αυτό το διάστημα, από τον κόσμο να ταξιδέψει και να ξεκουραστεί. Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε μετά το κλείσιμο των σχολείων και τη λήξη των Πανελληνίων για τα νησιά: Κυκλάδες – Κύθηρα. Είναι στα ίδια επίπεδα με το 2019, σίγουρα όχι πιο αυξημένο» μας είπαν από το ταξιδιωτικό γραφείο του κ. Μιχάλη Δανδουλάκη.
Πολλοί είναι εκείνοι που κάνουν χρήση του Κοινωνικού Τουρισμού.
Και καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ακρίβυναν, σε πρώτη φάση δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα κοιτάξουν αν μπουν σε πλοίο να το κάνουν για έναν προορισμό εδώ κοντά, σίγουρα πιο προσιτό οικονομικά, όπως για παράδειγμα τα Κύθηρα. Σε δεύτερο χρόνο, η κατηγορία του ξενοδοχείου θα κρίνει και το κόστος της διαμονής.
Τα Κύθηρα λοιπόν έχουν πάρα πολύ οικονομικό εισιτήριο και ξενοδοχεία πιο φθηνά σε σχέση με τις Κυκλάδες.
Όπως πληροφορηθήκαμε από το ταξιδιωτικό γραφείο του κ. Δανδουλάκη, για να πάει κανείς στο νοτιοανατολικότερο άκρο του συμπλέγματος των Επτανήσων θα χρειαστεί 13 ευρώ. Στον αντίποδα, για την Πάρο θα πρέπει να δαπανήσει αντίστοιχα 80 ευρώ! Η διαφορά είναι χαοτική. Αλλά όλα είναι θέμα γούστου.
«Για διακοπές εντός Κρήτης, οι άνθρωποι μιλούν απευθείας με τα ξενοδοχεία και δεν απευθύνονται στα τουριστικά γραφεία. Δεν έχουμε μεγάλη εικόνα, δεν έχουμε κάποιο πακέτο. Ως επί το πλείστον σε αυτές τις οι περισσότεροι κινούνται μόνοι τους. Σπάνια θα ρωτήσουν ένα τουριστικό – ταξιδιωτικό γραφείο για εντός Κρήτης» μας μεταφέρθηκε επίσης.
Τέλος, η μέση τιμή Ιουλίου – Αυγούστου σε ένα απλό κατάλυμα στη Νάξο είναι στα 70-90 τον Ιούλιο και 80-100 τον Αύγουστο, όπως μας γνωστοποίησε τουριστικός πράκτορας ενός νησιού που ανεβαίνει διαρκώς στις προτιμήσεις των Κρητικών τα τελευταία χρόνια. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση είναι τακτική.