Οι ζωγράφοι Γιώργος Χούντας και Ζωζεφίνα Φυρίγου, και η φωτογράφος Πόπη Σταυριανού, «πάντρεψαν» τις τέχνες τους και δημιούργησαν μια εξαιρετική εικαστική πρόταση την οποία παρουσιάζουν από το βράδυ της Τρίτης στο Ρέθυμνο, στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Οι τρεις καλλιτέχνες, μέσα από την εικαστική έκθεση «1 spot 3 dots», επιχειρούν να φέρουν σε επικοινωνία τον δικό τους δημιουργικό εσωτερικό κόσμο με το κοινό. Μοιράζονται την αγωνία για συνεχή ανατροφοδότηση και μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τις κοινές καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις.
Ποια είναι όμως τα ερεθίσματα που κινητοποιούν ξεχωριστά τον κάθε καλλιτέχνη; Από που εμπνέονται, τι επιθυμούν να αναδείξουν μέσα από τα έργα τους και ποια τα μηνύματα τους;
Όπως αναφέρει στα «Ρ.Ν.» ο εικαστικός Γιώργος Χούντας: «Πρόκειται για μια συνεργασία τριών καλλιτεχνών, ανάμεσα σε δυο ζωγράφους μπήκε και μια φωτογράφος… αυτό ήταν ένα τόλμημα, που νομίζω όμως ότι πήγε πολύ καλά. Είχαμε την πρόταση να κατέβουμε στο Ρέθυμνο, και ευχαριστούμε γι’ αυτό. Είναι ένας ωραίος τόπος για να γίνει κάτι. Η δουλειά μου συγκεκριμένα, είναι πιο πολύ τα μελάνια, υπάρχουν και γραφές μέσα στα έργα, τα οποία τελικά δεν αποκωδικοποιούνται. Η αφορμή να ασχοληθώ με αυτό ήταν ο χαμός του πατέρα μου. Ξεκίνησα αρχικά με μικρά σχέδια, και στην πορεία έγινε σαν μια κινούμενη γη∙ τα σημεία ενώθηκαν κι από τον απόλυτο κόσμο δημιουργούσαν κάτι νέο. Εκεί βρίσκεται για μένα η μαγεία, το έργο στο τέλος μπορεί να πάρει τον δικό του δρόμο, δουλεύει μόνο του και καταλήγεις να το ακολουθείς εσύ, όχι εκείνο εσένα. Μεταλλάσσεται, αλλάζει τρόπους έκφρασης. Είναι ωραίο το γεγονός πως δεν ξέρεις που θα σε πάει, και κάθεσαι να το παρατηρείς».
Από την πλευρά της η εικαστικός Ζωζεφίνα Φυρίγου μας εξηγεί: «Η δική μου δουλειά ξεκίνησε από το θέμα της Maha Amini στο Ιράν, της κοπέλας που δολοφονήθηκε επειδή τόλμησε να αφήσει τα μαλλιά της εκτός μαντίλας. Ταρακουνήθηκα, άρχισα να ψάχνω τα δρώμενα στον κόσμο, πλέον στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης δεν γίνεται να μην σε αφορά το τι γίνεται στην Ασία. Και βέβαια, προκύπτει το στοιχείο της θηλυκότητας, που μας αγγίζει όλες. Στα έργα μου χρησιμοποιώ χρώματα που παραδοσιακά θεωρούνται «γυναικεία», και στίγματα που θυμίζουν λουλούδια. Κάπως έτσι, ξεκίνησα να εξερευνώ την έννοια του τυχαίου, πράγματα που συμβαίνουν αναπάντεχα και τελικά καθορίζουν την ζωή μας. Εκτός από τα ζωγραφικά μου έργα, υπάρχει κι ένα ανάπτυγμα από σχοινί. Το σχοινί για μένα συμβολίζει τον μόχθο του ανθρώπου, υπάρχει σχεδόν από την εμφάνιση του∙ όταν ξεκίνησε να προσπαθεί να περισώσει πράγματα, να τα κουβαλήσει, να τα περιχαρακώσει. Τα δένει με κόμπους, προσπαθεί να τα πάρει μαζί του, άλλα μπαίνουν σε αυτό το πλαίσιο και άλλα μένουν πίσω. Είναι ατελείωτο, γιατί αφήνω το ενδεχόμενο να φανεί. Απεικονίζει την τυχαιότητα της ζωής κι όλων των πιθανών προεκτάσεων».
Η φωτογράφος Πόπη Σταυριανού, μας «ξεναγεί» στο δικό της πρότζεκτ, λέγοντας: «Το φωτογραφικό μου πρότζεκτ διαπραγματεύεται την ελευθερία και την απαξίωση της φύσης. Στα χρόνια της πανδημίας, ένα συγγενικό μου πρόσωπο που πριν 30 χρόνια είχε φέρει μια λούτρινη τίγρη από την Κίνα, κατά τύχη μέσα από μία σειρά συμβάντων, την εντόπισε ξανά σε έναν κάδο ανακύκλωσης. Την ίδια περίοδο, διάβασα σε ένα άρθρο πως οι περισσότερες τίγρεις είναι φυλακισμένες, παρά ελεύθερες. Ο παραλληλισμός ήταν πολύ σημαντικός, ένιωσα έκπληξη και ταραχή. Ο εγκλεισμός των ανθρώπων και η αιχμαλωσία που βιώνουν οι τίγρεις, στάθηκαν η αφορμή, πολύ αυθόρμητα, να ξεκινήσει το πρότζεκτ «Είμαι η Τίγρης όταν δεν είμαι εγώ». Στην συνέχεια του, αγόρασα και μία μάσκα μιας τίγρης την οποία φορούσαν διάφορα φιλικά και μη πρόσωπα, ξεκινώντας ένα παιχνίδι όπου ο ρόλος του ζώου ήταν να βρίσκεται κοντά στους ανθρώπους, αλλά η θέση του ήταν στην άγρια φύση. Επέλεξα να φωτογραφίσω τα μοντέλα σε μέρη που κάποτε ήταν κατακλεισμένα από πράσινο και πλέον είναι βιομηχανικές πεδιάδες, για να τονίσω την αντίθεση και την επιθυμία για επιστροφή στη φύση. Εν ολίγοις, το ζητούμενο για εμένα είναι η ελευθερία, και η επιθυμία μου να φτάσουμε σε ένα επίπεδο πνευματικότητας, πολιτισμού, σεβασμού, και δυνατής αγάπης ανάμεσα στους ανθρώπους και τα ζώα».
Η εικαστική έκθεση «1 spot 3 dots» τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου, και θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου 2023. Είναι επισκέψιμη καθημερινά, τις ώρες 18:00-22:00.