19 °C Rethymno, GR
31/03/2023

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΥΟ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ

Έιζα Τζέννινγκς: Βοήθησε να σωθούν πάνω από 300.000 πρόσφυγες

Μα πόσοι τον θυμούνται πια;

Μια νέα πρωτοβουλία του αντιστρατήγου ε.α κ. Νίκου Σαμψών δίνει περιεχόμενο στις δεκάδες των εκδηλώσεων για να τιμηθεί η επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο κ. Σαμψών αναδεικνύοντας την προσωπικότητα του Αμερικανού Άσα Τζέννινγκς, που πρωτοστάτησε στη διάσωση περισσοτέρων από 300.000 αμάχων Ελλήνων προσφύγων, απέστειλε αίτημα στην ηγεσία των ΕΛΤΑ για την έκδοση σχετικού γραμματοσήμου.

Με τη σειρά της η επίσης εκλεκτή συμπολίτισσα κ. Εύα Περπυράκη, που πρωτοστατεί σε σημαντικές πολιτιστικές κινήσεις, προτείνει να γίνει και στην πόλη κάτι για τον μέγα αυτόν ευεργέτη των προσφύγων κυρίως στην Πλατεία Μικρασιατών, όπου θα μπορούσε μια μόνιμη κατασκευή να τον θυμίζει και στις επόμενες γενιές.

Έχοντας την ελπίδα ότι οι τοπικοί φορείς θα ευαισθητοποιηθούν από τις συγκινητικές αυτές πρωτοβουλίες, που ίσως ήταν χρέος Μικρασιατικών φορέων να αναληφθούν, ας θυμηθούμε τον μεγάλο εκείνο ανθρωπιστή που ελάχιστοι θυμούνται και αναφέρουν με στοιχεία που δανειζόμαστε από ένα πλήρες αφιέρωμα στο Greek Genocide Resource Center.

Πόσοι άραγε γνωρίζουν τον Άσα Τζένινγκς, τον άνθρωπο που έσωσε πάνω από το 15% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη. Σεπτέμβρης του 1922. Τελειώνει ο πόλεμος της Ελλάδας με την Τουρκία. Στις 8 Σεπτεμβρίου ο ελληνικός στρατός εγκαταλείπει την πόλη και οι Τούρκοι μπαίνουν στη Σμύρνη.

Αρχίζουν πογκρόμ, ληστείες και δολοφονίες, στις οποίες παίρνουν ενεργό μέρος και οι ντόπιοι Μουσουλμάνοι. Στις 13 Σεπτεμβρίου ξεκινά πυρκαγιά, τη φωτιά κατευθύνουν προς τις χριστιανικές συνοικίες, φτιάχνοντας διάδρομο με εύφλεκτα υγρά. Στην προσπάθεια να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα, οι περισσότεροι Χριστιανοί στοιβάζονται στην προκυμαία. Οι Τούρκοι στρατιώτες περικυκλώνουν την παραλία, αφήνοντας τον κόσμο χωρίς νερό και τροφή. Πολλοί από αυτούς πέθαναν από την πείνα και τη δίψα, άλλοι αυτοκτόνησαν, πέφτοντας στη θάλασσα.

 

Φόνοι εμπρησμοί λεηλασίες

Οι φόνοι, οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες και οι βανδαλισμοί γίνονταν κάτω από τη μύτη των «συμμάχων», που παρακολουθούσαν αδιάφοροι από μακριά τον «συνωστισμό στην αποβάθρα». Φωτογράφιζαν απαθέστατοι το «show», πετώντας μάλιστα πίσω στη θάλασσα τους απεγνωσμένους που έφταναν ως τα πλοία. Προδομένοι από τους ξένους αλλά – το χειρότερο – και από τους Έλληνες, όσοι τελικά σώθηκαν, το κατάφεραν ύστερα από την ανθρωπιστική παρέμβαση του Αμερικανού Άσα Τζένιγκς που μεσολάβησε και τελικά ύστερα από δύο ημέρες δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες πρόσφυγες να βρουν καταφύγιο στα «Πλοία της Συμπόνιας» και να καταλήξουν στην Ελλάδα.

