20 °C Rethymno, GR
08/12/2022

ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΠΑΓΚΡΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Εκατοντάδες Ελληνοαμερικανοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Κρήτη

Εκδρομή στην  Κρήτη, από 3 έως 9 Ιουλίου, διοργανώνει η Παγκρητική Ένωση Αμερικής (PAA) και η   Παγκρητική Ένωση Νέων Αμερικής (PYA) που είναι και οι χορηγοί αυτού του ταξιδιού. Όπως αναφέρουν οι δυο Ενώσεις σε ενημερωτικό δελτίο τους, εκατοντάδες Ελληνοαμερικανοί  όλων των ηλικιών έχουν ήδη πραγματοποιήσει την εγγραφή τους για την  εκδρομή, με τους συμμετέχοντες να προέρχονται από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και τον Καναδά

«Σχεδιάζουμε αυτό το ταξίδι περισσότερα από τέσσερα χρόνια», σημειώνει ο Πρόεδρος της PAA κ. Ιάκωβος Μπούτζουκας. «Η αρχική μας πρόθεση ήταν να ταξιδέψουμε στην Κρήτη το καλοκαίρι του 2020, όμως η πανδημία μας ανάγκασε να αλλάξουμε τα σχέδιά μας. Αυτή η εκδρομή θα φέρει τα μέλη μας, τις οικογένειές και τους φίλους τους πίσω στην πατρίδα μας, για να ζήσουν την Κρήτη όπως ποτέ άλλοτε. Κρατικοί Αξιωματούχοι και Ιερός Κλήρος υποδέχτηκαν την ιδέα και υπήρξαν εξαιρετικά φιλόξενοι. Έχουν υποστηρίξει αυτή την εκδρομή διοργανώνοντας και προσφέροντας στους  συμμετέχοντες εμπειρίες που είναι μοναδικές στην Κρήτη. Ανυπομονούμε να μοιραστούμε τις αυθεντικές έννοιες της φιλοξενίας και του φιλότιμου, που έχει να προσφέρει το νησί μας και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που επιτέλους θα επιστρέψουμε στην Κρήτη για να ανακαλύψουμε τις ρίζες μας!».

Σύμφωνα  με το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι διοργανωτές,στην διάρκεια της επταήμερης εκδρομής,οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν  και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης:

«Η κάθε μέρα έχει προγραμματιστεί ώστε να προσφέρει μοναδικές αλλά και παραδοσιακές εμπειρίες του μεγάλου μας νησιού. Η εκδρομή μας θα ξεκινήσει την 4η Ιουλίου με μια ωδή στην Ανεξαρτησία, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία. Με αφορμή την επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, απαρχή των επαναστατικών αγώνων που ακολούθησαν μετέπειτα και στην Ευρώπη με κορυφαία πράξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κρητών το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου, ξένοι αξιωματούχοι, κληρικοί και πλήθος κόσμου θα αποτίσουν φόρο τιμής με Δοξολογία στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, στη μνήμη των Επαναστατών των δύο αυτών σταθμών της παγκόσμιας ιστορίας.

Οι άλλες εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν, παραδοσιακά κρητικά γλέντια στα χωριά Μέρωνας και Κεραμιά, ένα απόγευμα στο Θέρισο για να γιορτάσουμε τον μεγάλο Πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, μια Κρητική συναυλία στο διάσημο φρούριο της Φορτέτζας στο Ρέθυμνο και μια βραδιά κάτω από τα αστέρια στον «Κήπο των Αισθήσεων» στο Ηράκλειο. Επίσης θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστές ξεναγήσεις στα Χανιά, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο, μαθήματα κρητικής μουσικής και χορού, καθώς και επισκέψεις στο Φόδελε τη γενέτειρα του Ελ Γκρέκο, επιδείξεις απόσταξης τσικουδιάς και τυροκόμησης, εκδρομές σε οινοποιεία, τζιπ «σαφάρι», κ.α.

Σε όλες τις βραδινές εκδηλώσεις (ακόμα και σε κάποιες ημερήσιες) θα συμμετέχουν ζωντανά Κρητικοί μουσικοί καλλιτέχνες (περισσότεροι από δέκα μουσικοί θα συμμετέχουν στην εβδομαδιαία εκδρομή). Επιπλέον, μέλη της Παγκρητική Ένωσης Νέων Αμερικής έχουν δημιουργήσει μια Εθνική χορευτική ομάδα που θα πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε διάφορες εκδηλώσεις».

Όπως επίσης αναφέρει Παγκρητική Ένωση Αμερικής,το ξενοδοχείο που θα φιλοξενήσει την αποστολή είναι το  Hydramis Palace Beach Resort, στα  Δράμια Αποκορώνου.

Το  πλήρες πρόγραμμα της εκδρομής υπάρχει στην  διεύθυνση www.pancretan.org .

 

Λίγα λόγια για την PAA/ΡΥΑ

Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής (PAA) και η Παγκρητική Ένωση Νέων Αμερικής (PYA) είναι μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις αφιερωμένες στην διατήρηση και τη διάδοση του πολιτιστικού πλούτου και της κληρονομιάς του νησιού της Κρήτης. Μέσα από τα ποικίλα προγράμματα και τις δραστηριότητές της, η PAA/ΡΥΑ προσφέρει στα μέλη της, Κρητικούς όλων των ηλικιών τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ελλάδα, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις στις Η.Π.Α και την Ελλάδα, καθώς και ένα σημαντικό πρόγραμμα υποτροφιών για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Με την πάροδο των ετών, η PAA/PYA συνεχίζει διαδραματίζει έναν διακεκριμένο ρόλο στη ζωή των μελών της. Η Ένωση υποστηρίζει εθνικά θέματα και εκπαιδεύει το κοινό για την ιστορία και τον πλούσιο πολιτισμό του νησιού της Κρήτης.

Η  PAA/ΡΥΑ που ιδρύθηκε το 1929, ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας σε όλο τον κόσμο.