17 °C Rethymno, GR
24/03/2023

ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Εκατό περίπου καταστήματα θα συμμετέχουν στη δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»

Εκατό περίπου εμπορικά καταστήματα θα συμμετέχουν στη δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου», σύμφωνα με την καταγραφή -επικαιροποίησης η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Αμέσως μετά και αφού συνταχθεί ο σχετικός φάκελος, που θα περιλαμβάνει τόσο τις συμμετέχουσες εμπορικές επιχειρήσεις όσο και τις τεχνικές παρεμβάσεις, που αυτές θα κάνουν στο πλαίσιο του προγράμματος, θα αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για εγκρίσεις.

Σημειώνεται ότι μετά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου μετά και την αρνητική εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηρακλείου για τις προτεινόμενες παρεμβάσεις καθορίστηκαν νέες που προβλέπουν τα παρακάτω:

α) ταμπέλα ξύλινη συγκεκριμένων προδιαγραφών εγκεκριμένη από την Αρχαιολογία

β) οι προσόψεις των καταστημάτων (που δεν έχουν πέτρα) να βαφτούν σε χρώματα που θα υποδείξει η Αρχαιολογική Υπηρεσία

γ) φωτισμός

δ) φως με ενσωματωμένο ηχείο σε κάθε κατάστημα

«Ο φάκελός μας θα πάει στη Διαχειριστική Αρχή και στη συνέχεια στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηρακλείου, όπου και θα περιμένουμε τις εγκρίσεις για να προχωρήσουμε. Περιορίσαμε τις παρεμβάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι ότι αυτές που προτείνουμε θα εγκριθούν από την αρχαιολογία», τόνισε η κυρία Τσικιντίκου.

Η φιλοσοφία του «open mall» βασίζεται σε τρεις σημαντικούς πυλώνες που θα «μεταμορφώσουν» ουσιαστικά το ρεθεμνιώτικο επιχειρείν. Τα καταστήματα που θα συμμετέχουν σε αυτό θα έχουν παρόμοιες προσόψεις, θα μπορούν να οργανώνουν από κοινού δράσεις, ενώ οι επιχειρήσεις θα εκσυγχρονιστούν τεχνολογικά προβάλλοντας μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο, την ίδια στιγμή που θα αναβαθμιστούν αισθητικά και όλες οι παρακείμενες.

Το έργο έχει εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τον δήμο Ρεθύμνου στο κομμάτι των έργων υποδομών αλλά και από τον Εμπορικό Σύλλογο ως προς τις δράσεις προώθησης και προβολής των επιχειρήσεων.

 

Οι δράσεις που περιλαμβάνει το Open Mall

Από τη συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, ο δήμος Ρεθύμνης χρηματοδοτείται με ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός Σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Ειδικότερα, με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου δήμου Ρεθύμνης», έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη – Δημακοπούλου, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, (έως τις αρχές της Μελισσινού), που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη.

 

Οι παρεμβάσεις του δήμου Ρεθύμνου

Αναλυτικά, στις παρεμβάσεις που έχουν εγκριθεί για τον δήμο Ρεθύμνου περιλαμβάνονται οι παρακάτω δράσεις:

– Βιοκλιματική Ανάπλαση των οδών Σαλαμίνος και Μελισσινού (έχει ήδη ξεκινήσει).

– Ανάπλαση πλατείας Τεσσάρων Μαρτύρων.

– Επισκευή δημόσιων τουαλετών που βρίσκονται στον δημοτικό κήπο, στην πλατεία Μικρασιατών, στην Ιουλίας Πετυχάκη και στη μαρίνα.

– Βελτίωση φωτισμού μνημείων περιοχής για την ανάδειξη της αισθητικής.

– Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και έξυπνης κινητικότητας.

– Τοποθέτηση βυθιζόμενων κάδων – σε τρία σημεία στην οδό Γερακάρη.

– Εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στην Γερακάρη.

– Προμήθεια και εγκατάσταση «έξυπνου» αστικού εξοπλισμού – «έξυπνα» παγκάκια, Info kiosk.

– Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού πληροφόρηση – πινακίδες σήμανσης μνημείων και πολιτιστικών χώρων, πληροφοριακές πινακίδες περιοχής παρέμβασης.

– Εγκατάσταση συστήματος παροχής ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο.

– Δημιουργία Pocket Park στην Πλατεία Μικρασιατών.