Προπομπός του Τζένιγκς και φωτεινή εξαίρεση της διεθνούς απάθειας μπροστά στο έγκλημα ήταν ένας άγνωστος Ιάπωνας πλοίαρχος που τις ώρες της μεγάλης σφαγής μόνος αυτός και το πλήρωμα του άδειασαν στην θάλασσα το φορτίο τους για να μαζέψουν όσον το δυνατόν περισσότερες κυνηγημένες ψυχές.

Από τις προκυμαίες έφευγαν οι βάρκες γεμάτες με Έλληνες και Αρμένιους πρόσφυγες, κατευθύνονταν προς τα ξένα πλοία, που παρέμεναν για να υπερασπιστούν και να δεχτούν τους συμπατριώτες τους, αλλά δεν είχαν διαταγές να δεχτούν τους ντόπιους για να μην προσβάλουν τους Τούρκους. Όταν οι βάρκες προσάραζαν στα βρετανικά πολεμικά πλοία και προσπαθούσαν να δέσουν, οι ναύτες έκοβαν τα σκοινιά. Μερικές βάρκες καταποντίστηκαν, τους ανθρώπους τους έριχναν στη θάλασσα και από την προκυμαία άλλοι προτιμούσαν να πνιγούν κι από μόνοι τους. Κάποιοι προσπαθούσαν να ανέβουν στα πλοία αλλά οι Άγγλοι τους έλουζαν με καυτό νερό. Οι Ιταλοί, που έμειναν στη θάλασσα της Σμύρνης περισσότερο από τους άλλους, δέχονταν στα πλοία όσους κατάφεραν να τους πλησιάσουν. Οι Γάλλοι δέχονταν μόνο όσους μπορούσαν να προφέρουν στα γαλλικά έστω με κακή προφορά «Είμαι Γάλλος, όλα τα χαρτιά μου κάηκαν». Σε λίγο τους Αρμένιους καθηγητές περικύκλωσαν πιτσιρίκια και προσπαθούσαν να μάθουν αυτή τη μαγική φράση.

Ο πλοίαρχος του αμερικάνικου αντιτορπιλικού έδιωχνε τα παιδιά, φωνάζοντας: «Μόνο Αμερικάνοι!» Στα πολεμικά πλοία οι ξένοι ναυτικοί παρακολουθούσαν με τα κιάλια τη σφαγή και φωτογράφιζαν. Αργότερα άρχισαν να παίζουν οι μπάντες, στραμμένες προς την προκυμαία. Δεν άντεχαν να ακούνε τον κόσμο να σφάζεται.

Η τραγωδία ενέπνευσε και έργα τέχνης αλλά ελάχιστοι νοιάστηκαν για τους πρόσφυγες

 

Ξύπνησε το λιοντάρι μέσα του

Όμως ο Τζένινγκς δεν ήταν από τους ανθρώπους, που θεωρούσε, ότι «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα». Ούτε από εκείνους, που ξεχώριζε τους ανθρώπους σύμφωνα με το θρησκευτικό τους «πιστεύω». Σύμφωνα με μια αρμενική παροιμία, «Μέσα στην καρδιά του κάθε ανθρώπου κοιμάται ένα λιοντάρι».

Όταν ο ελληνικός στρατός εγκατέλειψε τη Σμύρνη, είχε οργανώσει την Επιτροπή Σωτηρίας και παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό. Μετά από την πυρκαγιά η έλλειψη νερού, καυσίμων και γενικώς – της τάξης ταλαιπωρούσε τον κόσμο, και ο Τζένινγκς πήγε στο τουρκικό στρατόπεδο για να συναντήσει τον Κεμάλ. Οι Τούρκοι έδωσαν στον πάστορα επτά ημέρες για να φυγαδέψει από την πόλη τον κόσμο, εκτός τους άνδρες 17-45 ετών, τους οποίους τους περίμεναν τα στρατόπεδα εργασίας προκειμένου να εργασθούν για να επανορθώσουν τις ζημιές που έγιναν από την ελληνική εκστρατεία.

