Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Στρέφι Αρχαίας Ολυμπίας, την Κυριακή 24 Ιουλίου εκδήλωση μνήμης, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.
Η ταινία του Βασίλη Μάρου «Η Ελλάδα του Ελευθερίου Βενιζέλου», με την οποία ξεκίνησε η εκδήλωση, ξαναθύμισε στο κοινό, συνοπτικά, τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής.
Ακολούθησε ομιλία από τον Πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής – Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», Νικόλαο Παπαδάκη-Παπαδή με θέμα: «Στρατηγικές επιλογές του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Μικρασιατικό Ζήτημα».
Η Ελλάδα των αρχών του 20ου αιώνα, για να μπορέσει να βοηθήσει τον υπόδουλο Ελληνισμό, χρειαζόταν μια ισχυρή οικονομία, αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις και ισχυρά διεθνή ερείσματα. Έτσι το θέμα των συμμαχιών, αναδεικνύεται σε πρωταρχικό, στην πολιτική του Βενιζέλου, μας λέει ο ομιλητής. Οι συμμαχίες επιλέγονται, ώστε να μεγιστοποιούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας. Ο Βενιζέλος, απέφευγε κινήσεις, αν δεν είχε εξασφαλίσει ήδη την συμμετοχή ή έστω την ανοχή, σημαντικών συμμάχων. Μέχρι και τις εκλογές του 1920, οι συμμαχίες που έχει συνάψει η Ελλάδα -από τα έγγραφα που έχουν ήδη δημοσιευτεί- αποδεικνύονται ισχυρές. Η χώρα μας, δεν ήταν απομονωμένη και τα Εθνικά της συμφέροντα, εξυπηρετούνταν από την διπλωματία της.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του, επικεντρώθηκε στις συνέπειες που είχε για τους Έλληνες, η μεγαλύτερη Εθνική καταστροφή της χώρας μας.
Η Πρόεδρος της Κοινότητας Στρεφίου, Αθανασία Κούρβα, τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι, με την απόσταση που χαρίζει ο χρόνος, με την νηφαλιότητα που καλούμαστε να έχουμε, χωρίς προκαταλήψεις και ιδεολογικές μονομέρειες, χωρίς οργή και πάθος, να μπορέσουμε, να ανιχνεύσουμε κάποια χαρακτηριστικά της φυλής μας, που οδήγησαν στην Εθνική καταστροφή. Να αναλογιστούμε, αν τα έχουμε εμείς σήμερα και αν ναι, να προσπαθήσουμε να μειώσουμε την έντασή τους. Για να μην οδηγηθούμε σε νέες εθνικές καταστροφές.
Η βραδιά έκλεισε με τραγούδια από την Κρήτη από τον Γιώργο Μπατουδάκη και την Κωνσταντίνα Νικολούτσου. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Μαρούντας και εκπρόσωποι του Συλλόγου Κρητικών Ν. Ηλείας « Η Μεγαλόνησος Κρήτη».
Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Κοινότητας Στρεφίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ολυμπίας και με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Στρεφίου. Τελούσε υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών « Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», που εδρεύει στα Χανιά Κρήτης.
Την προηγούμενη ημέρα, Σάββατο 23 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκαν στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή του Πύργου Ηλείας, τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «Ελευθέριος Βενιζέλος. Στιγμιότυπα από τη ζωή του» που διοργάνωσαν ο Δήμος Πύργου και ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Πύργου, με τη στήριξη του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», από το αρχείο του οποίου προήλθε το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο οποίος πρότεινε την ιδέα την συνεργασίας του Δήμου με το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία του Πύργου. Την πρόταση αποδέχτηκε με χαρά ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης – Παπαδής.
Μετά το πέρας των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε η συναυλία «Σμύρνη 1922: Το Παρίσι του Λεβάντε» της μουσικοσυνθέτριας Ζωής Τηγανούρια. Το πρόγραμμα περιελάμβανε μικρασιατικά τραγούδια, δικές της συνθέσεις, και κομμάτια μεγάλων συνθετών με κυρίαρχα αυτά του Μίκη Θεοδωράκη. Η μουσική και τα τραγούδια συνδυάστηκαν με αφηγηματικά κείμενα για τη μικρασιατική καταστροφή, τη Σμύρνη, τη Γενοκτονία των Ποντίων, τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης κ.α. Τα τραγούδια ερμήνευσαν ο Νίκος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Βούτσας (ερμηνεία και αφήγηση), σε σκηνοθεσία Μάνου Αντωνίου.
Αθανασία Κούρβα
Πρόεδρος της Κοινότητας Στρεφίου