Τη δεύτερη φουρνιά των διεθνών φοιτητών του για το ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ψυχική Ανθεκτικότητα σε Εκπαιδευτικά Πλαίσια» (Erasmus Mundus Joint Master Degree Resilience in Educational Contexts Flourish Programme), υποδέχτηκε την Παρασκευή το πρωί το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην αίθουσα της Συγκλήτου.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί από το 2024 η Μονάδα Σχολικής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μάλτας, το Πανεπιστήμιο της Λισσαβόνας και το Πανεπιστήμιο Stefan Cel Mare, Suceava, στη Ρουμανία. Οι 20 φοιτητές που θα περάσουν το τρέχον, θερινό ακαδημαϊκό εξάμηνο του 2025 στο Ρέθυμνο, προέρχονται από χώρες κυρίως εκτός Ευρώπης, από Ηπείρους όπως η Ασία, η Αφρική και η Λατινική Αμερική. Θα εκπαιδευτούν πάνω στο αντικείμενο της ψυχικής ανθεκτικότητας, ενός πρωτότυπου και επίκαιρου επιστημονικού πεδίου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στα «Ρ.Ν.», ο Αναστάσιος Ματσόπουλος, διευθυντής στη Μονάδα Σχολικής Ψυχολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και διδάσκων του προγράμματος. Οι φοιτητές ενημερώθηκαν για τις πολιτικές του Πανεπιστημίου, για το σύνολο των φοιτητικών θεμάτων που αφορούν την τοπική ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς και για τη λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών που βρίσκονται στη διάθεσή τους. Επιπλέον, περιηγήθηκαν στους χώρους της Πανεπιστημιούπολης στου Γάλλου.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδοτικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τέσσερα χρόνια, καλύπτοντας υποτροφίες φοιτητών, έξοδα των διδασκόντων και λοιπές λειτουργικές δαπάνες. Το ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό είναι το πρώτο και το μοναδικό στο πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενισχύοντας την εξωστρέφεια του ανωτάτου ακαδημαϊκού ιδρύματος. Παράλληλα, θέτει τις βάσεις για πιθανή εκπόνηση μελλοντικών, αυτοχρηματοδοτούμενων, αντίστοιχων προγραμμάτων από το ίδιο το Πανεπιστήμιο, εξασφαλίζοντας την αυτονομία του και επιτρέποντας ακόμα και πιο διευρυμένες ακαδημαϊκές δράσεις, γεγονός που αποτελεί και τον τελικό του στόχο, σύμφωνα με τον κ. Ματσόπουλο.
«Να χτίσουμε γνώσεις και δεξιότητες στο αντικείμενο της ψυχικής ανθεκτικότητας»
Η δεύτερη χρονιά υλοποίησης του καινοτόμου μεταπτυχιακού για την ψυχική ανθεκτικότητα έρχεται ως φυσική, επακόλουθη συνέχεια της πρώτης επιτυχημένης πορείας που χάραξε πέρυσι, με στόχο να διευρύνει το γνωσιακό επίπεδο των συμμετεχόντων φοιτητών και να αναπτύξει νέες δεξιότητες σχετικά με το αντικείμενο σπουδών του. Ο κ. Ματσόπουλος ανέφερε: «Υποδεχτήκαμε τη δεύτερη φουρνιά, τη δεύτερη ομάδα φοιτητών Erasmus Mundus, σε ένα από κοινού μεταπτυχιακό με άλλα Πανεπιστήμια και ιδιαίτερα καινοτόμο, με θέμα την ψυχική ανθεκτικότητα. Είναι η δεύτερη χρονιά που το τρέχουμε. Η πρώτη ομάδα, ήδη προχώρησε και βρίσκεται σε πορεία ολοκλήρωσης της φοίτησής της και αυτό το εξάμηνο θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο οι φοιτητές μας, με διαφορετικούς καθηγητές και με στόχο να χτίσουμε περισσότερες δεξιότητες και γνώσεις πάνω σε αυτό το αντικείμενο της ψυχικής ανθεκτικότητας».
Συνολικά 20 φοιτητές, κυρίως προερχόμενοι από χώρες εκτός Ευρώπης, συμμετέχουν στο ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει πρωτότυπα μαθήματα, όχι μόνο στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αλλά και στα υπόλοιπα συνεργαζόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Οι φοιτητές, όπως τόνισε ο κ. Ματσόπουλος, το προηγούμενο εξάμηνο βρίσκονταν στη Μάλτα και μόλις επικυρώθηκε η βαθμολογία των μαθημάτων τους ξεκινούν τη φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: «Υποδεχτήκαμε 20 φοιτητές από πολλά μέρη και εκτός Ευρώπης ακόμα, οι περισσότεροι προέρχονται από Ασία, Λατινική Αμερική, Αφρική κ.λπ. Δεν υπάρχουν Έλληνες. Το μεταπτυχιακό προσφέρει καινοτόμα μαθήματα, οπότε αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ακόμα και με καθηγητές που έρχονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, από άλλα Πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, το Πανεπιστήμιο από τον Καναδά και όχι μόνο»
«Το πτυχίο θα είναι υπογεγραμμένο και από τους τέσσερις πρυτάνεις»
Μία πολύ καλή διαφήμιση, τόσο για το έργο που παράγεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όσο και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια, είναι το μεταπτυχιακό, το οποίο αποτελεί και το πρώτο ξενόγλωσσο πρόγραμμα Κοινωνικών Επιστημών που φιλοξενείται στην Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Ματσόπουλο: «Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το μεταπτυχιακό είναι το πρώτο Erasmus Mundus Κοινωνικές Επιστήμες, που έχουμε εδώ στο Πανεπιστήμιο μας. Είναι ένα πολύ προοδευτικό και σύγχρονο πρόγραμμα και μακάρι να έρθουν και άλλα. Βάζει ένα διεθνές στίγμα για το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κυρίως για το γνωστικό αντικείμενο της ψυχικής ανθεκτικότητας, αλλά όχι μόνο. Μία πολύ καλή διαφήμιση της δουλειάς που γίνεται και στο δικό μας Πανεπιστήμιο και με τα άλλα».