 

Περιγραφές του εγγονού

Να πως καταγράφει τα σχετικά γεγονότα ο εγγονός του Ασα Τζένιγκς, Roger:

«Αφού έγινε η συμφωνία με τον Κεμάλ ο Asa ζήτησε και έλαβε μια βάρκα με πηδαλιούχο από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Πρώτον, πήγε στο γαλλικό εμπορικό πλοίο Pierre Loti. Το πλοίο είχε άφθονο χώρο για να αναλάβει τους πρόσφυγες για την ασφάλεια τους σε ένα κοντινό ελληνικό νησί. Ο Γάλλος καπετάνιος δεν ήθελε να εμπλακεί, και απέπλευσε με ένα άδειο πλοίο, ενώ χιλιάδες ικέτευαν να διασωθούν. Μακρύτερα στο λιμάνι ήταν ένα ιταλικό πλοίο, η Κωνσταντινούπολη. Ο Ιταλός καπετάνιος του πλοίου συμφώνησε να αναλάβει 2000 άτομα, αλλά πρώτα έπρεπε να λάβει ένα ποσό O Asa, το θεώρησε ρεαλιστικό και πλήρωσε το τίμημα – δωροδοκία και επιβιβάσθηκαν τα 2.000 άτομα. Στη συνέχεια ο Ιταλός καπετάνιος απαίτησε μια αύξηση της δωροδοκίας. Όταν τους προκάλεσε ο Jennings, οι Ιταλοί είπαν ότι οι Έλληνες μπορεί να μην αφήσουν τους πρόσφυγες να αποβιβασθούν. Ο Asa απάντησε ότι θα πήγαινε μαζί στο ταξίδι προς το λιμάνι της Μυτιλήνης και θα αναλάβει την ευθύνη για την αποβίβαση.
Όταν το πλοίο έφθασε στην Μυτιλήνη ο Asa Κ. Jennings είδε με έκπληξη Έλληνες στρατιώτες παντού και τα πλοία να βρίσκονται αγκυροβολημένα. Δεν υπήρχαν προβλήματα να βγουν οι πρόσφυγες από το πλοίο και ο Asa πήγε στο ελληνικό αρχηγείο του Στρατού. Επανειλημμένα ζήτησε από τον Έλληνα στρατηγό Φράγκου τα πλοία για την απομάκρυνση των προσφύγων από τη Σμύρνη. Οι Τούρκοι είχαν εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση, καθώς και το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε υποσχεθεί προστασία των ελληνικών εμπορικών πλοίων. Ο Στρατηγός επανειλημμένα αρνήθηκε να θέσει στη διάθεση του τα πλοία και ο Asa ήταν πολύ απογοητευμένος με τον στρατηγό Φράγκου, έναν Έλληνα ο οποίος ήταν απρόθυμος να σώσει 300.000 από τους συμπατριώτες του. Ωστόσο, ο Jennings δεν γνώριζε εκείνη την ώρα ότι ο στρατηγός ήταν μέρος μιας ομάδας Ελλήνων αξιωματικών που σχεδίαζαν πραξικόπημα εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης. Οι αξιωματούχοι χρειάζονταν τα πλοία και τους στρατιώτες για να κερδίσουν την εξουσία και ήταν πιο σημαντικό γι’ αυτούς από τις ζωές τόσων ανθρώπων.

