28 °C Rethymno, GR
30/09/2022

ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Εισαγγελέας Αρείου Πάγου: Η επίθεση εις βάρος των Γερμανών τουριστών μπορεί να βλάψει την εικόνα της χώρας

Στις 5 τα ξημερώματα και κατόπιν συνεννόησης των συνηγόρων τους με τις αστυνομικές αρχές Ρεθύμνου,παραδόθηκαν σε κλιμάκιο αστυνομικών σε περιοχή του Μυλοποτάμου,οι δυο άνδρες από τον Μυλοπόταμο που κατηγορούνται για την καταδίωξη και επίθεση εις βάρος οικογένειας Γερμανών τουριστών στο περιστατικό που σημειώθηκε στο Πέραμα το πρωί της περασμένης Παρασκευής.Ο ένας εξ αυτών,ο 38χρονος οδηγός του οχήματος συνελήφθη καθώς την Δευτέρα είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του η Ανακρίτρια Ρεθύνου αφού ο Εισαγγελέας είχε ασκήσει εναντίον του δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και επιπλέον για επικίνδυνη οδήγηση,πρόκληση σωματικών βλαβών και για παράβαση του νόμου περί όπλων.Ο δεύτερος,συνοδηγός στο όχημα,στον οποίο ασκήθηκε δίωξη για αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα δεν συνελήφθη.

Το μεσημέρι,ο 38χρονος οδηγήθηκε ενώπιον της Ανακρίτριας Ρεθύμνου ωστόσο ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή στις 12.30.

Εν τω μεταξύ,στην υπόθεση παρενέβη ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.Με παραγγελία του στην Ανακρίτρια Ρεθύμνου,ζητεί -ως έχει δικαίωμα- να διεξαχθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα και με πληρότητα η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σύμφωνα με το άρθρο 32 (εδάφιο Γ) του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.Και αυτό διότι σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Α.Π.η υπόθεση παρουσιάζει εξαιρετική σοβαρότητα τόσο εξαιτίας του χρόνου που τελέστηκε, δηλαδή εν μέσω τουριστικής περιόδου όσο και εξ αιτίας του τόπου δηλαδή της Κρήτης που αποτελεί προορισμό διακοπών για τουρίστες από όλο τον κόσμο και το περιστατικό μπορεί να βλάψει την εικόνα όχι μόνο της Κρήτης αλλά όλης της χώρας μέσω δυσμενών αναφορών στο εξωτερικό για την επίθεση που δέχτηκαν τουρίστες ενώ έκαναν τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με το νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Ν. 4620/2019):«Η ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα εφετών, που έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας εφετών, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που ενήργησε, είτε αρχειοθετεί την υπόθεση, εφόσον στο μεταξύ ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών δεν έχει κινήσει την ποινική δίωξη για την ίδια πράξη, είτε παραγγέλλει να κινηθεί η ποινική δίωξη. Το ίδιο δικαίωμα, χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων, έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί επίσης σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης ή επί κακουργημάτων του 19ου κεφαλαίου του Ειδικού Μέρους του Ποινικού Κώδικα να διατάσσει την διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

Για …ανύπαρκτη υπόθεση κάνει λόγο ο συνήγορος του 38χρονου

Ως τραβηγμένη από τα μαλλιά και αυθαίρετη, χαρακτήρισε την δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ο συνήγορος του 38χρονου Διονύσης Βέρρας κάνοντας λόγο για περιστατικό που κακώς πήρε υπερβολικές διαστάσεις αφού κατά την άποψη του πρόκειται για μια …ανύπαρκτη υπόθεση.

«Είναι ένα βιοτικό συμβάν στο οποίο έχει δοθεί μία διάσταση που κατά την άποψή μου είναι εξαιρετικά μεγάλη και υπερβολική. Η δίωξη που έχει ασκηθεί είναι απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Και μόνο ο χαρακτηρισμός της δίωξης είναι σαφής, ότι η υπόθεση είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά.Από πού προήλθε η απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης; Αυτή η υπόθεση είναι αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Σε μεγάλο βαθμό η δίωξη είναι αυθαίρετη με αυτόν τον νομικό χαρακτηρισμό που έχει δοθεί.

Όλη η Ελλάδα ασχολείται με μία ανύπαρκτη υπόθεση. Όλοι αυτοί που τη μεγαλοποιούν, ας σκύψουν στη δικογραφία για να δουν τι έγινε πραγματικά.

Είναι ένα περιστατικό το οποίο αν είχε συμβεί μεταξύ δύο Ελλήνων σήμερα δεν θα ασχολείτο κανένας. Θα ήταν μία υπόθεση, σας το λέω ευθέως με την εμπειρία μου, αρμοδιότητας ενός Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Ένα απλό πλημμέλημα θα ήταν. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο. Αυτή είναι η πραγματικότητα σε σχέση με αυτό καθαυτό το βιοτικό συμβάν και τις διαστάσεις που έχει λάβει, κατά την άποψή μου, ανεπίτρεπτα.Διαπλάθεται κάτι χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα τίποτα.

Ελπίζω ότι η ψυχραιμία και η σύνεση θα κυριαρχήσει. Όλα τα πράγματα θα πάρουν την πορεία τους στη διάσταση που τους πρέπει» δήλωσε στα ΜΜΕ ο κ.Βέρρας ενώ λέγοντας πως ο εντολέας του εμφανίστηκε αυθόρμητα στις αστυνομικές αρχές πρόσθεσε:«Το ότι ο ίδιος ο βασικός κατηγορούμενος εμφανίζεται αυθόρμητα, αυτό είναι δηλωτικό ότι δεν έχει να φοβηθεί στην πραγματικότητα τίποτα, γιατί ο άνθρωπος δεν έχει κάνει τίποτα από αυτό που έχει πάρει τη διάσταση όπως έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα».

Σχετικά με τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά που αποδίδονται στην κακουργηματικού χαρακτήρα πράξη,ο κ.Βέρρας δήλωσε πως δεν στέκουν,λέγοντας:« Ξέρετε ποια είναι η έννοια του ρατσιστικού; Όταν εγώ συμπλέκομαι με κάποιον γιατί έχω να κάνω με την ιδιότητά του, έχω να κάνω με το φύλο του, έχω να κάνω με το χρώμα του και πάει λέγοντας. Όταν όμως δύο αυτοκίνητα συμπλέκονται, όταν δεν ξέρεις ποιος είναι αυτός που οδηγεί,τότε δεν υπάρχουν ρατσιστικά στοιχεία».

Ο 38χρονος δια του συνηγόρου του αρνείται ότι απείλησε με μαχαίρι τους Γερμανούς και επίσης υποστηρίζει ότι δέχτηκε επίθεση και ο ίδιος ενώ προς απόδειξη θα ζητήσει ιατροδικαστική εξέταση καθώς ισχυρίζεται ότι φέρει φέρει ρινικό κάταγμα.