Οι σωστά δομημένοι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους διδάσκοντες του προγράμματος στα τέσσερα Πανεπιστήμια αποτελούν κλειδί για τη διατήρηση του υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου του μεταπτυχιακού, με τις δια ζώσης και εξ αποστάσεως συναντήσεις τους να εξασφαλίζουν την προσφορά ανανεωμένων προγραμμάτων σπουδών σε κάθε ίδρυμα. Ο κ. Ματσόπουλος υπογράμμισε: «Υπάρχει ένα κονσόρτσιουμ που αποτελείται από συναδέλφους από τα τέσσερα Πανεπιστήμια, οπότε συντονιζόμαστε, κάνουμε συναντήσεις, έχουμε συνομιλίες, βρισκόμαστε ακόμα και διά ζώσης κάποιες φορές, συντονίζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών, τις δυσκολίες που υπάρχουν, τα νέα πράγματα που πρέπει να έχουμε υπόψη για τους φοιτητές, ώστε τα μαθήματα να προσφέρουν κάτι καινούργιο στους φοιτητές και να μην υπάρχει επαναλαμβανόμενη κάλυψη», ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι η συνεργασία επεκτείνεται και σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο, με διαρκή επικοινωνία ανάμεσα στις γραμματείες των Πανεπιστημίων και τους διοικούντες των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Στόχος η αυτονομία και η αυτοχρηματοδότηση»
Με τους πρώτους φοιτητές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα να βρίσκονται στην τελική ευθεία για την αποφοίτησή τους, βρισκόμενοι αυτή τη στιγμή στη φάση της συγγραφής και εκπόνησης της διπλωματικής τους εργασίας, ο κ. Ματσόπουλος ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί καθολική επιτυχία στους απόφοιτους, παρότι το μεταπτυχιακό είναι απαιτητικό και οι χρόνοι πολύ συμπιεσμένοι. Σε δεύτερο χρόνο και σε μία μακροχρόνια φιλόδοξη βλέψη, το μεταπτυχιακό στοχεύει στην απεξάρτηση του από τα Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και στην εξασφάλιση συνθηκών αυτοχρηματοδότησης: «Στόχος να συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα και ενδεχομένως να υποστηριχθεί από τα ίδια τα Πανεπιστήμια, γιατί τώρα χρηματοδοτείται από την ΕυρωπαΪκή Ένωση για τέσσερα χρόνια. Να είναι αυτόνομο και αυτοχρηματοδοτούμενο, αυτός είναι ο τελικός μας στόχος», κατέθεσε ο κ. Ματσόπουλος.
«Να οδηγηθούμε από την ευαλωτότητα στην ψυχική ανθεκτικότητα»
Η ψυχική ανθεκτικότητα, ιδίως στα εργασιακά περιβάλλοντα, που αποτελεί το αντικείμενο του προγράμματος, είναι μία καινοτόμα προσέγγιση στον κλάδο της εκπαίδευσης, επιχειρώντας να διαμορφώσει μία νέα γενιά ερευνητών, με σημαντικές δεξιότητες. Ο ψυχικά ενδυναμωμένος εργαζόμενος είναι σε θέση να υποστηρίζει τους ευάλωτους και να ξεπερνάει τις δυσκολίες, όπως σημείωσε ο κ. Ματσόπουλος: «Με τις τόσες πολλαπλές κρίσεις που περνάνε οι κοινωνίες και ο κόσμος γενικότερα το κομμάτι της ψυχικής ανθεκτικότητας, ιδιαίτερα στα εκπαιδευτικά πλαίσια, στα σχολεία και στην κοινότητα είναι πάρα πολύ σημαντικό και προσπαθούμε να χτίσουμε τη νέα γενιά διεθνών ερευνητών, ψυχολόγων, εκπαιδευτικών και κοινωνικών λειτουργών, για να έχουν δεξιότητες και γνώσεις, ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους, που ενδεχομένως να είναι ευάλωτοι ή έχουν κάποιες δυσκολίες και να τις ξεπεράσουν, για να μην καταλήξουμε στην παθολογία, να οδηγηθούμε από την ευαλωτότητα στην ψυχική ανθεκτικότητα».