Καθώς ο Asa, εξαγριωμένος, βγήκε από μια νωρίς το πρωί συνάντηση με τον στρατηγό είδε ένα θωρηκτό να μπαίνει στο λιμάνι. Ο Asa Jennings επιβιβάστηκε στο ελληνικό θωρηκτό Κιλκίς. Ο καπετάνιος του, Θεοφανίδης, ήταν πολύ πρόθυμος να βοηθήσει παρά το γεγονός ότι ένας ανώτερος στρατιωτικός είχε απορρίψει τον Asa. Ο Asa στη συνέχεια προχώρησε σε μια σειρά από μηνύματα για τον Έλληνα πρωθυπουργό, τα οποία ο καπετάνιος Θεοφανίδης μετάφραζε στα ελληνικά. Τα μηνύματα εστάλησαν από την αίθουσα ραδιοφώνου (ασυρμάτου) ως κωδικοποιημένα μηνύματα για ασφάλεια.

Οι βάρκες της σωτηρίας μετά την αγωνιώδη αναμονή
Χιλιάδες προσφύγων στην παραλία της Σμύρνης ζητούσαν διέξοδο σωτηρίας

 

Τελεσίγραφο απελπισίας

Στην αρχή η απάντηση ήταν ο πρωθυπουργός κοιμόταν. Ο Asa ζήτησε ο πρωθυπουργός να ξυπνήσει. Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ήθελε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αγγελιοφόροι έπρεπε να σταλούν σε όλη την Αθήνα για να αφυπνίσουν τους υπουργούς να παραστούν στη συνεδρίαση. Ο Asa είχε μια επταήμερη προθεσμία και βρισκόταν αντιμέτωπος με κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν συμμερίζονται την αίσθηση του επείγοντος. Τέλος, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, απάντησε λέγοντας ότι δεν θα μπορούσαν τα πλοία να πάνε στη Σμύρνη.

Φοβόντουσαν ότι οι Τούρκοι θα συλλαμβάνανε τα πλοία και θα εισέβαλαν στην συνέχεια στα ελληνικά νησιά.

Ύστερα από αυτό ο Asa έστειλε τελεσίγραφο. Εάν τα πλοία δεν διατίθεντο για τη διάσωση των Ελλήνων και άλλων στη Σμύρνη, το επόμενο μήνυμα του Asa δεν θα ήταν σε κώδικα. Το μήνυμα θα σταλεί ανοιχτά, έτσι ώστε ο κόσμος θα γνωρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε τους Τούρκους να σκοτώσουν 300.000 Έλληνες πολίτες. Ο εκβιασμός λειτούργησε. Όλα τα πλοία στην περιοχή τέθηκαν υπό έλεγχο Asa, καθιστώντας τον προσωπικά υπεύθυνος για κάθε πλοίο που θα χανόταν. Οι καπετάνιοι των εμπορικών πλοίων ενημερώθηκαν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε επιτάξει τα πλοία τους και άρχισαν να σηκώνουν ατμό για τη Σμύρνη. Οι καπετάνιοι φοβόντουσαν να μπούνε σε ένα τουρκικό λιμάνι. Κάποιοι είπαν ότι τα πλοία τους είχαν μηχανικά προβλήματα και δεν θα είναι σε θέση να κάνουν το ταξίδι. Ο καπετάνιος Θεοφανίδης διέταξε τους καπετάνιους των εμπορικών πλοίων για μια συνάντηση στο θωρηκτό Κιλκίς. Ενημέρωσε τους καπετάνιους των εμπορικών πλοίων ότι θα αντιμετωπίσουν στρατοδικείο εάν τα πλοία τους δεν ήταν έτοιμοι να φύγουν από τα μεσάνυχτα. Όλα τα πλοία έπλεαν τα μεσάνυχτα με τον Asa στο πρώτο πλοίο».

Όλα τα πλοία στο Αιγαίο τίθενται στη διάθεσή σας για την απομάκρυνση των προσφύγων της Σμύρνης. Του παραχώρησαν 26 πλοία, με τα οποία κατάφερε να βγάλει πάνω από 350.000 άτομα (οι Τούρκοι έδωσαν παράταση μέχρι 11 ημέρες). Ταυτόχρονα έφτασαν εκκλήσεις για βοήθεια και από άλλα λιμάνια, και η ελληνική κυβέρνηση αύξησε τον αριθμό των πλοίων σε 55.

Όταν η απομάκρυνση των προσφύγων από την Σμύρνη ολοκληρώθηκε, οι Τούρκοι αξιωματούχοι επέτρεψαν στον Asa να πάει τα πλοία σε όλα τα λιμάνια από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Συρία.

 

Ποιος ήταν ο Έιζα

Ο Έιζα Τζένινγκς ήταν Αμερικανός μεθοδιστής πάστορας και μέλος της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων. Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε από πολύ νέος, καθώς στα 28 του χρόνια προσβλήθηκε από μια σπανιότατη νόσο που του άφησε μόνιμα σωματικά προβλήματα, υπήρξε δραστήριος άνθρωπος με πολλαπλή κοινωνική δράση.

Ένας άγνωστος, ένα παιδί για τα θελήματα στην Χριστιανική Ένωση, ο πιο ασυνήθιστος «ναύαρχος» στην ιστορία, ο 44χρονος Αμερικανός Άσα Τζένινγκς (1877-1933), καμπούρης με 1.60 μπόι, μεθοδιστής πάστορας, έγινε διοικητής όλου του ελληνικού στόλου. Κάνοντας δυο δρομολόγια, ο Τζένινγκς φυγάδεψε 58.000 άτομα. Τα πλοία του αμερικανικού και αγγλικού στόλου άρχισαν επίσης να μεταφέρουν κόσμο, και προς τα τέλη του Οκτώβρη την Τουρκία εγκατέλειψαν 200.000 άτομα.

Μέχρι τον Δεκέμβριο 500.000 άνθρωποι είχαν σωθεί. Ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας ανέφερε ότι 1.250.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια μέχρι η επιχείρηση διάσωσης ολοκληρωθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας ότι ο Asa Κ. Jennings απέκτησε τον σεβασμό, τη φιλία και την εμπιστοσύνη του Μουσταφά Κεμάλ και της τουρκικής κυβέρνησης, τον διόρισε να είναι ο διπλωμάτης που εκπροσωπεί την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των αιχμαλώτων πολέμου στη Συνθήκη της Λοζάνης.

Για την υπηρεσία του στην Ελλάδα, στον Asa Jennings Κ. απονεμήθηκε το υψηλότερο στρατιωτικό παράσημο στην Ελλάδα, το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας και η υψηλότερο πολιτική διάκριση. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία που ένα άτομο έλαβε τις υψηλότερες στρατιωτικές και μη στρατιωτικές διακρίσεις ταυτόχρονα. Ο Άσα Τζένινγκς πέθανε το 1933.

Ο Έιζα σε νεαρή ηλικία

Όπως πάντα βέβαια υπάρχει και μια άλλη άποψη. Σύμφωνα λοιπόν με το Greek Genocide Resource Center:

«Πολλά έχουν γραφτεί για τον Asa Kent Jennings (AKJ), τον Μεθοδιστή πάστορα από τα βόρεια της Νέας Υόρκης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά των Χριστιανών εκτός Τουρκίας στην Ελλάδα κατά την τελευταία φάση της γενοκτονίας, αλλά δεν αναφέρονται πολλά για τον δικό του ρόλο και τις φιλικές σχέσεις της οικογένειας με τον Μουσταφά Κεμάλ, και την οργάνωση που βοήθησε να δημιουργηθεί μετά τη γενοκτονία.

