Των ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΣΑΜΠΑΛΗ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΟΥΝΤΟΥΝΙΩΤΗ
Πολλά ακούμε και διαβάζουμε για τα απολιθώματα, την ιστορία τους, τους δεινόσαυρους μέσα από φωτογραφίες σε βιβλία αλλά και εκθέματα στα μουσεία όπως αυτό του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου. Πλέον όμως με την αξιοποίηση της τεχνολογίας υπάρχει δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία, ταξιδεύοντας στην ιστορία των απολιθωμάτων τα τελευταία 70 εκατομμύρια χρόνια. Την ευκαιρία αυτοί είχαν όσοι βρεθήκαν χθες το πρωί στον χώρο του Παλαιοντολογικού μουσείου Ρεθύμνου, αλλά και σήμερα από τις 10:30 – 13:30.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παρουσίαση της εξέλιξης και διαμόρφωσης του κόσμου, στο πλαίσιο των δράσεων του πρότζεκτ με τίτλο «Palaeoscope» όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας και να μεταφερθούν σε ένα ταξίδι 70 εκατομμυρίων χρόνων πριν, στην εικόνα της Ελλάδας της εποχής των δεινοσαύρων.
Η «ζωντανή» εικόνα που αντικρίζει όποιος ζήσει την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας, δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε εκείνες τις εποχές, και βιώνει τις συνθήκες άμεσα, αληθινά και έγκυρα. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για μάθηση, μέσα από τον οποίο τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπορούν να κατανοήσουν πραγματικά την κάθε περίοδο. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει την απόλυτη εμπειρία γνώσης, της σταδιακής διάπλασης του τόπου και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας μέσα από την προσομοίωση του περιβάλλοντος κάθε περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα το απόγευμα στις 19:30, θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες στο Παλαιοντολογικό μουσείο, από σπουδαίους επιστήμονες – παλαιοντολόγους που θα αφορούν το παρελθόν της Ελλάδας από την προϊστορία μέχρι την εξέλιξή της στην πάροδο εκατομμυρίων χρόνων, στους ιστορικούς χρόνους. Οι ομιλητές της εκδήλωσης, Ασημίνα Αντωναράκου και Γεώργιος Λύρας, μίλησαν στα «Ρ.Ν» για τη δράση του μουσείου και τις ομιλίες τους.
Η Ασημίνα Αντωναράκου, είναι καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα πραγματοποιήσει την ομιλία με τίτλο: «Ψηφιακοί προϊστορικοί κόσμοι: ανάπτυξη και δημιουργία εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας για την παρουσίαση της προϊστορίας». Ερωτώμενη για την αυριανή εκδήλωση, μας απαντά: «Πρόκειται για μία εκδήλωση του μουσείου ενημερωτική, κοινωνική αλλά κατά βάση εκπαιδευτική. Στο πλαίσιο αυτό ήρθαμε να παρουσιάσουμε το έργο μας καθώς ο χώρος εδώ είναι μοναδικός∙ συνδυάζει την ύπαρξη των απολιθωμάτων, των παλαιοντολογικών ευρημάτων της Κρήτης, με αυτό που εμείς δημιουργήσαμε. Αυτή την εξέλιξη και την αλληλουχία των γεγονότων με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Θα παρουσιάσουμε αυτά τα απολιθώματα στην ουσία «ζωντανά», το πως κινούνται, πως περπατούν, σε ποιο περιβάλλον ζουν, διότι ναι μεν υπάρχουν σε φωτογραφίες, και μπορείτε να δείτε ατελείωτες ομιλίες για το πως ήρθανε, που ζούσανε, αν ήταν θερμό ή ψυχρό το περιβάλλον, αλλά δεν μπορεί κανείς να φανταστεί το πως περπατούσαν και το πως ήταν η στεριά που περπατούσαν αυτά τα ζώα. Και φυσικά, είναι και η απεικόνιση της θάλασσας».