Το 1930, ο Τζένινγκς ήταν πίσω από τη δημιουργία ενός οργανισμού που αποκαλείται «Αμερικανοί Φίλοι της Τουρκίας» στόχος του οποίου ήταν να αναπτύξει καλή θέληση μεταξύ των πολιτών της Τουρκίας και των ΗΠΑ Ο Τζένινγκς ήταν εκτελεστικός αντιπρόεδρος, ενώ κάποιοι ήταν πολύ πλούσιοι και επιδραστικοί Αμερικανοί, καθώς εμπλέκεται ο William Hoover. Δεν είναι εκπληκτικό, U. S Navy Admiral Mark L. Ο Μπρίστολ ήταν διευθυντής. Το Μπρίστολ ήταν η Ύπατη Αρμοστεία της Αμερικής στην Τουρκία κατά την τελευταία φάση της γενοκτονίας (1919-1922) και επέλεξε να αγνοήσει τις αναφορές των Ελλήνων που απελάθηκαν στον εσωτερικό χώρο, και έστειλε επίσης σπίτι διοικητές αντιτορπιλικών που εξέφρασαν υποτιμητικές γνώμες των Τούρκων. Το Μπρίστολ είχε κάποτε αναφερθεί ότι έλεγε: «Μισώ τους Έλληνες, μισώ τους Αρμένιους, μισώ τους Εβραίους. Οι Τούρκοι είναι καλοί φίλοι».

Η ΑΦΟΤ μπόρεσε να προωθήσει πολλά θετικά κοινωνικά προγράμματα στην Τουρκία όπως η ίδρυση παιδικών χαρών, βρεφικών και οδοντιατρικών κλινικών και αθλητικών πεδίων κ.ά. Σε ένα στάδιο η οργάνωση δήλωσε ότι σκόπευε να στείλει στον Μουσταφά Κεμάλ Πασά αριθμό γενεαλογικών βοοειδών για χρήση στη φάρμα μοντέλων του κοντά στην Angora, «ως δώρο από ορισμένους Αμερικανούς φίλους». Αλλά στα μέσα της δεκαετίας του 1930 Οι επιχειρήσεις AFOT στην Τουρκία έκλεισαν λόγω έλλειψης κονδυλίων ως αποτέλεσμα της Μεγάλης Κατάθλιψης.

Ενώ ο AKJ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συγκρότηση της οργάνωσης, ο γιος του Asa Will Jennings (AWJ) συμμετείχε επίσης ως βοηθός γραμματέας. Τόσο ο AKJ όσο και ο γιος του AWJ συνάντησαν τον Μουσταφά Κεμάλ πολλές φορές και ήταν πάντα ευπρόσδεκτοι από αυτόν. Το 1934, αφού ενημέρωσε τον Μουσταφά Κεμάλ ότι το AFOT θα σταματήσει τις λειτουργίες του, ο Μουσταφά Κεμάλ διόρισε τον AWJ ως δικηγόρο της Τουρκίας στις ΗΠΑ. S με μισθό $50 το μήνα (~$ 3,000 σήμερα). Κατά τη διάρκεια του WW2, η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε από το AWJ να εφοδιάσει την Τουρκία με όπλα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της και το AWJ υποχρεούται να στέλνει πλοία φορτωμένα με όπλα.

Σήμερα, ο εγγονός του Asa Kent Jennings, Roger Jennings διατηρεί αδιάφορες απόψεις προς τους Έλληνες και τους Αρμένιους. Ο Roger Jennings πιστεύει ότι οι Έλληνες και οι Αρμένιοι είχαν «αμφιλεγόμενη σχέση» με τους Τούρκους, και γι’ αυτό διώχθηκαν. Πρέπει να αναρωτιέται κανείς αν ο AKJ αισθάνθηκε το ίδιο. Ενώ πολλοί εργάτες στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας συμπάσχουν με τους Χριστιανούς που αντιμετωπίστηκαν βάναυσα, και τους ακολούθησαν στην Ελλάδα για να τους βοηθήσουν να ξαναχτίσουν τη ζωή τους, η απόφαση του Άσα Κεντ Τζένινγκς να συμπονήσει με την Τουρκία και τον Μουσταφά Κεμάλ, ο γιος του να βρίσκεται στο μισθολόγιο και οι αδιάφορες απόψεις του εγγονού του απέναντι στα Χριστιανικά θύματα, αξίζει να λάβουμε υπόψη όταν μιλάμε για τη ζωή και το έργο του Asa Kent Jennings».