Και συμπληρώνει λέγοντας: «Ξεκινάμε από τα 70.000.000 χρόνια πριν, και διανύουμε ένα ταξίδι μέχρι το σήμερα, ένα τεράστιο ταξίδι μέσα σε λίγα μόλις λεπτά, αυτό είναι πολύ βασικό. Το ταξίδι δεν μπορείς να το διαβάσεις και να το κατανοήσεις σε κανένα βιβλίο, σε καμία ομιλία και κανένα βίντεο ή φωτογραφία, αν δεν το δεις να κινείται πραγματικά. Εμείς επιλέξαμε κάποιες περιόδους σημαντικές στις οποίες είχαμε τις μεγάλες αλλαγές, τόσο στην γεωμορφολογία του εδάφους, αλλά και οικολογικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις, ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε όλο αυτό το κενό που υπάρχει ανάμεσα σε αυτά τα 70.000.000 χρόνια. Είναι κάτι εντελώς ενδεικτικό, και πραγματικό όσο γίνεται, και δείχνει αυτή την αλληλουχία των γεγονότων και την παρουσία- απουσία των ζώων».
Η ομιλία του Γεώργιου Λύρα φέρει τον τίτλο «Παλαιοσκοπείο: Παρουσίαση των απολιθωμένων ζώων της Ελλάδας από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων έως την εποχή των παγετώνων». Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο χώρος του μουσείου με τα απολιθώματα είναι ιδανικός και απόλυτα ταιριαστός με τις ομιλίες τους. «Οι ομιλίες μας αναφέρονται στην ιστορία της εξέλιξης της ζωής στην Ελλάδα. Έμφαση θα δοθεί στην Κρήτη, καθώς η εκδήλωση λαμβάνει χώρα εδώ, οπότε και θα δούμε τι προϊστορικά ζώα έζησαν στο νησί και πως εξελίχθηκε η Ελλάδα γενικότερα από τα 70 εκατομμύρια χρόνια μέχρι και σήμερα».
Σύμφωνα με τον κ. Λύρα χρειάζονται τέτοιου είδους δράσεις και «η παλαιοτέχνη είναι ο πιο καλός και δυνατός τρόπος για να μεταδοθεί η επιστημονική πληροφορία». Δίνοντας μας ένα παράδειγμα, προσθέτει: «Σκεφτείτε το εξής, τον Τυραννόσαυρο Ρεξ τον ξέρουν όλοι, πόσοι έχουν όμως διαβάσει ένα βιβλίο για αυτόν; Κανένας. Όλοι τον γνωρίζουν από τον κινηματογράφο, από τις ζωγραφιές, από τις απεικονίσεις. Οπότε σκεφτήκαμε να μεταφέρουμε αυτή την επιστημονική πληροφορία που έχουμε εμείς σαν επιστήμονες – παλαιοντολόγοι στον κόσμο, και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι μέσα της εικόνας, της παλαιοτέχνης».
Εμβαθύνοντας περισσότερο σημειώνει: «Δημιουργήσαμε περιβάλλοντα που αφορούν την Ελλάδα. Δεν συμπεριλάβαμε τόσο για τους δεινόσαυρους επειδή δεν είχαμε στην χώρα μας. Ξεκινήσαμε με την θάλασσα της εποχής των δεινοσαύρων γιατί την εποχή που ζούσαν δεινόσαυροι στη Γη, η Ελλάδα ήταν κάτω από την θάλασσα. Φτιάξαμε λοιπόν αρχικά την θάλασσα με ζώα που έζησαν πριν από 70.000.000 χρόνια εκεί, καθώς από την συγκεκριμένη εποχή έχουμε πάρα πολλά απολιθώματα από ζώα, όπως μαστόδοντες και μαχαιρόδοντες. Συνεχίσαμε με την εποχή των παγετώνων όπου είχαμε τα μαμούθ και είναι μια εμβληματική εποχή, και αμέσως μετά ακολούθησε μια εποχή με περιβάλλον παρόμοιο με το σημερινό, απλώς με περισσότερα ζώα. Συμπεριλάβαμε τις δύο πιο χαρακτηριστικές εποχές της Αθήνας, την κλασική χρυσή εποχή του Περικλή, και την Αθήνα στα μέσα του 19ου αιώνα όπου ακόμα έμοιαζε με ένα χωριό, μόλις είχε αρχίσει να μεγαλώνει».
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη. Οι δράσεις βασίζονται στο έργο Palaescope, στο πλαίσιο της δράσης Ερευνώ – Καινοτομώ – Δημιουργώ, που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠΑνΕΚ.